Pre deset dana došlo je do velike promene u noćnom životu Berlina.

Naime, kako bi suzbile koronu, vlasti su odlučile narediti da od subote svi kafići, barovi, restorani i klubovi moraju biti zatvoreni od 11 naveče do 6 sati ujutro, što u Berlinu nije viđeno poslednjih 70 godina.

Bio je to odgovor savezne vlade na porast broja novooboljelih od korone.

Gradski sud ukinuo odluku vlade

Kako javlja Guardian, Berlinski upravni sud je ukinuo odredbu ograničenja radnog vremena koju je gradski senat uveo prošle nedelje.

Naime, podaci koje je objavio Institut Robert Koch, koji je nemačka agencija za kontrolu bolesti, pokazuju kako su se kafići držali nametnutih higijenskih pravila te kako nisu “značajnije doprineli” širenju infekcije Berlinom. 

Sud je potom zaključio kako stoga mera Senata o uvođenju ograničenja radnog vremena nije opravdana. 

“Odluka o ograničenju radnog vremena je suspendovana jer sud smatra da nije proporcionalna s obzirom na druge mere kojima se borimo protiv pandemije”, stoji u odluci suda.

Sud dalje objašnjava kako nema dokaza da restorani i kafići koji se drže mera o nošenju maski i distanci pridonose širenju infekcije. Sudu se nakon donošenja odluke žalilo jedanaest restorana. 

Berlinski senat može se pokušati žaliti višem sudu.

Berlinski sud nije jedini koji je ovako odlučio

No, vredi napomenuti kako Berlinski sud nije jedini koji je doneo ovakvu odluku protiv vlade. Odluku po kojoj se pokušalo zabraniti gostima iz mesta koja su žarišta da putuju u drugo mesto koje nije žarište i tamo prenoće samo uz negativan test na koronu, i to test ne stariji od 48 sati, već je odbacilo devet od 19 saveznih pokrajina u Njeemačkoj.

No, nekoliko drugih gradova, uključujući finansijsko središte Frankfurt, prihvatilo je mere ograničenja radnog vremena za kafiće i restorane.

Ugostitelji još pre deset dana upozoravali kako se radi o štetnoj meri

Uvođenje radnog vremena klubovima i restoranima u Berlinu nije bilo na snazi od 1949. i kraja Drugog svetskog rata, a ugostitelji su prošle nedelje upozoravali kako će to biti kontraproduktivno jer očekuju da će ljudi imati zabave u svojim kućama.

“Piti kući je opasnije nego piti u klubu”, rekao je tada Carsten Zoltan, vlasnik bara u hotelu Kreuzerberg.

“Mi ih ovde podsećamo da stave masku”, rekao je i dodao kako toga kod kuće neće biti.

Lokalni Tagesspiegel je pak te nedelje pozvao Berlince da shvate kako se mere masovno krše, posebno noću u klubovima, parkovima i barovima, te da zbog toga rastu brojevi obolelih. 

IZVOR: Index.hr