EXIT Avantura ponovo na vrhu Evrope!

 

Na ovogodišnjoj dodeli Evropskih festivalskih nagrada za 2014. godinu, morsko izdanje EXIT Avanture, Sea Dance u Budvi, proglašen je za najbolji evropski festival u kategoriji do 40.000 posetilaca po danu! Za festivalske „oskare”, glasalo je rekordnih 1,2 miliona festivalskih fanova, koji su zajedno sa novinarima i ekspertima iz muzičke industrije, sinoć su na ceremoniji u holandskom gradu Groningenu proglasili pobednike u 12 glavnih i tri specijalne kategorije.

U izboru za glavnu nagradu u kategoriji preko 40.000 posetilaca dnevno, prošlogodišnji pobednik EXIT festival, našao se među prva tri u Evropi! U konkurenciji sa više od 400 evropskih muzičkih festivala, te 12 finalista iz devet zemalja, EXIT je iza sebe ostavio i favorite kao što su nemački Rock am Ring ili danski Roskilde.

Nagrada je uručena direktoru EXIT-a i osnivaču Sea Dance festivala Dušanu Kovačeviću, koji se tom prilikom zahvalio svima koji su svoje glasove poslali na Petrovaradin i Jaz: „Posle nagrade za EXIT u 2014 primiti ovakvo priznanje za Sea Dance ove godine je znak da je koncept EXIT Avanture odlično primljen od strane publike iz celog sveta. U pitanju je jedinstven koncept na svetskom festivalskom tržištu sa dva festivala u okviru jedne velike Avanture. Postignut je istorijski uspeh, jer se prvi put dogodilo da debitantsko izdanje jednog festivala osvoji ovako značajnu nagradu. Nova nagrada je još jedna podrška naporima EXIT tima da poveže region, te da Srbija i ceo Balkan prepoznaju kreativne industrije i turizam kao istinske šanse za njihov razvoj i ekonomski rast“.

Prošle godine, EXIT i Sea Dance festival imali su 260.000 posetilaca iz više od 50 zemalja sveta, a ove godine, zahvaljujući novim partnerstvima u Evropi, očekuje se porast inostranih gostiju. Prema proračunima USAID-a i nadležnih državnih institucija, EXIT kroz turizam ekonomiji Srbije doprinosi sa 15 miliona evra godišnje, a kako prenosi i CNN, godišnja vrednost međunarodne promocije Srbije kroz EXIT procenjena je na oko 90 miliona dolara.

Manifestacija „European Festival Awards“ deo je programa velike evropske konferencije Eurosonic Noorderslag koju svake godine poseti preko 3.200 delegata i predstavnika 400 festivala iz Evrope, uz nastupe stotina budućih muzičkih zvezda na oko 50 lokacija! Na istom mestu je uočen i sinoć nagrađeni Najbolji novi izvođač Stromae, koji je nastupio na glavnoj bini EXIT festivala prošlog leta.

Ovog leta EXIT Avantura počinje na Petrovaradinskoj tvrđavi 9. i trajaće deset dana, sve do 18. jula na budvanskoj plaži Jaz! EXIT festival slavi svoj 15 rođendan, a poznati su i prvi potvrđeni hedlajneri kao što su Motorhead koji će sa publikom proslaviti 40 godina neumornog rada, te Adam Beyer koji na Dance Areni slavi dve decenije na svetskoj tehno sceni.

Potvrđeni su još i popularni kalifornijski rokeri Eagles of Death Metal, nemački tehno velikan Chris Liebing, detroitski tehno tandem Octave One, domaća supergrupa Škrtice koju predvode Zoran Kostić Cane iz Partibrejkersa i Boris Mladenović iz Jarbola, a uskoro će biti objavljeni i brojni drugi izvođači na preko 30 festivalskih bina od Petrovaradina do Jaza!

Ulaznice za EXIT Festival prodaju se i dalje po ranim cenama od 5990, za Sea Dance 2990 dinara, dok se jedinstvena ulaznica za više od deset dana EXIT Avanture od Petrovaradina do Jaza, može nabaviti za samo 6990 dinara putem sajta www.exitfest.org. Za sve koji žele da pored ulaznica na vreme osiguraju prevoz i smeštaj na oba festivala, kompletni paketi mogu se pronaći na sajtu www.exittrip.org, zvaničnoj turističkoj agenciji EXIT-a.

Avatar photo

Autor: Igor