DJ-EVI GODINE: TALE OF US

 DJ-EVI GODINE: TALE OF US

Kreuzberg vrvi od života. Barovi i restorani na Oranienstraßeu lagano se pune, a Berlin se priprema na još jedan vikend. Tale Of Us su jedni od onih koji vikende ne provode kući.

U igri su više od pola dekade, a ova godina je za njih bila vrlo uspešna. Kod njih se ne radi samo o pokretanju tela na plesnim podijumima, oni dodiruju srce i um mnogih fanova žednih dobre muzike. Od Miamia do Secret Solsticea na Islandu, Coachelle u LA-u do The Warehouse Projecta u Manchesteru, pa nazad do Berlina, njihovi DJ setovi savršen su balans klasičnih techno partyja i izazovnog IDM iskustva. Preuzeli su DC10 na Ibizi i odradili mini rezidenciju. Oni su vrlo zauzeti remikeseri, a produkcija ih baš ne zanima, jer svoj perfekcionizam uvek unovče. Iako je ‘North Star’/’Silent Space’ njihovo jedino solo izdanje, njihovi remiksi i techno trake ostaće dugo zapamćene.

Naravno, tu je ‘Astral’, kolaboracija sa kolegama iz labela Mind Against, remiksi za Cariboua, Plastikmana, Kiasmosa i Barnta. Njihov label Life and Death je vrlo važna figura globalne scene, a poznati su i po predstavljanju novih talenata kao što su Recondite, Stephan Bodzin i Steve Rachmad, i naravno, Mind Against.

Na petome spratu jedne od klasičnih berlinskih zgrada živi Carmine. Skroman, ali stilizovan stan sadrži malu teretanu u jednom ćošku, tu su i krovni prozori, a njega smo zatekli za malim stolićem kako pije kafu i preslušava Mixmag cover miks.

Matteo Milleri je stigao nakon nas i osvrnuo se na stan kao da je ovde po prvi put. ”Sviđa mi se što si uradio s ovim mestom. To ogledalo moraš izbaciti, to je ipak previše.” Poručio je Carmineu, a na trenutak su nas podsetili na stari par koji previše vremena provodi zajedno. Nakon toga, svi smo seli na crni kožni kauč i onda smo shvatili da bi lako mogli biti braća. Obojica odevena u crno, sa tetovažama preko ruku i nekako jednostavno zgodni (to možemo pripisati italijanskim korenima). Kroz razgovor, shvatili smo da su potpuno različiti, ali se upravo zbog toga izvrsno slažu.

Carmine je rođen pre 33 godine u Torontu. U tom su gradu njegovi roditelji radili, no odrastao je u Pescari. ”Jedan moj deda svirao je klarinet, a drugi je svirao saksofon. Muzika mi je u krvi. Zaljubio sam se u klavir kada sam gledao solistički koncert kao desetogodišnjak.”, rekao je Carmine. Iako je uzimao sate klavira, odlučio je roditeljima ispuniti želju i upisati pravni fakultet. ”Većinu sam ispita položio, ali sam shvatio kako to nisam ja.”, dodao je.

Sebe opisuje kao skromnog mladića što se ne bi reklo za Mattea. Njegov otac je poslovni konzultant i ekonomista. ”Želeo je da krenem njegovim koracima i imao sam sjajnu priliku. Ali, znao sam da ako krenem njegovim putem, neću nikada saznati zbog čega sam rođen.”, rekao je Matteo koji je star 27 godina. Rođen je u New Yorku, ali je odrastao u italijanskom mestašcu Umbrian.

Edukovao se preko Aphex Twin, Autechre i IDM. ”Nemam baš mnogo čudnih muzičkih veština.”, kada je rekao ”čudnih muzičkih veština” pogledao je Carminea. ”Naučio sam mnogo o akordima i progresijama, ali moji počeci su bili otkrivanje različitih softvera. Imao sam Logic, Reason, bio sam na Cubaseu pet godina, onda sam kupio Mac.”, otkrio je Matteo.

Matteo je takođe počeo sa klasičnim obrazovanjem. Studirao je ekonomiju – ali odustao je. Obojica su upisala SAE Institut u Milanu kako bi studirali muziku. Tu su se i upoznali. ”Škola je bila mesto gde smo se upoznali, ali nisu nas učili onome što nas zanima. Radilo se o tehničkim stvarima. To je sjajan institut, ali je namenjen za inženjere. Nama se to ne sviđa.”, rekao je Matteo.

