Berlin će isprobati šemu legalizacije marihuane!

 

Nakon Nevade, Kalifornije i Massachusettsa, koji dozvoljavaju osobama preko 21 posedovane unce marihuane i uzgoj do šest biljaka za osobnu upotrebu i Berlin se pridružuje sveobuhvatnom pokretu dekriminalizacije.

Radi se o šemi legalizaciji nakon što je međustranački pokret seo i dogovorio inovativni pilot pristup koji će uvesti promene u to kako institucije gledaju na rekreativne korisnike marihuane.

Socijaldemokrati, Zeleni i leva stranka su tako dogovorili da će na snagu stupiti kontrolisana distribucija kanabisa odraslima. Do sada je posedovanja kanabisa u Nemačkoj bilo u potpunosti ilegalno, iako oni zatečeni sa manje od 15 grama uglavnom izbegnu legalne akcije, ali Berlin kreće u ovaj projekt kao jedno od 16 područja u Nemačkoj koje ima mogućnost donositi vlastite zakone.

 
Predstavnik zelene stranke Benedikt Lux komentarisao je kako je u pitanju “naučno popraćeni pilot projekt za kontrolisano korišćenje kanabisa”. Ovo svakako nije prvi pokušaj legalizacije ili đemi legalizacije u Berlinu. Friedrichshain-Kreuzberg okrug je već pokušao legalizovati kontrolisanu konzumaciju kanabisa, ali je pokušaj zaustavljen od Federalnog Instituta za droge i medicinske uređaje.
 
Max Plenert iz Nemačke Asocijacije za Konoplju komentarisao je:

“O legalnom kodeksu se odlučuje na federalnoj visini, i ovde se radi o lokalnom pokušaju da se stvari pokušaju izvesti drugačije. Ovo je pilot projekt sa svojim vlastitim ograničenjima. Pokušaj je da se unaprede pregovori i da se pokaže kako bi stvari mogle biti drugačije. Neće imati veliki uticaj na tržište droga u celini. No kao i sa svim ostalim pilot projektima koji se tiču droga, prilika je da se političarima i medijima prikaže da ova tema zaista nije tako velika stvar i da može poslužiti kao okidač većim promenama.”

 
Izvor: Klubska Scena.hr
 
Avatar photo

Autor: Igor