Jean-Michel Jarre-ov vremeplov

 

Kako veliki nikad ne miruju i ne dopuštaju lagano izležavanje i srkanje espressa na lovorikama prethodnih uspeha tako i Jean-MIchel ima novi ambiciozni projekat nazvan Electronica Part 1: The Time Machine.

Pod radnim nazivom E-Project nastao je veliki album koji je udomio 15 kolaboracija odražavajući uticaj koji je gospodin Jarre zaista imao na muziku svog vremena. Jean-Michela ne zanima je li netko već ustoličio svoje mesto na sceni kroz dekadu rada ili je sasvim nova mladica pa su se tako među saradnjama našli novaci poput Gessafelstein i Little Boots kao i veterani Massive Attack i Moby, kao i supioniri Tangerine Dream i John Carpenter. Ova vremenska mašina tako sa punim pravom nosi svoje ime pokazujući Jean-Michelovu ličnu istoriju elektronske muzike.
“Već neko vreme želim da ispričam priču koja se tiče elektroničke muzike, njene istorije nasleđa sa svoje tačke gledišta i iz mog iskustva, od trena kada sam započeo pa do danas. Tako da sam planirao komponovati i sarađivati sa rasponom umetnika koji su direktno i indirektno povezani s ovom scenom i sa ljudima kojima se divim zbog njihovog ličnog doprinosa našem žanru, koji su bili izvor inspiracije za mene tokom poslednje 4 dekade koliko se bavim muzikom, ali koji ujedno imaju i instantno prepoznatljivi zvuk. Kada sam započeo nisam imao pojma kako će se ovaj projekat razvijati, ali sam bio oduševljen da su svi koje sam kontaktirao prihvatili moj poziv”
 
Antony Gonzales (M83), s kojim je Jarre sarađivao na traci Glory, napomenuo je: ” JMJ je za mene pionir. Toliko je toga učinio za elektronsku muziku i posebno za moju generaciju umetnika kao što je Daft Punk, Phoenix, Justice… Sreli smo se nakon jednog od mojih nastupa u Parizu i počeli razgovarati o saradnji na njegovom album. Za mene je to bila neverojatna prilika da sarađujem sa jednim od svojih omiljenih umetnika ikada.”
 
 
 
 
Do sada je Jarre podelio već gotove saradnje sa M83, Gesaffelsteinom, Massive Attackom i Tangerine Dream – sa tim da je poslednja jedna od poslednjih snimljenih traka pokojnog Edgarda Frossea. Pun objavljeni popis traka otkrio je i nadolazeće saradnje s umetnicima poput Mobyja, Petea Townsteada, Armina Van Buurena kao i one s komercijalnijim naličjem Above & Beyonda i Stevea Angella.
 
Van Buuren je izrazio oduševljenje rekavši: ” Jean-Michel je velika inspiracija za mene. On je jedan od razloga zašto sam krenuo u elektronsku muziku. Bio je pionir na toliko načina i zaista me inspirisao. Trance muzika ne bi zvučala isto bez njegovog uticaja.”

alt

 
Na Electronica 1 našli su se i francuski duo Air, brtanski Fuck ButtonsLaurie Anderson, i Pete Townshead iz The Who kao i Vince Clarke, bivši član Depeche Modea i osnivač Erasurea. Umesto rada na daljinu Jarre je napravio stvari na svoj način upoznajući svakog od saradnika i radeći sa njima lice u lice i tako različite uticaje i žanrove vizionarski spojio u jedan koherentan album koji je ultimativno on.
 
Moby je svoj iskustvo opisao rečima: “Bilo bi vrlo lako za njega samo sedeti u Parizu i jednostavno slati mailove i tražiti od ljudi da mu šalju stvari nazad, ali sama činjenica da je seo sa svakim i to u više prilika, to da je bio u studiju sa svima i zaista gurao svakoga da istraži nove delove sebe kao muzičara… Mislim da će to zaista učiniti ovaj album zanimljivim. Za mene ovde se ne radi samo o saradnji na temelju elektronske muzike, već o ljudima koji dolaze u kontakt i sarađuju na vrlo jedinstven način”.
 
 
Sve u svemu jedno duboko i značajno putovanje za sve koji su sarađivali, a punu tracklistu ovog retro-modernog vremeplova koji će svoje putovanje vremenskom crtom elektronike započeti u celosti 16. oktobra, pogledajte niže:
 
1)     The Time Machine (JMJ & Boys Noize)
2)     Glory (JMJ & M83)
3)     Close your eyes (JMJ & AIR)
4)     Automatic (part 1) (JMJ & Vince Clarke)
5)     Automatic (part 2) (JMJ & Vince Clarke)
6)     If..! (JMJ & Little Boots)
7)     Immortals (JMJ & Fuck Buttons)
8)     Suns have gone (JMJ & Moby)
9)     Conquistador (JMJ & Gesaffelstein)
10)   Travelator (part 2) (JMJ & Pete Townshend)
11)   Zero Gravity (JMJ & Tangerine Dream)
12)   Rely on me (JMJ & Laurie Anderson)
13)   Stardust (JMJ & Armin van Buuren)
14)   Watching you (JMJ & 3D (Massive Attack))
15)   A question of blood (JMJ & John Carpenter)
16)   The train & the river (JMJ & Lang Lang)
 
Kul je kada lepe stvari dolaze u talasima, drugo izdanje ćete moći očekivati u proleće 2016.
 
 
 
Izvor: KlupskaScena
Avatar photo

Autor: Igor