”Da, to nas ne zanima.”, nadovezao se Carmine.

”To je problem s Italijom i načinom studiranja. Imate lekcije koje slušate, a onda ih morate naučiti i zapamtiti. Nema grupnog rada, projekata. Ne uči se muzika tako što pročitaš knjigu od 200 stranica. Muzika se uči sviranjem.”, dodao je.

Carmine je nežnije naravi i fokusiran je na klasičnu Muziku. Takođe, zanima ga i clubbing. Kad se doselio u Berlin, odlazio je u Panoramabar gde je nedeljama provodio po sedam sati u komadu. Posmatrao je kako sve funkcioniše. ”U Berlinu se ne radi samo o klubovima. Ovde se nudi sjajna prilika da radite nešto drugo. Naprimer, ako želite, možete završiti set u pet sati ujutro. Ako nešto zvuči dobro u Berlinu, onda je to zaista dobro.”, otkrio je Carmine.

Matteo ima svoje kvalitete. On je dosta razgovorljiv i fokusiran na duo i label. Kao 19-godišnjak u Milanu je organizovao party ‘Just This’, a dovodio je poznate face kao što je Seth Troxler. Njega techno izrazito zanima, ali nije clubber. ”Jednom sam posetio Berghain i bilo je sjajno, ali nekako nisam hteo partijati. Više volim intimne evente i privatne partyje.”, rekao je Matteo.

Upravo njihove razlike savršen su recept kako bi Tale Of Us funkcionisao. Kada su objavili remiks Thugfuckerove trake ‘Disco Gnome’, Matteo je u Firenci sreo Troxlera. Tako je nastao njihov debitantski EP iz 2011. ‘Dark Song’. Nakon toga, ‘Disco Gnome’ je izašao preko njihovog Life And Death labela kog poseduju uz Thugfuckera (Greg Oreck) i Manfreda Romaija, poznatijeg kao DJ Tennis. Nakon toga, dvojac se za stalno preselio u Berlin.

”Life and Death je sjajan tim i drago nam je što smo deo cele priče. Sa njima sam producirao traku ‘City At Night’ koja je postala hit na YouTubeu. Sve što napravimo zajedno, nekako je posebno.”, rekao je Federico Fognini iz Mind Against, a upravo ove rečenice govore o pristupu rada u sklopu Life and Death labela.

To je bio početak prve faze Tale Of Us – bile su ih tri.

”U prvoj fazi, spojili smo se s deep house pokretom. Ne poričem da smo zvučali kao deep house. Većina naših kolega, poput Jamiea (Jones) i Setha, bili su vrlo uspešni u tome, ali mi na neki način nismo pronašli svoje mjesto. Bilo je, ne znam … to stvarno nije bila naša stvar.”, izjavio je Matteo.

”Postalo je dosadno. Išli smo u tom smeru jer je to bila velika stvar i mi smo smatrani pretečama, tako da smo stvarali više takve muzike, jer su to fanovi hteli. To nije bilo tačno ono što se nama sviđalo. Pomalo smo se izgubili na kraju deep house Tale Of Us razdoblja.’, dodao je Carmine.

Odgovor je bio u tome da promene zvuk. Inspirisani pozivom da prošire svoju ljubav prema progressive houseu s Renaissance miksom 2013. godine, oni su nastavili dalje. 
”Renaissance miks je označio kraj deep house faze i ‘Another Earth’ koja je objavljena preko Minusa je bila početak melodičnijih techno stvari. Kad kažem techno, ne mislim na berlinski techno, nikako. Mi nikad nismo stvarali berlinski techno i nikad nećemo, zato što smo mi Italijani.”

Vi stvarate italijanski techno, zar ne?

“Da, na neki način. Iako, neću poreći, malo je emocionalniji. Ima više drame. Ne krijemo to. Sviđa nam se.”, izjavio je Matteo.

“To je istina. Mi volimo emocije i dramu.”, dodao je Carmine.

Matteo uzima primerak nemačkog dance magazina i upire na naslovnu stranicu na kojoj je njihova slika. ”Neko ga je nazvao ‘novi romantični house’. Ali, ni to nam se ne sviđa, ali razumemo šta pod tim misle. To je romantični techno. To je pokret u kom smo sada i koji ćemo, mislim, uskoro završiti, jer je došlo do zasićenja ovim zvukom. Idemo na novo putovanje.

