Završen No Sleep Festival: Rasprodati najveći prostori uz rekordan broj stranih gostiju!

 

Upravo je završeno izuzetno uspešno, drugo po redu izdanje No Sleep Festivala, koje je ovog vikenda prevazišlo očekivanja i samih organizatora.

Ljubitelji elektronske muzike iz više od 40 zemalja sveta okupili su se u Beogradu tokom besanog vikenda od 8. do 10. novembra kako bi na deset lokacija širom grada ispratili nastupe nekih od najtraženijih i kultnih imena elektronske scene. Glavni Hangar u Luci Beograd, udarna i po kapacitetu ubedljivo najveća festivalska lokacija, već prve noći je bila kompletno rasprodata, a u odnosu na prošlu godinu, zabeležena je  i veća poseta u prestoničkim klubovima kao što su Drugstore, 20/44, half, Mladost, Gadost, Gajba, Dot i drugi. Publika je već prve noći ovacijama ispratila fantastičan nastup belgijske superzvezde Amelie Lens, ali i sjajan set zatvaranja koji je pripao trenutno najtraženijem rezidentu kluba Berghain, Kobosilu. Ljubitelji klupske kulture iz celog sveta mogli su upravo u Beogradu da proslave 20. rođendan svetskog simbola klabinga, londonskog kluba fabric, a postavu ove specijalne noći predvodio je britanski zvezdani dvojac Bicep koji je sinoć u Hangaru imao dugoočekivani, premijerni nastup u Srbiji. Tokom ovog vikenda, na glavnoj lokaciji No Sleep Festivala još su nastupali i italijanski hit duo Mind Against, dansko-ruska zvezda u usponu Anastasia Kristensen, rezidenti kluba fabric Terry Francis i Anna Wall, te belgijski duo Joyhauser i Farrago, vedeta izdavačke kuće Amelie Lens. Maratonski provod je počeo u petak već u podne u prodavnici ploča Yugovinyl, da bi se zatim posle 48h neprestanog programa kasnije završio u klubu Drugstore, uz najposećenije jutarnje žurke čije glavne zvezde su bile poljska tehno heorina VTSS i australijski DJ mag YokoO.

Upravo Drugstore je prve noći bio mesto možda i najvažnije trap žurke ove sezone gde je plejadu mladih zvezda predvodio Klinac, balkanska muzička senzacija! Specijalni deo programa činila je i posećena No Sleep konferencija na kojoj je govorilo nekoliko desetina vodećih stručnjaka iz raznih oblasti koje danas čine nerazdvojivi deo muzičke i festivalske industrije.

Bicep DJ Set@No Sleep Festival 2019:

Festival je sinoć proključao zahvaljujući atmosferi koja je vladala pod zastavom jednog od najpoznatijih klubova fabric. Uvertiru za program u Hangaru u Luci Beograd priredili su rezidenti ovog kluba, Anna Wall i Terry Francis, a štafetu je potom preuzela popularna belgijska zvezda Anastasia Kristensen, čiji je set postavio savršenu scenu za najtraženiji britanski dvojac Bicep koji su prvi put nastupili u Srbiji! Zavesu na rejv u industrijskom okruženju Luke Beograd, uz glasne ovacije brojne publike, spustio je italijanski tandem Mind Against. Kao i prethodnog festivalskog dana, žurka se potom transformisala u afterparty provod u klubu Drugstore, koji je bio u rukama techno i house zvezde „All Day I Dream kolektiva“ pod imenom YokoO, kao i DJ-eva Bokee i Popi Divine. U toku noći, u nedavno otvorenom klubu half dominirao je distopijski retro zvuk za koji je zaslužan bio Djedjotronic, a ništa manje gorljivo bilo je i u drugim klubovima u kojima se odigravao program No Sleep Festivala tokom dana, noći i jutra.

U petak, prvog dana festivala, hiljade techno fanova našlo se u Glavnom Hangaru kako bi ovacijama ispratili miljenicu svetske elektronske scene Amelie Lens, a u stopu ju je pratila DJ zvezda u usponu Kobosil, dok je prava rejverska atmosfera zavladala još tokom nastupa imena poput Joyhausera i Farraga. Završetak besanog provoda prvog dana, koji je započeo još u podne, odigrao se u klubu Drugstore, gde je tokom jutra na afteru preovladavala klupska underground atmosfera na čelu sa fantastičnom VTSS, ali i regionalnim producentima Lagom i Forest People. Ranije u toku noći, Drugstore su zapalile trap zvezde koju su predvodili neumorni Klinac, njegov Apollo kolektiv, osiječki reper Z++, trio FAM i partimejkeri Cake Boys.

Amelie Lens at No Sleep Festival 2019: 

No Sleep Konferencija juče je predstavila drugi deo programa, sa panelima koji su se bavili gorućim temama kreativnih industrija. Najviše pažnje privukao je eksluzivni panel fabric ekipe, gde su iskusni muzički znalci Anna Wall, Terry Francis i Judy Griffith podelili svoje višegodišnje iskustvo iz muzičke industrije. O primeni novih umetničkih izraza u produkciji događaja uživo diskutovali su profesionalci koji stoje iza kluba sa aktivističkom crtom MMA Munich, popularnog serijala žurki Elrow, festivala Dev9t i Fondacije 2021, a panelisti su se tokom podneva bavili i medijskim izveštavanjem o elektronskoj muzici, modelima partnerstva i sponzorstva u kreativnoj industriji i mnogim drugim temama. I prethodnog dana, 8. novembra, prisutni su imali prilike da čuju „No Sleep Exclusive Talks“ segment programa, a ovaj put je govorio agent vodećih elektronskih zvezda Roman Trystram.

Pored toga, o trap sceni u petak govorili su mladi i iskusni treperi, a panelima su obuhvaćeni i potencijali festivala u okviru privrednih doprinosa gradovima, mentalno zdravlje i položaj žena u muzičkoj industriji, štetnost narkotika koja je predstavljena ove godine u okviru „Stay Clean“ kampanje, i mnoge druge interesantne teme koje su okupile kako iskusne znalce kreativne industrije i medijske scene, tako i sve zainteresovane da čuju iskustva i mišljenja profesionalaca iz muzičkog sveta.

Avatar photo

Autor: Igor