Detroit četvrt stoleća nakon rođenja techna

 

Pre 25 godina Bellevillska trojka revolucionirala je muziku iz jednog sivkastog industrijskog grada. Svašta se dogodi za dve i po dekade, neke stvari su se u potpunosti promenile, neke će zauvek ostati iste.

James Murphy iz LCD Soundsystema je jednom nazvao ovaj grad “jednim jedinim, muzički, najvažnijim mestom na svetu”. Ali šta se dogodilo od kada su Saunderson, May i Atkins stvorili novi kulturni pokret? Kako se scena u samom gradu promenila?
alt
 
Kroz prethodnih desetak godina grad je prošao kroz temeljne promene. Ulice, nekada nabujale ritmovima koji su curili iz ilegalnih underground gajbi do sitnih jutarnjih sati delimično su utihnule. Detroit je zahvatio talas zatvaranja ovakvih ilegalnih lokacija i ostalo je samo nekoliko aktivnih mesta koja sada rade legalno, ali većina zatvara svoja vrata i gasi zvučnike oko 2 ujutro.
 
Walter Wasacz je objasnio kako ljudi i dalje dolaze u Detroit sa idejom da ovde techno raste na drveću i napominje kako nije nestao, samo je internaliziran i dostupan onima koji poznaju grad. Kao onaj koji je izrastao na industriji automobila, Detroit ima važnu crtu nedostatka javnog prevoza. Zateknete li se tamo nećete naići na grozdove klubova sakupljene na jednom mestu, gde se možete slobodno šetati iz jednog u drugi. Klubovi su poprilično udaljeni i retko posetioce dobijaju na način da u njih ušetaju slučajni prolaznici. Zna se što se gde događa i lokalci tako i izlaze, tačno znaju svoje odredište i kreću na njega sa ciljem.

alt

 
Izuzetak ovome bi mogao biti Whiskey Disco. Najveća šansa je da će neinformisani posetioci zalutati baš na ovo mesto i to je u potpunosti do lokacije. Na samo nekoliko minuta hoda od Downtowna, na lokaciji bivšeg Osla, smestio se ovaj klub koji ugodno može prihvatiti oko 150 posetioca i u njemu se zaista može zateći svašta, od devojačkih žurki, preko onih koji se po prvi put susreću sa elektronskom scenom pa sve do celonoćnih b2b setova renomiranih muzičara.
 
Predstavnik pravog Detroitskog mentaliteta je klub u vlasništvu Tree Gravesa koji organizuje žurke još od dana Kena CollieraTV Lounge je klub u koji ulazi ciljana publika i sam sentiment je upisan u cement na spoljnjem DJ pultu na tremu gde je utisnuto “Party ain’t gonna throw itself”. Mike Petrack je bivši menadžer, a sada i rezident kluba, koji je 2013. pre Movement pred partija sam sagradio ovaj pult.

alt

 
Grasshopper Underground jedan je od manjh klubova s legalnim kapacitetom od samo 96 posetioca. Malena soba ispod nivoa zemlje često je “do vrha” puna, jer bez obzira na veličinu u njoj često možete zateći velikane poput Carla Craiga i Kill Frenzyja, a navraća i Moodyman, dok je Saunderson nedavno preuzeo mesečnu rezidenciju partija pod nazivom Elevate Your MInd.
 
The Works je možda najstariji underground klub u Detroitu i jedini koji trenutno ima dozvolu da ostane otvoren do 6 ujutro. Ovo je mesto na koje su nenajavljeni znali upasti Richie Hawtin, Carl Cox i Laurent Garnier.
 
Koji je službeni dress code techno noći u Detroitu? To nije grad koji naginje glamuru, blještave fasade ga ne bi mogle manje zanimati. To je grad koji ciljano gađa u srce mete koja je ovoga puta udobnost. Pravi partijaneri neće potrošiti sate pred ogledalom, navući će prvo što im padne ruku i spremni su.

alt

 
Problem koji se javlja je taj da se uglavnom radi o zatvorenoj ekipi sa scene koja zajedno partija već desetinu godina ili više i svi poznaju svakoga, posebno u manjim klubovima i ponekad je teško naplatiti upad iako cene retko prelaze 20$, a uglavnom se vrte oko 5 ili 10$. Iz tog razloga je ponekad nemoguće finansirati dolazak velikih svetskih imena, ali na neki način u ovom po ničemu običnom muzičkom gradu to se ne čini kao tako velika prepreka.
 
U samom gradu jednostavno živi toliko techno legendi da bi posetioci ionako radije uživali u setovima lokalaca koje poznaju i u čiju veštinu su uvereni nego slušali nekoga sa kim još nisu upoznati. To se redovno događa Golf Clapu, rezident DJ-evima Grasshoppera koji dobijaju veće pohvale i ljubav sa floora od headlinera za koje otvaraju. Zaista neobičan grad čijim žilama teče beat i respekt naspram veštine. Uprkos svim ograničenjima i zatvaranjima koja su ih pogodila Detroit i dalje sledi svoj vlastiti trend ne povodeći se za trendovima.
 
 
 
 
Izvor: KlubskaScena
Avatar photo

Autor: Igor