Elektronski kolundi mag Aleksi Perälä dolazi u Beograd na No Sleep Festival!

 

Jedan od najzagonetnijih elektronskih umetnika današnjice Aleksi Perälä nastupiće uživo na No Sleep Festivalu koji se ove godine održava u Beogradu od 16. do 18. novembra!

Finski kompozitor sa verovatno najvećim opusom u elektronskoj muzici u martu ove godine objavio je i svoj novi, 35. po redu album, koji donosi čak 54 nove numere! Perälä na scenu stupa pre dve decenije pod imenima Ovuca i Astrobotnia, izdajući muziku za Aphex Twina i njegovu famoznu izdavačku kuću Rephlex, a mnogi su u to vreme spekulisali da se iza ovih Peralinih pseudonima krije lično Richard D. James. Iako je stvarni autor i dalje daleko od svetla društvenih mreža i klasičnih medija, sa vremenom je ovaj neumorni finski umetnik koji živi i stvara u engleskoj unutrašnjosti, dospeo u žižu javnosti kao jedan od najistaknutijih kompozitora današnjice.

Aleksi Perälä – Live at Neopop 2018:

Njegova poslednja serija kompozicija i albuma istražuje duhovnu stranu techno muzike uz mnoštvo mikrotonalnih melodija definisanih kroz mističnu Kolundi skalu, odnosno 128 frekvencija od kojih se svaka odnosi na specifičnu ljudsku biološku rezonancu. Ovu skalu, sa ciljem da zameni, po mnogima prevaziđenu 12-tonalnu skalu zapadne kulture, uz dozu istočnjačkog misticizma, te nesvakidašnji spoj nauke i filozofije, zajedno su razvili Perälä i Grant Wilson-Claridge, nekadašnji šef izdavačke kuće Rephlex.

Pored kompilacija za roterdamski Clone Basement Series, koje su pokušale da sumiraju deo ovog nesvakidašnje bogatog kataloga, krajem prošle godine Perälä izdaje i album “Paradox” za, sad već kultnu izdavačku kuću Nine Kraviz – трип. Njegova vizionarska muzika danas sve češće može da se čuje u setovima izvođača kao što su Helena Hauff, Ben UFO, Konstantin, ali i tehno bengera poput Slama ili Lena Fakija. Upravo zato u novije vreme, kada njegov katalog doživljava kreativni vrhunac, Aleksi Perälä postaje neizostavan na izuzetno pažljivo programiranim festivalima kao što su Dekmantel, Flow, Primavera Sound, Neopop, Waking Life ili MUTEK, a od ove godine njegov nastup obeležiće i No Sleep Festival.

No Sleep Festival 2018 – Step Into the Next Chapter:

Novi član iz velike Exitove porodice festivala, nastao je iz međunarodno proslavljene muzičke platforme No Sleep i uz podršku popularnog domaćeg brenda Guarana, a tokom besanog vikenda na više lokacija u Beogradu, među kojima su i svetski čuveni prestonički klubovi Drugstore i 20/44, nastupiće brojni strani i domaći izvođači. Centralni program No Sleep Festivala biće smešten u industrijskom okruženju Luke Beograd i njenom novom Hangaru na samoj obali Dunava, novoj tački najvećih elektronskih dešavanja u Beogradu, smeštenoj na svega 1.500 metara od Trga republike. Pored centralnih, No Sleep Festival imaće i dnevne žurke, te prateće programe kao što su izložbe, radionice i muzička konferencija.

Zahvaljujući matičnoj No Sleep Novi Sad bini, sa kojom je i pokrenuta cela muzička platforma, svake godine  na Exitu se okupljaju neki od najpoznatijih svetskih klubova kao što su fabric, Tresor, Sub Club, Concrete, Fuse, Arma17, Nitsa, Goa, The Bunker NY i drugi. U protekle tri godine, EXIT je uz No Sleep događaje obišao Njujork, London, Beč, Barselonu i Rim, a ove jeseni vraća se u Beograd, i to u novom festivalskom formatu.

Registracija za prve ulaznice uskoro se završava!

U toku je onlajn prijavljivanje za prve i najpovoljnije serije ulaznica za ceo No Sleep Festival, a prijava se vrši u svega par koraka na sajtu festivala. Svima koji su se registrovali biće poslat mejl uz personalizovano korisničko ime i šifru za prodajni sajt, gde će među prvima moći da kupe ulaznice po prvim cenama, te će na taj način izbeći trku za najpovoljnije ulaznice kad počne redovna prodaja.

 

Avatar photo

Autor: Igor