BRITANSKA VLADA ODBILA JE PREDLOG EU-A DA MUZIČARI MOGU NA TURNEJU PO VELIKOJ BRITANIJI BEZ VIZE!

 BRITANSKA VLADA ODBILA JE PREDLOG EU-A DA MUZIČARI MOGU NA TURNEJU PO VELIKOJ BRITANIJI BEZ VIZE!

Vlada Velike Britanije odbila je ponudu EU-a za bezvizne turneje za muzičare.

Izvor koji je uključen u pregovore o Brexitu rekao je da je muzičarima uobičajeno ponuditi 90-dnevni boravak u zemlji, bez da moraju vaditi različite radne vize. Primera radi, zemlje poput Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije trenutno imaju ovakav sporazum sa EU.

Međutim, Velika Britanija je odbila ponudu EU za period od 90 dana, te je dala protivponudu od 30 dana, u skladu sa vladinim priedlogom za ograničenje putovanja za muzičare iz EU-a. Te mere deo su planova državne sekretarke Priti Patel sa ciljem smanjenja problema imigracije. Dakle, od ovog meseca, muzičari iz zemalja EU koji se nadaju turneji po Velikoj Britaniji moraće se prijaviti za vize koje će im omogućiti boravak duži od 30 dana, kao i pružanje dokaza o sredstvima na tekućem računu i potvrde o sponzorstvu od organizatora događaja. To su mere koje građani koji nisu iz EU trenutno moraju proći da bi radili u Velikoj Britaniji.

Vlada je već ranije ovaj neuspeh da zaštiti potrebe muzičara prebacila na Brisel, rekavši da je “predložila ambiciozniji sporazum koji bi obuhvatio muzičare i druge, ali EU je odbila naše predloge”.

U međuvremenu je pokrenuta i peticija kojom se traži omogućavanje održavanja turneja bez izdavanja vize, a do sad je premašila 220.000 potpisa. Podržavaju je i dele Object blue, Josey Rebelle, NTS, Hyperdub i Rye Wax, među ostalima. Ipak, među muzičkom zajednicom raste zabrinutost oko toga kako će to uticati na umetnike koji su već jako ugroženi pandemijom koronavirusa.

Osim toga, sada je na svakoj državi članici EU da odluči hoće li i muzičarima iz Velike Britanije trebati viza za turneju po njihovoj zemlji.

IZVOR: Mixmagadria.com

Avatar photo

Autor: Igor