Electronic Beats odabrao 11 najpuštanijih traka 2016.!

 

Izgleda da je i ova godina plesa protekla viseći na određenoj nostalgiji koju smo primetili i prethodnih godina, držeći se diskom natopljenog housea i purističkog techna. Bilo je prekrasnih traka, albuma i kolaboracija, ali u soundtracku godine kom polako kuca poslednji sat neke trake su se jednostavno elusivnim kvalitetom puštale više. Ko zna, možda su naišle na neku žicu kolektivnog nesvesnog ili su jednostavno iza sebe imale dobru PR mašineriju koja ih je pogurala gde god postoji zvučnik. Upravo ovo je presek koji je Electronic Beats napravio. Vaša lična stajališta kvaliteta ili zasluge po strani, ovo je samo jedna lista najslušanijih stvari iz 2016. Pa krećemo:

 
11. TOULOUSE LOW TRAX, “RUSHING INTO WATER” (THEMES FOR GREAT CITIES)
 
Ovo je najuderground pripadnik liste bespomučno  vrćen svuda uz remixe iz ruku ekipe kao što je Call Super, Phuong-Dan i James Blake. I umetnik i label predstavnici su Düsseldorfa i njegova Salon des Amateurs kluba pa nije ni čudno da je Lena Willikens odrala traku i na EB. Radiu.
 
 
10. RANDOMER & HODGE, “SIMPLE AS” (DNUOS YTIVIL)
 
Stil Velike Britanije postoji gotovo kao zaseban svemir i iako je bilo finih dubstep i garage izdanja u svim njihovim permutacijama  Randomer & Hodge su ipak pomeli konkurenciju sa trakom koja je dobila vreme u slušnom svuda  – od Ben UFO-ovih epizoda za Rinse FM, preko programa Mary Anne Hobbs i B.Traita na BBC Radiu 1, Scuba SCB Radio emitovanja  i u setovima gotovo svakog britanskog producenta koji drži do sebe.
 
 
9. JUSTIN CUDMORE, “CRYSTAL (MIKE SERVITO’S 730 RESHAPE)” (HNYTRX)
 
U Detroitu rođen Mike Servito imao je velike cipele za ispuniti sa novom preradom nakon visoko profilnih gaža sa prijateljicom The Black Madonom. Sa sigurnošću možemo reći da je zaigrana labava acid prerada refraktiranja ovog kristala nadglasala čak i originalnu verziju. U ruke su je spremno uzeli svi od Avalona Emersona i Moxie, preko underground heroja kao što su ItaloJohnson i Martyn pa sve do velikih poput Ben Simsa, Prosumera i Kerri Chandlera.
 
 
8. STENNY “CONSUMER’S TOOL” (ILIAN TAPE)
 
Bilo je za očekivati da će Zenker Brothers sa Ilian Tapea izbaciti barem jedan veliki ovogodišnji hit i mislili smo da je taj autor popunio Skee Maskov Shred LP, ali nekoliko meseci kasnije upao je Stenny sa “Consume IV”. koji su odmah pokupili Kowton, Hessle Audio, Dubfire, Phil Kieran, ali  “Consumer’s Tool”, ujedno zasviran i u Boiler Roomu, odneo je pobedu kao najpuštanija traka.
 
 
7. DAX J, “THE INVISIBLE MAN” (MONNOM BLACK)
 
Traka koja je uživala remixeve svakog DJ-a koji jednostavno ne može odoleti jednoj pravoj prema udžbeniku složenoj techno traci pa su je u ruke uzeli i Apeiron Crew, Stranger, Dustin Zahn, Rebekah, Tommy Four Seven i Ben Klock U Essential Mixu.
 
 
6. ROBERT HOOD, “LOCKERS” (DEKMANTEL)
 
2016. je navratila u život Roberta Hooda kao dvadeseta godišnjica Floorplan aliasa, Novi Album Victorious doista se takvim i pokazao u ušima onih a koje je stvoren. Povezivanje sa Dekmatelom je bio odličan odabir i  nastaje “Lockers” kao mala posveta istorije minimalizma kog su na floorovima izlizali Ryan Elliott, Zenker Brothers, Ben Sims, DJ Hell i kolega i sugrađanin mu, Kevin Saunderson.
 
 
5. MIDLAND, “FINAL CREDITS” (REGRADED)
 
“Final Credit” je jedna od onih neminovnih koja će izroniti među najvrćenijim protekle godine. recept je jednostavan: disko uticaj, toplo analogna, splairana, prašnjava… Velika pobeda za disco house label Regarded u 2016.

 

 
4. MODERAT, “RUNNING (SHED REMIX)” (MONKEYTOWN)
 
Glavni singl sa novog live albuma “III” – “Running” U rukama Sheda postaje jedna fina neumorna traka i za najzahtevnija skladišta. Iako original nije tako jako eksplodirao, što se tiče sveukupnih remixeva Running trči počasni krug. Preuzeli su je i Âme i Tale of Us, John Digweed na Proton Radiu, Scuba i Boddika u b2b sessionnima kao i Marco Bailey.
 
 
3. AVALON EMERSON “THE FRONTIER”/”2000 SPECIES OF CACTI” (WHITIES)
 
Ovo je jedina traka kojoj je u pozadini žena na listi tako da bi se dalo sugerisati da uprkos pričama o ravnopravnosti žene još uvek sunce upijaju ispod staklenih stropova u industriji i velika ženska imena su uglavnom izdavala maksimalno jednu traku u protekloj godini.
 
 
2. MANO LE TOUGH “ENERGY FLOW (DJ KOZE SPLASHER REMIX)”
 
Innervision glavešina Dixon originalnu verziju neumorno pušta od kada je izašla prethodne godine, a paket sa dvostrukim remixom DJ Kozea obnovio je vatru i želju za trakom. Ekipa popt Georgea FitzGeralda, Talbota, Ame I samoga Le Tougha preferira ipak mračniju i čudljiviju preradu Splashera.
 
 
1. TRAUMPRINZ, “2 BAD (METATRON’S WHAT IF MADNESS IS OUR ONLY RELIEF)” (GIEGLING)
 
Traumprinz  a.k.a. Prince Of Denmark a.k.a. DJ Metatron ostvario je nostalgičnu traku koja regresira na balearski zvuk i odmah je uočavaju Sasha i Sven Weissman u svom Rinse FM-u.
 
Avatar photo

Autor: Igor