U Novom Sadu se najviše puši marihuana!

Geografski posmatrano, kanabis se najviše konzumira u holandskim gradovima, ali i u Parizu, Atini, Barseloni i u Novom Sadu, kaže se u godišnjem izveštaju o situaciji u Evropi, koji je predstavljen u Lisabonu.
Novi Sad se nalazi na spisku gradova u kojem se najviše konzumira kanabis u Evropi, saopštila je Evropska opservatorija za drogu i toksikomaniju, objavio je portal “021″.

Geografski posmatrano, kanabis se najviše konzumira u holandskim gradovima, ali i u Parizu, Atini, Barseloni i u Novom Sadu”, navodi se u godišnjem izveštaju o situaciji u Evropi, koji je predstavljen u Lisabonu.

Kokain se najviše koristi u zapadnoj Evropi – Amsterdamu, Antverpenu, Londonu i CirihuAmfetamini se više koriste na severu i severozapadu Evrope, ali se povećava konzumiranje druge sintetičke droge – ekstazija. Tokom 2013. godine registrovano je 80 novih sintetičkih ili psihoaktivnih supstanci u Evropskoj uniji, a do sada ima 350 vrsta takvih ilegalnih i opasnih proizvoda.

Foto: AP

Zabrinjavajuće je što je sve lakše doći do metamfetamina, koji se sada puši u Grčkoj i Turskoj”, naveli su autori studije. Metamfetamin je sintetička droga koja brzo izaziva zavisnost. Prodaje se u obliku pilule, praška i kapsula.

U studiji se navodi da je prošle godine zabeležen manji broj smrtnih slučajeva od prekomerne doze heroina, ali se zato povećao broj smrtnih slučajeva od prekomerne doze psihoaktivnih droga. U izveštaju se upozorava i na sve veći uticaj interneta u prodaji opijata.

Tehnologija Darkneta (skrivenog interneta) postaje pristupačnija korisnicima interneta”, navodi se u izveštaju i dodaje da je prošle godine bilo 650 sajtova koji su nudili “Legal Highs” nove droge u Evropi.

Izvor: Telegraf

 

Avatar photo

Autor: Igor