Intervju :: Tijana T.

 

Âme će nas, nakon tri godine od poslednjeg nastupa, ponovo posetiti sutra u klubu Drugstore i to na prvoj u nizu žurki Clubbing TV Adria kanala, sa nim ce nstupiti Kristijan Molnar i dama sa kojom smo ovom prilikom malo procaskali – Tijana T. Verujemo da je nije potrebno posebno predstavljati, jedan od dj-eva koji ima lep staz na domacoj sceni ali i pored toga jako zapazene nastupe van Srbije. Vise u nastaku…

 

Koliki je izazov biti žena DJ?

Potpuno je skandalozno da se 2017 i dalje postavlja ovo pitanje. Nažalost tema je i dalje aktuelna. U mnogim, ako ne i većini profesija je “izazovno” biti žena, a pod izazovno verovatno mislite nije isto kao muškarcima. Žene vazda treba da dokazuju da su podjednako kompetentne i u njihov učinak se uvek sumnja. Tako je i u DJ-ingu, naročito u patrijarhalnim sredinama. Od kako intenzivno putujem primećujem ogromnu razliku u odnosu i komunikaciju u različiti zemljama sveta. Situacija je sve bolja, moram priznati, žena ima sve više i više u elektronskoj muzici i neke od najuzbudljivijih albuma koje sam slušala u poslednjih nekoliko godina su baš žene napravile. I moji omiljeni DJ-evi su žene. Valjda nekako u toj borbi za svoje mesto pod suncem žene razviju određenu dozu kreativne hrabrosti koja ih zaista čini posebnim.

Kakvi su bili tvoji počeci u muzici i koliko ti je tada pomogla tvoja medijska prisutnost?

O ovome bih mogla dugo da pišem i često sam o tome govorila. Koga zanima detaljno lako može da gugla.  Meni se sve desilo nekako slučajno, ako slučajnosti postoje. Muzika me je proganjala kroz ceo život, na kraju sam se predala i priznala da je to moj poziv, moja profesija, da tome želim da se posvetim. Obrnula sam ceo krug od muzičke novinarke, autorke muzičkog TV programa, preko radio emisije, promovisanja koncerata, žurki, festivala, kuratorke  festivalskih bina do izvođačke karijere gde sam bila deo live act-a, pevačica i na kraju DJ. Mislim da je svako od tih iskustava doprinelo onom sledećem. To što sam sada je zbir bavljenja muzikom i scenom poslednjih 17 godina. To  se čuje u mojim setovima i selekciji i vidi na mojim nastupima i javnom imidžu.

Koliko stižeš da spavaš u poslednje vreme pored gustog rasporeda, ima te iskreno po celom svetu trenutno ☺

Spavanje je u poslednjih godinu i po u mom životu veći izazov od toga što sam žena u DJ-ingu 😉

Šta je za tebe andergraund muzika?

Andergraund je izlizana i relativizovana reč. Za mene ne postoji andergraund i mejnstrim i neviđeno mi je glupo oduvek bilo da muziku definišem, pa i žanrovski. Postoji muzika koja se nekome sviđa i ona koja ne. A o ukusima ne valja raspravljati.

Kako ti se cini danas klabing u Srbiji?

Čini mi se da ima više svega nego inače, više klubova, više promotera, više žurki, festivala, DJ-eva. Deluje da ima mesta i izbora za sve. Treba još samo malo da naučimo više da cenimo lokalno i da ne veličamo bezrazložno internacionalno i biće sve još bolje.

Da li na našim prostorima dobar DJ mora da bude i promoter da bi napredovao u karijeri?

Ne mora. Pa, ima toliko primera sa obe strane i DJ-eva koji su postali promoteri misleći da će im to pomoći u DJ-ingu, a na kraju ništa nisu uspeli i DJ-eva koji baš nikada nisu napravili svoju žurku, a imaju ogromnu publiku i karijeru. Ono što je u DJ-ingu dobro je da se publika ne može prevariti i na kraju je uvek najbitnije da li si uspeo da pustiš pravu stvar u pravom trenutku. Koliko god jednostavno da zvuči, verujte to ne može svako.

