Jaka postava regionalnih izvođača na Dimensions festivalu!

 

Za tačno nedelju dana Pula će po četvrti put postati evropski epicenter najbolje elektronske muzike, što je sinonim za Dimensions festival, koji će od 26. do 30. avgusta ugostiti najveća svetska imena, ali i mlade talente međunarodne techno, house, disco, elektro, bass, jazz, funk i soul muzičkee scene.

Četvrti Dimensions festival biće otvoren velikim koncertom na jednoj od najlepših pozornica sveta – pulskoj Areni, gde će nastupiti Four Tet Live, Little Dragon i Floating Points LIve. Nakon toga slede četiri dana i noći na centralnoj lokaciji festivala – 200 godina staroj tvrđavi Punta Christo na poluostrvu Štinjan, u kampu Brioni te na festivalskoj plaži. Dimensions festival cenjen je zbog svojih jedinstvenih lokacija, intimne atmosfere, ali i istančanog muzičkog ukusa i politike izbora samo najfinijih svetskih muzičara; DJ-a, producenata, bendova, izdavačkih kuća i kolektiva.

I ove godine, uz bok velikim međunarodnim muzičarima, kao što su glavni gosti festivala; George Clinton, kum funka te Juan Atkins, jedan od osnivača techno muzike, Dimensions će predstaviti i najbolje od vrlo produktivne regionalne scene.
Predvodnik domaće scene svakako je Petar Dundov, jedan o najuspešnijih i najplodonosnijih hrvatskih autora elektronske muzike, čija bogata karijera traje već 20 godina. Dundov je jedan od pionira techno muzike u ovom delu Europe, a sudeći po svojim izdanjima i čestim nastupima i dalje je u samom vrhu domaćih muzičkih izvoznih proizvoda. Petar Dundov će nastupiti u petak na Clearingu, glavnoj pozornici Dimensions festivala pre Underground Resistancea, detroitskog kolektiva i jednih od velikana techna.

 

 

Na Dimensions stiže i Ilija Rudman, jedan od pokretača hrvatske underground scene i producent koji je već celu dekadu predvodnik nudisco/house crossover scene i van granica Hrvatske. Jedina predstavnica lepšeg spola, techno dama Miss Sunshine, neumorno putuje svetom predstavljajući svoj specifični, individualan, topli i energičan techno zvuk. Homeboy, još jedan hrvatski producent, ovaj put house smera, ujedno i vlasnik izdavačke etikete House is OK osnovane 2006. godine nastupa u petak na drugoj najvećoj pozornici festivala, Fort Arena 1. Zarkoff, točnije Saša Rajković svakako je najbitniji hrvatski predstavnik elektro muzike, osnivač nekoliko etiketa, vlasnik muzičkog studija, ujedno i vrlo produktivan producent svoj će zvuk podeliti sa publikom u petak na Garden stageu.

Mislav i Pytzek, predstavnici domaćih etiketa svetske reputacije Burek i Barba, Herzel, sve zapaženiji makedonski producent te slovenski trio Your Gay Thoughts zauzimaju kružnu pozornicu Noah’s Ballrooma u četvrtak.

Velika zanimljivost na popisu izvođača je 15-godišnji Viatori iz Ivanić Grada, do sada najmlađi ikada izvođač Dimensions festivala! Sa samo 11 godina počeo je producirati, a iza sebe već ima pozamašnu kolekciju muzike. S 13 godina jednoglasno je izabran za najboljeg novog mladog muzičara na takmičenju Illectricity festivala, a nedavno je i postao dio CFSN DJs / CFSN Productions ekipe, te zajedno s Funk Guruem i Phillipeom nastupa na Noah’s Ballroom pozornici u četvrtak.

 

 

Idući dan, u petak, jedna od najživopisnijih pozornica na tvrđavi postat će na jednu noć legendarni klub Sirup, kog prati nadimak ‘zagrebački Berghain’. Od 20 sati uveče do 6 sati ujutro za pultom će se izmeniti domaći izvođači iz kolektiva koji su doprineli bogatoj prošlogodišnjoj sezoni u kojoj se održalo preko 70 događanja. U Noah’s Ballroomu nastupiće takodje Felver (Stereotip), Jogarde (Freilauf), Brighton (Das Haus), Sergej Snooze (Sirup), Bebetto (Slurp!) i Doo (Beyond House). Ovo veče će ujedno biti i zagrevanje za novu sezonu Sirupa i otvaranje kluba 2. i 3. oktobra.

Još jedni aktivi organizatori događanja u klubu Sirup su i članovi zagrebačkog Ekstrakt kolektiva; Mimi, Labud, Novell i Ganik koji će zajedno s pulskim DJ-em i osnivačem etikete Vakum, Borutom Cvajnerom zauzeti Ballroom u subotu.

Na ‘line-up’ Dimensions festivala iz Srbije stiže producent, DJ i promoter Lag, jedan od predstavnika novog techno talasa u kod nas, a tu je i jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih DJ-a s karijerom dugom 18 godina – Djarmah.

 

 

Povoljnije ulaznice za posetioce iz Hrvatske i regije za Dimensions i po ceni od 660 kuna mogu se nabaviti na stranicama Pozitivnog ritma, u Entrio sistemima, te na pretprodajnim mestima širom Hrvatske. Ulaznice za koncerte otvorenja za Dimensions po ceni od 240 kuna su u prodaji i mogu se naći putem Entrio sistema, na stranicama Pozitivnog ritma te na pretprodajnim mestima širom Hrvatske.

Festivalske ulaznice za Dimensions festival s posebnim popustom mogu se kupiti preko web stranica 24sata (Dimensions festival
Outlook festival), preko online magazina UESmag, a članovi Fan Cluba Muzike.hr takođe imaju priliku nabaviti ulaznice s posebnim popustom za Dimensions i Outlook festivale.

Dnevne ulaznice po ceni od 250 kuna moći će se kupiti na festivalskom ulazu.

Avatar photo

Autor: Igor