Techno turizam – top 10 najrave destinacija 2017.

 

Po svim prilikama 2017. tehno scenu ce obleleziti mesta koja do sada nisu toliko bila IN u zapadnom svetu. Ukoliko imate slobodog vremena i sredstava put pod noge i pravac obilazak novih rejv epicentara!!! Od Rusije, preko Srbije, do Južne Amerike, donosimo top 10 novih mesta koja se trebaju naći na clubbing listi rave kosmopolita. 

Kijev, Ukraina

 
Dok veliki istočno-evropski gradovi privlače mora ljudi internacionalnim imenima Kijev je mesto sa mnogo ekipa, umetnika i klubova koji grade scenu bez velikih internacionalaca na lineupima – jer nisu potrebni i jer publika svakoga vikenda izlazi na podijume u podršku svojima. Pa ako imaš neki mutni plan uskoro do Ukrajine preporučujemo Stricha Festival 2017., 24 sata muzike u Closer klubu u Kijevu.

 
Moskva, Rusija
 
Nakon što su ruske vlasti prethodne godine zatvorile Outline Festival samo nekoliko sati pre početka pod sumnjivim okolnostima scena u Moskvi operise diskretno i ispod radara, pa ćeš za najbolje lokacije saznati tek kada se tamo zatekneš. Rusija pod opresijom institucija ipak uzgaja bogatu house i techno scenu i stvara i globalna imena kao što su NIna Kraviz i Philipp Gorbachev.
 
Mexico City, Mexico
 
Mexico City se menja  kako je jedan deo mladih kreativaca odustao od mainstream kulture i krenuo otvarati vlastite lokacije na kojima buja undergorund. Jedan od ovakvih je, pomalo na punk estetiku orijentisan, NAAFI kolektiv ili eksperimentalni umetnici kao AAA i techno umetnici poput Demina Lichta koji je napisao esej o usponu techno-feminizma u Mexicu.
 
Leipzig, Nemačka
 
Leipzig je grad koji u poslednje vreme ima jednu od najobecavajućih party scena sagrađenu na nasleđu institucija koje su se borile protiv autoriteta kao što su Conne Island i sjajne nove klubove, poput Institut für Zukunft, stvarajući nužnu infrastrukturu u podrsku muzicarima. Zanimljivo je da nećeš čuti mnogo techna i house jer se čitava jedna generacija mladih preorijentisala na istraživanje Jukea, bass muzike i dancehall-a.

 
Lisabon, Portugal
 
Istorijski grad sa toplom klimom, vizualno impresivan i sa prilično prihvatljivim cenama za turiste. U poslednjih nekoliko godina Prinicipé Discos kolektiv uveliko je odgovoran za rast jedne nove scene dok je Lux klub postao sve impresivnije zdanje u očima plesne javnosti. Velike stvari čekaju ravere na periferiji Lisabona  – kako je napomenuo DJ Marfox.
 
Beograd, Srbija
 
Imamo tu cast da prisustvujemo jednoj od zanimljivijih europskih scena čija kultura je krenula rasti na stubovima Industrije – kluba sa kapacitetom od 400 duša ispod knjižare- Zatvorio se 1999. i postavio temelje za scenu koja postoji danas. Beograd je pre svega žedan techna i glavni Drugstore ne može utoliti glad svima pa se viškovi prelevaju po mnogi lokalnim manjim mestima.
 
Bogota, Kolumbija
 
Južna Ameria nudi mnogo party mesta. Buenos Aires je tako nedavno postao lokacija posvete Tresoru, a domaći se uglavnom orijentisu na minimal. Techno pokreti bujaju u Santiagu Chile i Montevidu u Urugvaju, čiji DJ-i se povezuju sa istomišljenicima Berlinu, Frankfurtu i Rumuniji. Ali Bogotá je specifična po balansu domaćih talenata kao Downpitch Recordings grupa i uvozu stranih imena poput Palms Trax, Discwoman i Anthony Naples na lineupe. Zatekne li te put u Kolumbiji nepropustljivi klubovi su Baum, Billares Londres i Video Club.
 
Varšava, Poljska
 
Varšava je mesto razvoja najbogatije scene u Poljskoj. Ujedinjuje velike evente, eksperimentalni techno i fenomenalne aftere. Zdrava umetnička scena ujedno izaziva ukuse konzervativnog house i techna na koji si navikao sa potpunim dekonstrukcijama klupskog zvuka.
 
Bristol, Engleska
 
Bristol ima nasleđe dubstepa i mnogo prihvatljivije cene od londonske prestonice čime stvara snažnu clubbing scenu muzicko opsednutih pa je to mesto sa kojeg kreću umetnici poput Killing Sound i Shanti Celeste, festival Simple Things i Idle Hands trgovina pločama/label.
 
Tbilisi, Georgia
 
Tbilisi je privukao mnogo pažnje prethodne godine zbog noćnog kluba Bassiani koji je u stampi, video dokumentarcima i zdušnim pohvalame umetnika poput NIne Kraviz sve interesantnija lokacija koje ima genijalni soundsystem i atmosferu koju ćeš naći retko gde drugde. Za sada ćete u Bassianiju uglavnom hvatati globalna imena ali lokalni talenti rasipani su po mnogostrukim klubovima o gradu.
 
 
 
Izvor: Klubska Scena
Avatar photo

Autor: Igor