Samopouzdanje za ponovne promene dolazi od spoznaje da su to već jednom napravili, a label R&S nastavlja dalje.

”R&S se vraća svom IDM, slomljenom, atmosferičnom zvuku. Logično je da smo na ovom labelu jer smo ga slušali deset godina. Onda su nam prišli. Poslali su nam email: ‘Hej momci, stvarno nam se sviđaju vaše stvari i mislimo da imate mnogo potencijala i da možete ciljati na širu publiku, ne samo dance.’ Radili smo na albumu pet godina, najavili smo ga tri puta. Ali znate, album, posebno u dance svetu, mora biti dobar.”, izjavio je Matteo.

Ovo je mesto gde ih vodi Tale Of Us’ evolucija. Isprobavali su albume, objavljivali, stvarali serije odličnih dance traka, pa su ih sastavili u EP-eve. Stvaranje LP-a je njihova velika ambicija, ali se ne žure.

”Napravićemo album kad dođe pravo vreme. Nećete videti nekoliko DJ-eva koji su napravili album i koje ljudi znaju zbog medijske kampanje, videćete nastup i kupiti ulaznicu samo za njega. Mislim da je način na koji želimo napraviti album, a to će potrajati više vremena, nažalost. Sviđaju mi se izvođači kao što su Massive Attack, bilo na koncertu ili u klubu, odeš, slušaš i gledaš. Ne razmišljaš, ‘jesu li DJ-evi, jesu li live, jesu li cool, imaju li svoje veče na Ibizi?’, samo vidiš ime, i ne brineš. I mi to želimo, izraziti se što slobodom, da radimo ono što želimo i da ostanemo verni sebi.”, izjavio je Matteo.

Uprkos tome, duo nema vlastito veče na Ibizi, ali su imali nastupe pet uzastopnih petaka pod Life And Death bannerom. Tu su takođe zakoračili na neistraženo područje i napravili ga svojim, razvaljujući DC10 plesni podijum koji je više naviknut na velike Circoloco produkcije. Uz pomoć prijatelja labela poput Mind Against i Recondite, pripremili su tamni, futuristički techno rave. Bio je to još jedan uspeh.

”Volimo Ibizu, ali u stvarnosti, ne pripada nam toliko. Doneli smo svoju veliku viziju partyja. Imali smo eksperimentalnije line upe i mnoštvo zanimljive muzike, po našem mišljenju. Ostrvo može započeti brandove i karijere, ali naš brand je već bio uspešan, a naše karijere su na dobrom mestu. Pomislili smo, ako ćemo odraditi Ibizu, odradićemo to kako treba. Dobili smo odlične reakcije. Nismo sigurni hoćemo li to ponoviti, videćemo.”rekao je Matteo.

Kasnije, Matteo pokazuje oduševljenje konceptom fotografa Christian Lamba, fotografije dua u Španiji, Americi i na Islandu, dok nam Carmine pokazuje svoj kućni studio, sobu u potkrovlju prepunu klavira, klavijatura i Dylan Dog stripova. Odsvirao nam je svoje minimal klavirske kompozicije i veselo nas potapšao po ramenu kad smo se složili da zvuči predivno.

”Razmišljamo o objavljivanju, ali imamo vremena za to. Ne želimo pokazati previše strana.”, rekao je Carmine.

Nazvati izvođača ‘one na koje treba obratiti pažnju’ je kliše, ali vredi za Tale Of Us. Pratite ih jer se uvek menjaju.

”Živimo u vremenima kad je doživeti uspeh preko večeri lagano. To često vodi do toga da izvođači postanu lenji. Neki čak misle da je samo potrebna odlična ideja. Trud koji svaki izvođač mora uložiti se zaboravlja. Tale Of Us, međutim, ulažu sve vreme u to. Stvarno ih poštujem zbog toga.”, izjavio je Dixon, s kojim su sarađivali.

“The Tale Of Us je naša priča. Koncept nam ne dopušta nam da stagniramo. Nismo lifestyle tačka i ne možemo prestati razvijati naš zvuk. To je putovanje, a kraj je kraj. Jednom kad staneš, mrtav si. Trebamo samo uživati u putovanju, gde god nas Tale Of Us odvede.”, izjavio je Matteo.

MixmagAdria

Avatar photo

Autor: Igor