No Sleep Novi Sad 2017: Ovo su klubovi u koje izlazimo na Exitu!

 

Famozna No Sleep Novi Sad bina i ove godine će svake noći na EXIT festivalu publiku uvoditi u drugi svetski klub! Magiju koju određena kultna mesta imaju ne čine ni cigle ni malter, već poseban duh, bogata istorija i program koji se za ovu godinu pažljivo spremao još od početka prošle jeseni.

Ovu nepogrešivu formulu prošlog leta su i u praksi pokazali trodecenijski simbol Barselone, klub Nitsa, berlinska tehno institucija Tresor, te čuveni pariski klub Concrete čija je noć bila apsolutno antologijska pred veliko finale koje su združeno izveli bečki Grelle Forelle i beogradska tehno katedrala Drugstore. Ove godine, u dobro poznatom rovu iza Arene, od 6. do 9. jula, na spisku smo za četiri nove noći bez sna!

Već na samom početku očekuje nas velika proslava jer jubilarnih 30 godina muzike bez kompromisa slavi čuveni Sub Club iz Glazgova! Najveći mali klub na svetu", kako ga popularno nazivaju, Resident Advisor je prošle godine proglasio među 12 najboljih klubova sveta u kojem su žurke zajedno organizovali u punih mesec dana dugoj rezidenciji! Poznat po izuzetno neposrednoj atmosferi i specijalno projektovanom zvuku sa basovima koji izbijaju iz poda, Sub Club je oduvek bio iznad izvikanih imena kao centar muzičke scene u ne tako velikom škotskom gradu koji je prvi prepoznao i proslavio jedan Daft Punk.

Sve bi to bilo nemoguće bez rezidenata kao što su legendarni duo Harri and Domenic čiji Sub Culture se održava svake subote već 25 godina, što je čini najdugovečnijom rezidencijom na svetu! Škotska podmornica spremila je specijalnu posadu za ovu priliku koja će uskoro biti objavljena, a uploviće na tvrđavu u četvrtak 6. jula u okviru 30 Years of Sub Club turneje sa kojom će pored Novog Sada obići i London, Berlin, Barselonu, Amsterdam, Atinu, Oslo i druge destinacije.

Nakon što smo u petak prošle godine doživeli istoriju uživo uz berlinski Tresor, ove godine dočekujemo još jedan monolit svetske tehno kulture, klub koji bez prestanka radi skoro dve i po decenije – Fuse iz Brisela! Klub u kojem su sredinom 90-ih vrteli Carl Cox, Laurent Garnier, Sven Väth i Richie Hawtin, danas pohode nove zvezde kao što su Psyk, Antigone, Francois X i Bjarki. Budućnost je osigurana i uz zvezdanu rezidentkinju u vrtoglavom usponu Charlotte De Witte, koja nastavlja priču koji je pre čak 23 godine započeo simbol ovog kluba, legendarni Pierre. Iz iste kuhinje kao i klub, samo godinu dana kasnije nastao je i čuveni I Love Techno festival čiji su prvi izvođači te 1995. bili Daft Punk, Dave Clarke i Jeff Mills. Početkom veka na scenu stižu i čuvena miks izdanja pod prepoznatljivom Fuse etiketom koja je danas kuća za neke od najtraženijih tehno producenata.

Još jedan jubilej biće obeležen na #NSNS kada u subotu na tvrđavi svoja vrata širom otvori omiljeni londonski centar zbivanja – Corsica Studios! Epicentar umetničkog života britanske prestonice slavi svoj 15. rođendandomaćini ove žurke biće besprekorna organizacija Avant Garde koja je samo u protekle tri godine u Londonu predstavila neke od najuzbudljivijih umetnika kao što su Pantha Du Prince, Royksopp, Modeselektor, Function, Pachanga Boys i brojni drugi. I oni znaju da je Corsica Studios mnogo više od kluba, koji po mišljenju mnogih ima ujedno i najbolji zvučni sistem u celom Londonu. Istovremeno je i kulturni centar, galerija, kreativni hab i mesto koje okuplja savremeno umetničko jezgro grada na Temzi.

Ovo mesto sa DIY filozofijom izraslo je u pravi fenomen i tamo danas vole da nastupaju i Thom Yorke, Jamie xx, Hot Chip, James Murphy ili Little Dragon. Još koliko sinoć je Bjork tamo izvela svoj DJ set iznenađenja, a Radiohead u Corsici organizuju i promocije albuma. I Jeff Mills je baš tamo obeležio 20 godina svoje izdavačke kuće Axis u devetočasovnom setu posle kojeg su, kako to opisuje Pitchfork i odrasli ljudi pustili suze.

I finale 9. jula biće veoma emotivno, jer se na tvrđavi ponovo okuplja cela porodica: Concrete se vraća na EXIT! Nakon što su Parižani prošle godine u "izvidnicu" došli u četvoročlanom sastavu, ovog leta se galska ekspedicija vraća u duplo većem broju, željna da rov ispred sebe ponovo pretvori u najpoznatiji brod na Seni. Kada je Resident Advisor letos uvrstio Concrete među 12 najboljih svetskih klubova, veoma unikatnu priču je naslovio sa Kako je Pariz vratio svoj gruv. Klub je nastao spontano iz jedva-legalnih rejvova na raznim lokacijama od kojih je, posle jedne racije, finalna odluka pala na gabaritnu baržu sa tri palube, usidrenu u centru Pariza. Na samom početku, pre svega pet godina, žurke su počinjale u 7 ujutro nedeljom i trajale do 2 časa iza ponoći. Posle su uvedeni i ostali dani, a zatim i celonoćni termini, dok na kraju 8. marta ove godine gradonačelnica Pariza nije lično podržala da Concrete dobije 24-časovnu dozvolu za rad čime je i de facto proglašen institucijom od značaja za ceo grad!

Nezadrživi u svemu što rade, Concretovci imaju i sopstvenu izdavačku kuću, kao i sve popularniji Weather festival, a njihovi rezidenti danas su već etablirani izvođači sa gusto zbijenim festivalskim kalendarima.

Lista odabranih izvođača za svaki klub pojedinačno biće objavljivana u narednim danima, a nakon Beograda, Barselone i Beča, uskoro će biti objavljeni i prvi No Sleep događaji u Londonu i Briselu, ali i potpuno novo, morsko izdanje No Sleep bine na ovogodišnjem Sea Dance festivalu!

Avatar photo

Autor: Igor