ANA POPOVIĆ, DELILAH I PRONG HEADLINERI FUSION BINE

Fusion bina, sinonim za sjajne žive nastupe do jutra, i ove godine ugostiće vrhunske predstavnike različitih muzičkih pravaca, a kao prve potvrđene izvođače imamo čast da predstavimo Anu Popović, Prong i Delilah.

Ana Popović, poznata kao „ženski Hendrix“, jedan je od najpriznatijih svetskih bluz muzicara. Talenat i želja su je odveli iz Beograda, preko Holandije, čak do Memfisa, prestonice bluza. Po izdavanju prvog albuma „Hush“ biva prepoznata i priznata kao najbolji evropski bluz muzičar. Jedina je Evropljanka ikada nominovana za Debitanta godine u okviru Handy awards, bluz verzije  Oskara. Pored brojnih nominacija i osvojenih nagrada u Evropi i Americi, najveće priznanje je stiglo u vidu poziva za zajedničku turneju koji je došao od kralja soul muzike, Solomona Burka. Anin kvalitet prepoznao je i najveći svetski proizvođač gitara Fender, čije je zaštitno lice već nekoliko godina.

Iako već godinama važi za jedno od deset najeminentnijih imena na svetskoj bluz sceni, Ana Popović ne svira po standardima, već bazira napredak na strasti prema muzici: „Uvek želim da publika oseti moju strast koju ja osećam prema muzici. Uvek pokušavam da pronađem tu energiju kojom je odisao Hendriks. To osećanje je i razlog zbog koga sviram.“ Bluz diva posebno uživa u nastupima u Srbiji i velika je čast što je Fusion bina izabrana za njen retki susret sa domaćom publikom.

Na Fusion bini ove godine nastupiće i Delilah, devojka anđeoskog glasa koja svojom muzikom osvaja srca širom sveta. Sa njenim sjajnim glasovnim sposobnostima smo se upoznali 2010. godine kada se pojavio veliki hit sastava Chase and Status „Time“. Ubrzo nakon toga, Delilah osvaja svet i svojim prvim albumom „From The Roots Up“, kao i hitom „Go“, mešavinom pesme “Ain’t Nobody“, Chaka Khan i Dilajline verzije, za koju je i sama Chaka Khan izjavila da je genijalna. Sofisticiranost njenog glasa porede sa Massive Attack i Portishead, suptilnost sa Sade i Aaliyah, ali istina je da specifičnost njenog glasa sve vreme koketira sa različitim stilovima i raspoloženjima i na taj način stvara karakterističnu atmosferu.

Sa njujorške metal scene na Petrovaradinsku tvrđavu stižu pioniri urbane metal scene, legendarni Prong. Sastav koji je inspirisao Korn i mnoge druge bendove, pojavio se na sceni još ’80-ih godina, ali i dalje oduševljava fanove tvrđeg gitarskog zvuka. Tommy Victor, frontmen Pronga, započeo je karijeru kao tonac cuvenog kluba CBGB i upravo to mesto ističe kao najveći uticaj na muziku benda. Nakon „afera“ sa legendarnim sastavima Ministry i Danzig, Tommy je doneo novu energiju u Prong, a publika EXIT festivala će imati priliku da čuje i njihov novi album „Carved into Stone“.

 

 

Avatar photo

Autor: Igor