ISTORIJA NA EXITU: Oboren rekord dnevne posete od 56.000 ljudi!

 

Devetnaesti po redu EXIT festival sinoć je otvoren uz najposećeniju noć u devetnaest godina dugoj istoriji Exita sa prestignutih više od 56.000 posetilaca u toku 13 sati programa na 40 bina i zona širom Petrovaradinske tvrđave!

Veče su obeležile vanvremenske pesme jedne od najvećih muzičkih grupa svih vremena, The Cure! Punokrvni, celovečernji koncert u trajanju od preko dva ipo sata upisao se u najsvetlije trenutke Exita, ali i kompletne muzičke istorije na ovim prostorima. Među skoro trideset pesama koje su Robert Smith i ekipa odsvirali našle su se i “Friday, I’m In Love”, “Just Like Heaven”, “Close to Me”, te brojne druge koje su se horski pevale na glavnoj bini ispunjenoj do poslednjeg mesta. Reka ljudi prema tvrđavi krenula je najranije ikad, još pre 19 časova, dok su prvi fanovi svoja mesta ispred festivalskih kapija zauzeli čak sedam sati pre njihovog otvaranja! Fantomska kiša koju nije prikazao nijedan radar čak ni u trenutku dok je pala na samom početku koncerta, samo je pojačala razmenu emocija publike i benda. EXIT je ovaj istorijski dan proglasio za OPENS Day kako bi zajedno sa stranim i domaćih posetiocima proslavio titule Omladinske prestonice Evrope koju ove godine nosi Novi Sad. Svi oni mogli su da vide spektakularni vatromet uz koji je završena ovogodišnja ceremonija otvaranja koja je za temu imala zaštitu Planete Zemlje, a u okviru koje su se publici obratili društveni aktivisti iz severnoameričkog plemena Standing Rock, ogranka Sijuksa čiji su članovi danas na prvoj liniji borbe za očuvanje života na Zemlji, te Henry Ammar, pozvavši posetioce da šire mir i ljubav i tako započnu globalnu “revoluciju svesti”. Njima su se na glavnoj bini pridružili najpoznatiji jutjuberi sa ovih prostora koji su, u saradnji sa Balkan Tube Festom, preneli ekološku poruku svojim pratiocima putem društvenih mreža, a u ceremoniji su učestvovali i Marko Louis koji je svoju pesmu Tribe posvetio upravo festivalu, te Genadi Tkachenko.

The Cure – Just Like Heaven: 

Nakon tradicionalnog vatrometa, mlada belgijska superzvezda Lost Frequencies još jednom je uzburkao publiku uz hitove “Melody”, “Are You With Me” i “Crazy”, a nit zaraznog provoda nastavio se uz ruske partimejkere Filatov & Karas i belgijski sastav Two Pauz. Naizgled nenadmašna lestvica koju je prošle godine postavila mts Dance Arena ponovo je podignuta, prvenstveno zbog prave lekcije iz elektronske muzike na završnici prvog dana, koju su održali Carl Cox i Maceo Plex u zasebnim setovima, ali i u b2b nastupu koji će se prepričavati isto koliko i nestvarna slika izlaska sunca iznad masivnog rova u kojem je smeštena Arena, ove godine ukrašena EXIT Tribe elementima, uz interpretaciju starih vinčanskih slova koja su u direktnom prenosu prikazana u svim krajevima sveta. Uzajamna ljubav i energija između EXIT publike i Carla Coxa i ovaj put je bila evidentna, te je techno kralj zatvorio OPENS Day upravo kako dolikuje – u atmosferi koja je prštala od pozitivnosti! Coxovom i Plexovom nastupu prethodili su maestralni setovi imena među kojima su bila trenutno veoma tražena DJ zvezda Charlotte de Witte i techno majstorica Monika Kruse.

Fuzija muzičkih stilova zbog kojeg je Addiko Fusion bina već godinama među najvoljenijim odredištima EXIT festivala odmah se pokazala u punom sjaju prve večeri, te su britanske ska legende The Selecter publici poklonili nastup koji je nepogrešivo navodio na ples, a deo bogatog hip-hop programa ovogodišnjeg EXIT festivala isporučili su rap kraljevi Bad Copy, neustrašiva Sajsi MC i sarajevski trio Helem nejse. Trap i rap bitovi čuli su se i sa Cockta Beats Stage gde su žurku predvodili popularni Hazze, a osim sa glavne bine, gitarski rifovi tradicionalno su odjekivali tvrđavom i zbog Explosiva, jer su se na bini smenjivala imena među kojima su bili obožavani punk majstori Peter and the Test Tube Babies, sastavi Booze and Glory i Das Ich, i mnogi drugi. Pored mts Dance Arene, elektronski provod do jutra odigrao se i na No Sleep Novi Sad bini, gde su pod zastavom minhenskog kluba MMA – Mixed Munich Arts beskompromisne i žestoke setove priredili buntovni Francuz I Hate Models, kao i Shdw & Obscure Shape, Boston 168 i drugi.

Večeras The Chainsmokers, Paul Kalkbrenner, Chase & Status…

Gorljiv provod na Petrovaradinskoj tvrđavi nastavlja se i danas, a na glavnoj bini nastupiće vodeći svetski hitmejkeri The Chainsmokers, drum and bass herojiChase & Status, legendarni frontmen Pantere Phil Anselmo uz svoj novi sastav The Illegals, i mnogi drugi! Mts Dance Arenu okupiraće velika imena poput high-tech minimal pionira Borisa Brejche, berlinske ikone Paula Kalkbrennera i korejske techno zvezde Peggy Gou. Addiko Fusion bina predstaviće postavu koju će, između ostalog, činiti Atheist Rap koji će u punom sastavu proslaviti 30 godina karijere, i popularni rap dvojac Who See. Dok na Explosive stižu Whitechapel iArcturus, No Sleep Novi Sad bina poželeće dobrodošlicu brazilskom klubu D-Edge pod čijim okriljem dolaze Blawan i Giorgia Angiuli.

Popularna rap imena predstaviće i Cockta Beats bina, jer stižu Krešo Bengalka, Bekfleš i drugi. Ulaznice će tokom dana biti u prodaji na svim prodajnim mestima Gigs Tix po ceni od 3.590 dinara za petak i subotu, te 2.990 dinara za nedelju do 17h, dok će kad se otvore kapije festivala ulaznice moći da se kupe isključivo na festivalskim blagajnama po višoj ceni.

Avatar photo

Autor: Igor