Sony ima kasetu na koju stane 64,750,000 pesama

 

Da danas vidiš kasetu prisetio bi se vremena snimanja traka sa radia, presnimavanja, premotavanja i svega što smo kao mladi radili sa ovim legendarnim nosiocem zvuka.

Klinci koji su tada bili premaleni da ih se sećaju mogli bi jednu od ovih relikvija gurkati štapom po zemlji pitajući se čemu ovo čudo služi. 

Jedno vreme vladaricu s 442 miliona prodanih primeraka u poslednjoj dekadi 20. veka, danas su CD, mp3 format i uskrsnuće vinila učinili suvišnom. Sve dok tehno div Sony nije počeo da eksperimentiše sa njima!

alt

 
Sony se odlučio poigrati ovim muzejskim artifaktom i razvio način da na jednu kasetu sačuva (pazi sad) 185 terabajta podataka. Kako je tačno Sony preuredio pedeset godina staru tehnologiju namotane magnetske trake? Kakva je ovo mračna magija?
 
Čarobnjaštvo i sve njegove podgrane su isključene, radi se isključivo o nauci jer kako prenosi Gizmodo:
 
“Traka koristi tehniku formiranja vakuma, koja se naziva prskajuće polaganje, kako bi se stvorio sloj magnetskih kristala tako da na film od polimernog supstrata puca ione argona. Krstali, veličine samo 7.7. nanometara, posloženi su gušće od onih bilo kojom metodom do sada”.

alt

 
Kako bi malo dočarali koliko je zapravo 185 terabajta evo nekoliko poređenja:
 
-To je 3700 Blue-raya na jednoj kaseti
 
-To je 5 TB više od po meri klasičnog hard diska raunara koji košta 9305$
 
-Uzmemo li u obzir da prosečna pesma traje 3 minute na jednu kasetu možete sačuvati 64,750,000 pesama koje mogu neprekidno svirati 134,896 dana
 
Ova tehnologija prvenstveno nije bila namenjena za komercijalnu upotrebu već za dugoročno arhiviranje i backup industrijske količine podataka, ali izgleda da će ih Sony pustiti u prodaju kako bi ih dograbili i obični smrtnici no detalji o tačnim datumima još nisu poznati. Do tada izvolite jednu šetnju trakom sećanja.
Avatar photo

Autor: Igor