CHICKS ON SPEED Live u Gradu!

Posle izvanrednog performansa na glavnoj Exit-ovoj bini 2006. godine, umetnički kolektiv Chicks on Speed vraća se u Srbiju. Ovoga puta čeka nas nastup u mnogo intimnijoj atmosferi KC Grada. Ove godine im izlazi i novi album pod nazivom Utopia, na kom su između ostalih sarađivale i sa Juliane-om Assange-om, što zvuči neobično, ali je zapravo očekivano s obzirom na pravac kojim se njihova muzika kreće.

Sve to publika će imati priliku da sazna 23. maja tokom koncerta uz bombastični energični “on speed” nastup, stare i nove hitove i naravno adekvatni vizuelni performans.

Kao uvod u ovaj naelektrisani modno – muzički spektakl, videćemo beogradski sastav Lira Vega koji svojom novom duplo manjom postavom od originalne, isporučuje duplo više energije kroz svoj nastup. Nakon COS, publika će biti prepuštena ekstravagantnom setu beogradskog umetnika i DJ Grofa K.T.I u specijalno pripremljenom izdanju za ovo veče.

Specijalno povodom gostovanja u KC Gradu, COS će dan kasnije (subota 24.05., 18.00) održati prezentaciju svog rada i učestvovati u razgovoru na temu High-Heeled Shoe Guitar Is Set to Take the Stage.

Gostovanje umetničke grupe se realizuje u saradnji Kulturnog centra Grad, Goethe Instituta, BGD Pridea i BeFem-a u okviru Nedelje ponosa 2014.

Ulaznice za nastup Chicks on Speed mogu da se nabave u pretprodaji u KC Grad-u od 15.05. po ceni od 400 RSD, dok će na dan koncerta cena iznositi 500 RSD.

FB event https://www.facebook.com/events/1407182126232521/

COS primarno nastaje kao umetnički kolektiv sa fokusom na umetnost uopšte, iz ilegalnog bara u Minhenu, pod imenom Seppi bar 1997. godine, kada Alex Murray-Leslie i Melissa Logan upoznaju Kiki Moorse i pozivaju je da se pridruži audio-vizuelnim performansima koji se izvode u baru. Obe osnivačice, tada studentkinje umetnosti, polaze pre svega od ciriškog dada pokreta i čuvenog Cabaret Voltaire, a Seppi bar je služio kao platforma za organizaciju izložbi, performansa i ilegalnih žurki. Kada se jedan takav audio-vizuelni performans preselio u noćni klub, u vidu postmodernističke simulacije DJinga (I Wanna be a DJ…Baby!), kreće etapa izlaska prvih singlova-obrada: Warm Leatherette, Euro Trash Girl, Mind Your Own business, Glamour Girl…krunisana obradom pesme nemačkog girl-pank benda Malaria! Sve je krunisano izlaskom albuma pod nazivom The Re-Releases Of The Un-Releases 2001. godine. Od tada COS postaju katalizatori muzičkog žanra pod imenom Electroclash. Albumi Chicks On Speed Will Save Us All iz 2000. i 99cents iz 2003. ostaju kultni sa singlovima poput Euro Trash Girl, Fashion Rules i čuvenom sarkastičnom kolaboracijom sa The Peaches – We Don’t Play Guitars. Album 99cents se bavi površnošću pop kulture i njenim fenomenima, kao što je moda.

 

Iako je tokom dvehiljaditih, muzička karijera prevladala, COS nisu ni u jednom trenutku odustale od svoje multidisciplinarnosti: paralelno radeći dizajn kostima za svoje nastupe, producirajući svoje art projekte i performanse i sve vreme sarađujući sa neverovatnim rasponom umetnika i ljudi drugih profesija. Najzanimljiviji “izumi” uključuju Paper Dresses, the Shoe Guitar (cipele sa visokim potpeticama koje u sebi imaju rezonantnu kutiju) i najnovije aplikacije za smart telefone koje se tiču semplovanja muzike. Nikako ne treba zaboraviti ni kolaboraciju sa Dave Clarke-om na obradi čuvene pesme She’s in Parties benda Bauhaus, koju prati njihov možda najuzbudljiviji spot.

Avatar photo

Autor: Igor