Pre 25 godina, monumentalni Betonski bunker – zgrada  bivšeg Međunarodnog RTV Centra (ZOI 84), ugostio je 50 svetskih i regionalnih TV mreža te na taj način upoznao svetsku publiku sa gradom Sarajevom i događanjima u njemu.

 

Pre 25 godina, monumentalni Betonski bunker – zgrada  bivšeg Međunarodnog RTV Centra (ZOI 84), ugostio je 50 svetskih i regionalnih TV mreža te na taj način upoznao svetsku publiku sa gradom Sarajevom i događanjima u njemu.

U 2019. godini, u periodu od 25. do 27. aprila, Balkan Advanced Music Conference sprema se ugostiti profesionalce novog tehnološkog doba među zidovima istog Betonskog bunkera i stvoriti novu istoriju.

BAM-C konferencija je mjesto napredne muzike, networking-a, prespektive i budućnosti pa je muzički event upravo ono što je najbolje može predstaviti i približiti posetiocima. Prvi BAM-C promo event ”Trip to BAM-C 01” održaće se 9. marta u Delikatesnoj radnji koja će predstaviti DJ-a zagrebačkih korjena hrwoE-a (Hrvoje Jelinčić) koji je pripremio set morfičke fuzije house muzike kroz disco, nu-disco, hip-hop, soul i funk žanrove. Gosti će imati priliku uživati u ranoj proljetnoj muzici, saznati više o samoj konferenciji i njenim predstavnicima te učestvovati u nagradnoj igri koja će sretnim dobitnicima omogućiti prisustvo na BAM-C konferenciji.

U četvrtak 25. aprila, nakon dnevnog programa u RTV domu, održat će svečano otvaranje BAM-C konferencije u zgradi napuštenog kina Imperijal, danas poznatijeg kao Brew Imperial Society. Ovom prilikom, gosti će uživati uz premijerni nastup Frau Casio vs Decay (Ida Prester i Nemanja Rančić, Hrvatska/Srbija), novo lice scene Kezz Live (Tamara Ristić, Srbija) i Hibrid Live (Dino Aganović, BiH).

Zvanični ambasador BAM-C konferencije za London je Haris Čustović – muzičar klasičnog obrazovanja, umjetnik zvuka, DJ i muzički producent koji više od dvadeset godina radi na svojoj misiji da zamagli granice između žanrova, stavova i ideologija. Pored muzičkog stvaralaštva, Čustović radi i kao profesor na SEA institutu u Londonu te u svom opisu na konferenciji priprema diskusiju pod nazivom „Klasični elementi u modernoj muzici“ na kojoj će se pojaviti i specijalni gosti – Damir Imamović i Branimir Jakubović (Dubioza Kolektiv). Također, BAM-C ambasador održat će predavanje/radionicu posvećenu novim tehnikama i trendovima u audio produkciji današnjice.

Kao što je već najavljeno, Balkan Advanced Music Conference nije platforma isključivo muzičkog karaktera. U sklopu trodnevnih dešavanja postoje različite vrste programa, od kojih premijerno najavljujemo: BAM-C Cinema i BAM-C Art Expo.

BAM-C Cinema smešten je u Meeting Pointu gde će posjetioci moći uživati uz tri filma, od kojih dva premijerno na Balkanu, a to su „Simphony of Now“ Johannes-a Schaff-a i „French Touch“ Jean-François Tatin-a. Ova dva filma predstavljaju subkulture svojih zemalja, Njemačke i Francuske, koje su bile i ostale od presudnog značaja za naprednu muzičku scenu i njene tokove.

BAM-C Art Expo predstavlja još jedno putovanje kroz vrijeme u kojem će se gosti upoznati sa različitim stilovima i granama umjetnosti. U zgradi RTV doma, bit će moguće pogledati izložbene postavke Zorana Cardule – ilustratora iz Makedonije, Mike-a Jelinek-a – 3D VR umjetnika iz Češke, Enisa Čišića – dizajnera/ ilustratora iz Sarajeva i pop up wall GSU Brodac koja će također ugostiti u svojim prostorijama još jednu izložbu fotografija iz kolekcije Patrick-a Miette-a i njegovog perioda provedenog u Sarajevu.

Gospodin Miette je ambasador francuskog vala, jednog od najvećih izvoznih proizvoda muzičke kulture devedesetih godina. Prvi je uspostavio most između Bosne i Hercegovine i Francuske GRILL projektom koji je na proljeće 1997. godine dobio svoje mjesto i u Sarajevo kroz Grill Nights događaje koji su omogućili sarajevskoj publici da uživa u mnoštvu danas svjetski poznatih imena kao što su: Prozac, Falcon, Pepe Bradock, Buffalo Bunch, Jef K, Cyril K i DJ Fudge. Godine 1999, Miette sa Dušanom Vranićem Ducom i Mathieu Dozol-om osniva kolektiv „Chef“ čiji je rad prikazan i u filmu ”French Touch”.

Rezidenti Balkana mogu nabaviti svoje ulaznice uz popustu od 25% na portalu Kupikartu.ba, a strani državljani na internacionalnom ticket servisu https://kaboodle.co.uk/. Pozivamo sve zainteresovane da svoje ulaznice obezbijede na vrijeme jer je broj istih ograničen.

BAM-C Music Meeting održaće se 10. marta sa početkom u 15:00h u kinu Meeting Point, gdje otvaramo novi program pod nazivamo PREVIEW BOX. PB je prilika za sve stvaraoce zvuka da predstave svoj rad i dobiju ”real time” validaciju istog od strane profesionalaca iz muzičkog svijeta. Ovaj projekat, u sklopu Music Meeting-a, koncipiran je uz pomoć jednog od naših najpoznatijih drum and bass i neurofunk producenata – Adisa Kutkuta Billain-a. Pozivaju se svi stvaraoci da nam se pridruže i predstave svoj rad, bez obzira na njegovu formu, strukturu, dužinu trajanja ili žanr.

 

Avatar photo

Autor: Igor