HOLANDSKA VLADA OD JULA DOPUŠTA ODRŽAVANJE FESTIVALA!

 HOLANDSKA VLADA OD JULA DOPUŠTA ODRŽAVANJE FESTIVALA!

Dođe li ipak do novih otkazivanja, šteta će se pokriti iz državnog fonda od 300 miliona eura.

Muzički festivali koji se odvijaju u Holandiji počeli su otkrivati planove za ovu godinu nakon što je njihova vlada najavila da planira dopustiti održavanje festivala od 1. jula, a sve one iza tog datuma koji su ipak otkazani zbog koronakrize planira obeštetiti iz fonda za osiguranje. Prošli mesec vlada je obezbedila finansiranje 300 miliona eura vrednog fonda koji će promoterima omogućiti organizovanje evenata za drugu polovinu godine bez straha od posledica ako se budu morali otkazati.

Pokriveni su eventi koji okupljaju minimalno 3000 posetioca, a ministar kulture Ingrid van Engelshoven spomenuti datum je označila kao ipak najraniji mogući jer sve pre toga nije razumno smatrati sigurni za masovna okupljanja. “Ovaj je fond tačka na horizontu za organizatore festivala. Industrija evenata je već dugo na pauzi zbog korone i potrebna su državna jemstva da se vrati na put”, dodala je.

Takve su vesti, očekivano, naišle na dobar prijem u industriji, a brojni su se festivali počeli brzinski rasprodavati zbog optimizma fanova da će se kasnije ove godine moći opustiti uz svoje omiljene zvukove. Neki su festivali, kao što su Awakenings ili DGTL, svoje standardne datume održavanja u proleće ili početkom leta već pomerili za kasno leto ili jesen, kako bi se u svetlu ovih novih uslova mogli bolje organizovati.

Avatar photo

Autor: Igor