10 građevina s neverovatnom akustikom

 

Ljudska fascinacija zvučnim bazični je elemenet osećajnog iskustva utkana u tebe još kada si se kao klinac ili klinceza i oduševljeno koprcao na zvukove oko sebe.

Duboka povezanost sa zvukom ide toliko daleko da zadire u predjezično. Većina vrsta ima sposobnost porizvesti zvuk, ali ni jedna se njegovom stvaranju i usavršavanju nije posvetila sa takvom žestinom kao čovek. 

Šta je zvuk? Oblik energije. Talas koji potresa vazduh oko sebe (zato te u vakumu niko ne čuje da vrištiš). Tako talas tresucka ujedno i opnu tvojih bubnih opni pa zatim divnim putevima čekića, nakovnja i uzengije fino prelazi u električne impulse koji šibnu u slušni deo mozga. I baš kao što vibracije može proizvesti žica gitare ili opna bubnja, tako ih može proizvesti i vibriranje tvojih glasnih žica dok vazduh prelazi preko njih.
 
Ali primetio si kako zvuk ne zvuči jednako svuda. Zapevaš li si svoju najdražu pesmu na polju ili u podrumu dobiješ različit rezultat. lični koncerti pod tušem su najbolji ( i ne samo zato jer od šuma vode zapravo ne čuješ koliko si užasan u pevanju), već zbog akustike.
 
Akustika je rezonantna kvaliteta zvuka, njegovo produživanje, jačanje, odjekivanje uzrokovano odbijanjem zvučnih talasa od zidove zdanja, njegove deformacije, reformacije i sklapanja (da, svakako možeš sam sa sobom pevati Bratec Martin naletiš li na dobru akustiku) pa smo tako odabrali globalnih deset mesta sa najboljom akustikom koju ćeš ikada moći uhvatiti. Zateknu li te tvoja svetska putovanja u blizini nekoga, navrati i isprobaj.
 
1. Tvísöngur, Island
 
 
2. Šumski megafon, Estonia
 
 
3. Fertőrákos Cave Theatre, Mađarska

 
4. Muzička dvorana Āli Qapu Palače, Iran

 
5. Denge zvučna ogledala, UK
 
6. Danski muzički muzej, Danska
 
 
7.Brunel muzej, Velika Britanija
 
 
8. Ekko, Danska

 
9. Galerija šapta u Katedrali Sv. Pavla, Velika Britanija

 
10. Prenzlauer Berg vodeni toranj i tankovi, Berlin

 
 
Izvor: KlubskaScena
Avatar photo

Autor: Igor