Bassiani se ponovo otvara!

Nakon mirnih, ali velikih protesta zbog zatvaranja kluba Bassiani u Tbilsiju, Gruziji, ministarstvo unutrašnjih poslova je stupilo u kontakta sa čelnicima kluba, davajući im dozvolu da klub može ponovo da nastavi sa radom.

Policija je 12. maja u ranim jutarnjim časovima upala u Bassiani i noći klub Café Galer zbog niza smrtnih slučajeva koji su se desili u poslednje dve nedelje. Uprkos tome što klub nema nikakve veze sa smrtnim slučajevima vezanim za drogu, mesto je postalo meta kampanje za suzbijanje narkomanije i više puta se borilo protiv desničarskih političkih snaga da ostane otvoreno kroz svoju kratku, ali impresivnu istoriju.

Dan nakon racije koja je upala u klub, ljudi su izašli na ulice kako bi formirali grupu ljudi, poput festivala, ispred gruzijskog parlamenta ispred kog je odzvanjala muzika danima. Protestanti su pozvali na ostavke oba premijera Gruzije, Giorgi Kvirikashili-a i ministra unutrašnjih poslova Giorgi Gakhari-a.

Vest o zatvaranju privukla je veliku pažnju globalne elektronske muzičke zajednice, a ogromni pritisak i kampanje za skupljanje novca, kao i nezadovoljstvo stanovnika Gruzije dovelo je do toga da gruzijski parlament izvini za zatvaranje ova dva kluba.

Café Geler je juče otvorio svoja vrata, dok se Bassiani takođe ubrzo vraća u akciju.

Uprkos ovoj pobedi, rat za klupsku kulturu u Gruziji i dalje nije završen.U intervjuu za Resident Advisor, osnivač kluba Bassiani, Tato Getia izjavio je “Ovo smeće prema klubu i dalje se nastavlja. (Priča vlade je da) stvarno radi na javnosti. Vrlo je lako u takvoj konzervativnoj zemlji staviti blato na mesto i rekavši stvari poput toga da promovišemo LGBT populaciju, promovišemo upotrebu droga i slično. Ova propaganda se i dalje nastavlja.”

Jedna stvar je sigurna… Desničarksa vlada Gruzije ozbiljno je podcenila moć elektronske muzike i njenu globalnu zajednicu. Ova bitka je daleko od kraja.

 

Izvor: Mixmag

Avatar photo

Autor: Igor