ZA NEKE OD NAS VIŠE NEMA SPONTANE ŽURKE NA IBICI…!

 ZA NEKE OD NAS VIŠE NEMA SPONTANE ŽURKE NA IBICI…!

Prema novom zakonu, turisti koji putuju na Ibicu, nisu iz EU, a nemaju rešen smeštaj, mogu biti kažnjeni sa osam hiljada evra

Prema novom pravilu, svi turisti koji nisu iz EU koji posećuju Ibicu i druge španske regione mogli bi da se suoče sa kaznom od oko osam hiljada evra ako ne mogu da prilože dokaz o smeštaju pri ulasku. Pravilo se stoga primenjuje na sve nosioce pasoša koji nisu iz EU koji idu u Španiju i od njih se traži da pokažu dokaz o smeštaju za ceo boravak, koji mora biti kraći od 90 dana. U obaveštenju o putovanju se takođe navodi da će turisti koji nisu iz EU morati da pokažu dokaz o povratnoj ili sledećoj karti da bi ušli u španske regione.

Dokaz o smeštaju može biti potvrda rezervacije hotela, Airbnb-a ili hostela ili dokaz o poseti kući za odmor ili drugom domu u Španiji. Alternativno, ako želite da posetite prijatelja ili člana porodice, morate pokazati “carta de invitacion” (pozivno pismo) po dolasku. Visoka kazna do 10.000 evra mogla bi biti izrečena turistima ili domaćinima bez ispravnih papira, prenosi Olive Press.

Da bi mu se izdala carta de invitacion – koja ne može biti pismo pisano rukom – domaćin mora biti španski državljanin, državljanin EU koji živi u Španiji ili državljanin van EU sa legalnim boravkom u Španiji. Pozivno pismo domaćina košta oko 70 do 80 evra, a prema Olive Pressu, morate ga zatražiti u lokalnoj policijskoj stanici putem zakazanog termina. Ceo proces, koji uključuje nekoliko koraka, može trajati između 20 i 60 dana.

Olive Press takođe izveštava da svi gosti koji prekorače ograničenje boravka od 90 dana mogu biti kažnjeni do 10.000 evra, ponekad i više u ekstremnim okolnostima. U međuvremenu, turisti koji posećuju španske regione takođe su upozoreni na ranije vreme zatvaranja restorana i barova nakon odluke premijera da smanji radno vreme na 35 sati nedeljno. „Ludost je produžavati radno vreme; da restoran radi u 1 ujutro nije razumno“, rekla je potpredsednica vlade Jolanda Dijaz. Ona sada traži vreme zatvaranja koje će biti slično drugim evropskim zemljama.

Sve uslove za boravak u Španiji proverite OVDE.

IZVOR: Mixadria.com

Avatar photo

Autor: Igor