Jedna si od retkih DJ-eva koji su imali privilegiju da nastupe Berghain/Panorama Baru. Kako bi opisala ovo iskustvo i da li nam možeš otkriti nešto zanimljivo u vezi tvog gostovanja u tehno hramu?

Nekoliko puta sam radila u Panorama Baru i jednom u Berghainu. Ti gigovi mi uvek izazovu najveću tremu i nervozu. Najviše zato što se stvara spoljašnji pritisak i očekivanja. To je kao nekakav najveći DJ test – ako preživiš bez ozbiljnih posledica, OK si. Kada sam radila u Berghainu desile su se razne neverovatne stvari. DJ nakon mene je spustio regler i ostavio dugu tišinu jer je osetio da ću dobiti veliki aplauz, da bi i rasvetljivač upalio reflektor samo za mene da mogu da se poklonim publici. Oni koji izlaze redovno u Berghain znaju da se to vrlo retko, skoro nikad ne dešava. Tamo važi politika da DJ ne treba da se vidi i da nije ništa posebniji od publike. Nema paljenja spotllight-a i DJ-evi se smenjuju jedan nakon drugog bez pauze. Istom prilikom me je neko iz publike sve vreme gađao nekakvim papirićima, bila sam ubeđena da ga nerviram i da jedva čeka da završim, da bi se na kraju ispostavilo da su svi ti papirići bili novčanice. Zaradila sam kao kafanska pevačica. Pitala sam menadžment kluba, rekli su mi da se to baš nikome ni pre ni posle nije dogodilo.

Da li razmisljaš da se ozbiljnije baviš produkcijom ubuduće?

Da, već radim na tome. DJ-ing mi nije dovoljan. Osetila sam potrebu i da ponovo pevam i da stvaram svoju muziku.

Koje su tvoje dalje ambicije kada su di-džejing i karijera u pitanju? Da li želiš da ideš na još viši nivo? I na koji način to može kod nas da se ostvari?

Na viši nivo se gotovo po pravilu stiže sopstvenom produkcijom i izdanjima. Do sada nisam imala hrabrosti i potrebe da se u to upustim, niti sam želela da igram tu igru koja izdanja postavlja kao imperativ.  Ne verujem da bilo ko treba da pravi muziku ako ne oseća duboku potrebu za tim. Ne verujem ni da je za DJ-a neophodno izdanje da bi imao karijeru. U svakom slučaju, ja ću nastaviti svojim putem, tvrdoglavo, izdanja će doći ako dođu iskreno, ako ne mogu na viši nivo i bez toga. Bitno je samo ne opuštati se. Sada se osećam kao da trčim onaj dugi maraton za koji sam se ceo život spremala, ne smem da pokleknem na pola.

Žurka koja ti je ostala zauvek u sećanju?

Ima ih nekoliko, sve su u Beogradu. Jedno jutro na brodu 2044 kada sam radila do podneva.  Miss Kittin u SKC-u 2003, možda najludja žurka ya celu moju generaciju. DJ Hell u Industriji 2000 nakon koncerta Tuxedomoon-a, tada sam čula neku skroy novu i uzbudljivu muziku.  Sascha Funke u KC Gradu 2009, neviđeni provod koji je obeležio početak nove ere u Beogradu.  I naravno dve žurke koje su odredile moju karijeru – Abe Duque, Alter Ego i Steve Bug u SKC-u 2005 i Ben Klock u Tube-u 2012.

Na čemu si trenutno najviše angažovana?

Na muzici 🙂

Kakvu muziku možemo očekivati od tebe na velikoj Clubbing TV Adria zurci u Drugstoru koja ce biti odrzana 17. marta?

Potrudiću se da to bude jedan dobar house set.

Da li imas za kraj intervjua nesto da porucis publici koja dolazi da te slusa 17. marta?

Ne zaboravite da pijete vodu.

Avatar photo

Autor: Igor