Delegacija EU u Srbiji i EXIT donose koncertni film Satorija sa Golubačke tvrđave premijerno na FEST, a odmah zatim i kroz globalni prenos!

 Delegacija EU u Srbiji i EXIT donose koncertni film Satorija sa Golubačke tvrđave premijerno na FEST, a odmah zatim i kroz globalni prenos!

Nakon što je prvo izdanje Exitovog InfinitX projekta, snimljeno na budvanskoj tvrđavi Mogren, pogledalo više od tri miliona ljudi širom planete, ovaj sjajni projekat predstaviće svetu deo lepote i bogate istorije Srbije.

EXIT i Delegacija Evropske unije u Srbiji u nedelju, 9. maja, na Dan Evrope, donose specijalan koncertni film s nastupom izuzetno cenjenog holandskog umetnika Satorija, koji je snimljen na predivnoj srednjevekovnoj tvrđavi Golubački grad. Ovo svojevrsno muzičko putovanje premijerno će biti predstavljeno na jednom od najdugovečnijih i najuticajnijih filmskih festivala ovih prostora, beogradskom FEST-u, čije će  49. izdanje biti održano od 7. do 14. maja. InfinitX je ujedno i najava novog Satorijevog albuma u Exitovoj produkciji, kojim će svetu predstaviti srpsku i balkansku tradicionalnu muziku u modernom aranžmanu. „Satori na tvrđavi Golubac: Zvuci prošlosti“ moći će da se pogleda u nedelju, 9. maja u beogradskoj Kombank dvorani i novosadskoj Areni Cineplex u 20:00. Odmah zatim počeće i globalni prenos na zvaničnoj Facebook stranici EXIT festivala i Beatporta, i to u 20:21, dok će u 22:50 snimak biti emitovan na drugom programu RTS-a.

Dan Evrope obeležava se svakog 9. maja, kao datum osnivanja današnje Evropske unije i promoviše mir i jedinstvo na kontinentu. „Verujem da muzika spaja ljude, da ima moć da bude iznad svih granica, kultura i autoriteta, i da ujedinjuje ljude. Mislim da ne možemo biti bliže miru od toga, zar ne? Za mene, mir je kada smo svi zajedno i plešemo. To je ’Satori trenutak’” poručio je u filmu Satori tokom razgovora s osnivačem EXIT festivala Dušanom Kovačevićem. 

Satori neizmerno ceni balkansku etno muziku, i ta inspiracija našim podnebljem osetiće se itekako u njegovom setu sa Golubačke tvrđave, na kojem je mesta bilo i za specijalnu gošću iz Srbije, pevačicu i glumicu Milicu Majstorović. Zahvaljujući fantastičnoj atmosferi na setu, inspirisanim izvođačima i uigranom video timu, „Satori na tvrđavi Golubac: Zvuci prošlosti“ ulazi u sam vrh lokacijskih videa koji se mogu pronaći na svetskoj sceni. Ovaj način promocije destinacija i njenih kulturnih dobara pokazao se kao izuzetno uspešan, jer privlači milione gledalaca širom sveta, do kojih je ranije bilo nemoguće doći bez multimilionskih ugovora sa globalnim medijima.  Strimovani DJ setovi s atraktivnih turističkih lokacija dodatno su postali aktuelni u doba pandemije koronavirusa, imajući u vidu to da su mladi koji prate ove sadržaje među prvima koji se vraćaju turističkim putovanjima.

Satorijev InfinitX nastup snimljen je na monumentalnoj Golubačkoj tvrđavi, smeštenoj na obali Dunava i na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Ovo utvrđenje je nedavno rekonstruisano i otvoreno za posetioce. Obnova je trajala skoro pet godina, uz veliku finansijsku podršku Evropske unije. Evropska unija nastavlja da podržava restauraciju mnogih mesta kulturne baštine u Srbiji, kao što su tvrđave Bač, Fetislam u Kladovu i Pirot, te podstiče razvoj lokalnog turizma, posebno u istočnoj Srbiji.

Avatar photo

Autor: Igor