TESTNI PRIMAVERA EVENT POKAZAO DA SE OVOG LETA FESTIVALI MOGU ODVIJATI SIGURNO!

 TESTNI PRIMAVERA EVENT POKAZAO DA SE OVOG LETA FESTIVALI MOGU ODVIJATI SIGURNO!

PCR-testovi nisu pokazali nijedan pozitivan rezultat među 463 prisutna posetioca.

Događaj slavnog festivala Primavera imenovan PRIMACOV održan 12. decembra prošle godine u Barseloni pokazao se kao kompletno uspešan zato što niko od klabera nije pozitivno testiran na covid-19. Bolnica Germans Trias u Barseloni i fondacija “Fight AIDS and Infectious Diseases”, suorganizatori događaja, demonstrirali su lokalnim vlastima kako u 2021. godini organizovati masovne evente.

Na eventu je bilo ukupno 1047 volontera starih između 18 i 59 godina, a bili su nasumično podeljeni u kontrolnu grupu, koja nije pristupila događaju, i aktivnu grupu, koja jeste. Na koncertu nisu morali održavati fizički razmak, ali su celo vreme morali nositi masku, smejući je skinuti sa lica samo kada piju svoje piće. Ostale mere uključivale su brojem limitiran spoljašnji prostor za pušače, poboljšanu ventilaciju i kontrolisan pristup toaletima. Sve ukupno je trajalo pet sati, a ljudi su u proseku u klubu proveli dva sata i 40 minuta.

O svemu tome smo već pisali kada se pokazalo da brzi antigenski testovi nisu dali nijedan test pozitivan na koronavirus, ali klaberi su se bili obavezali vratiti osam dana kasnije da bi se testirali pouzdanijim PCR-testovima. Iznenađujuće, rezultati su i dalje sjajni – niko od 463 klabera u aktivnoj grupi nije zaražen, a od volontera iz kontrolne grupe – koji, podsetimo, nisu bili u testu – zarazilo se samo dvoje.

Šest meseci do leta i njemu pripadajuće festivalske sezone zaista je dug period, u kojem se epidemiološki može dogoditi još svašta, ali uspeh PRIMACOV-a pokazuje kako postoje načini što sigurnijeg povratka što uobičajenijem klabingu.

Avatar photo

Autor: Igor