Ultra Music Festival Hrvatska Split/Hvar

Najpoznatiji festival elektronske muzike, ULTRA šest godina zaredom je osvajao nagradu International Dance Music Awards (IDMA) za najbolji muzički događaj (Best Music Event), a 2008. godine osvojio je i nagradu Best International Dance Music Festival za najbolji muzički festival koju dodeljuje Ibiza DJ Awards te pet godina zaredom (od 2005. do 2009.) nagradu Best Festival za najbolji festival koju dodjeljuje Village Voice Media New Times. Izvorno pokrenut isključivo kao festival elektronske muzike (EDM) 1999. godine, ULTRA je tokom godina izrastao u tzv. crossover festival koji uz najpopularnije i najbolje izvođače sa scene elektronske muzike (poput The Prodigy, Swedish House Mafia, The Chemical Brothers, Tiësto, Avicii, David Guetta, deadmau5, Underworld, Kraftwerk, Armin van Buuren, Carl Cox, Moby, Fatboy Slim, Justice), na festivalske pozornice dovodi i muzičare koji u svojim pesmama koriste elemente elektronike (EDM) te predstavljaju pionire, ali i nova imena u EDM kulturi (poput The Cure, The Killers, New Order, Duran Duran, The Black Eyed Peas, Erasure, M83, Santigold, The Ting Tings, Cut Copy, Empire of the Sun i Bloc Party). Tako je 2012. godine, kao posebna gošća i dar organizatora posetiocima, nastupila kraljica popa Madonna, koja se na glavnoj pozornici pridružila headlineru Avicciju u UMF remiksu njenog velikog hita Girl Gone Wild. Ovogodišnje izdanje festivala bilo je glavna tema opsežnog dokumentarnog filma o festivalu CAN U FEEL IT koji je izuzetno dobro prihvaćen od strane kritike, a prikazivao se u 500 bioskopa širom Sjedinjenih Američkih Država.

Festival ULTRA ulazi u 15. godinu održavanja te je jedini festival elektronske muzike (EDM) koji se održava tokom dva vikenda – 15., 16. i 17. marta i 22., 23. i 24. marta 2013. Festival Ultra Europe održaće se u Splitu, 12. i 13. juna i na Hvaru 14. srpnja. Na nivou sveta Ultra Worldwide se održava na četiri kontinenta u sedam država: Argentina, Brazil, Čile, Evropa (Hrvatska), Ibiza, Korea i Miami. Ove godine ulaznice za Ultra Music Festival u Miamiju prodate su u čak 77 zemalja, čime je oboren rekord od prošle godine (74 zemlje).

  

 

 

Ove godine Ultra Music Festival nam je u komšiluku, a mi imamo tu sreću da Split nije daleko, sve više ljudi posećuje Hrvatsko primorje za koje važi da je jedno od najlepših na svetu, pa zašto ne bismo i mi. Festival će se održati od 12. do 14. jula, prva dva dana u Splitu na stadionu “Poljud”, a završnica na Hvaru u sklopu Hotel Amfora Grand Beach Resort-a.

 

 

 

Do sada, dolazak je potvrdilo 15  vrhunskih izvođača: Afrojack, Avicii, Armin van Buuren, Bingo Players, Fedde Le Grand, Hardwell, Nicky Romero, Eric Morillo, Steve Aoki, Porter Robinson, Carl Cox, Marco Carola, Reboot, Umek, Art Department.

Prvi setovi karata za Hvar su rasprodati za 10 minuta i čeka se na drugu turu, trenutna cena regularne karte za Split 12. i 13. jul je 60e dok je za VIP potrebno izdvojiti 100e za svaki dan posebno. Karte se mogu kupiti preko Eventim-a i zvaničnog UltraEurope sajta. Kako bi, posebno posetiocima iz inostranstva, dodatno približili Hrvatsku, tačnije Split i Hvar, organizatori su pokrenuli internet stranicu Travel To Ultra (http://www.travel2ultra.com), sa osnovnim informacijama o saobraćajnoj povezanosti, festivalskim stage-ovima, načinima prevoza do festivala. Takođe, posetioci mogu na stranici rezervisati smeštaj u nekom od službenih festivalskih hotela (u Splitu, Trogiru ili na Hvaru), a moguće je kupiti i čitav paket koji uključuje smeštaj, prevoz i ulaznice za festival Ultra Europe.

 

Avatar photo

Autor: Igor