Završen do sada najposjećeniji Dimensions festival, tvrđava Punta Christo spremna za 8. Outlook festival!

 

Četvrto izdanje Dimensions festivala, najavljeno izvanrednim muzičkim nastupima u pulskoj Areni, trajalo je četiri dana, za vreme kojih se na desetak pozornica izmenilo dvestotinjak najboljih internacionalnih i domaćih elektronskih producenata i DJ-eva. 

Pažljivo sastavljen line-up eklektičnog i progresivnog muzičkog smera, izvanredna lokacija i odlični vremenski uslovi ove su godine privukli do sad najveći broj posetioca – osam hiljada.

 

 

Na prethodnim festivalskim izdanjima prednjačila je britanska publika kojoj se ove godine pridružio jako veliki broj Francuza, poznatih po izbirljivosti i istančanom ukusu kada se radi o odluci koji festival posetiti, Holanđana,Italijana i brojnih posetioca iz Hrvatske i regije. Dimensions je pratilo čak 450 akreditovanih međunarodnih i regionalnih novinara koji su svetom preneli odlične reportaže o samom festivalu, ali i Hrvatskoj kao idiličnoj lokaciji za dobru zabavu, odmor i uživanje. Muzičku ekstravagancu iz Arene uživo je prenosio planetarno popularni Boiler Room, čiju je snimak prošlogodišnjeg koncerta do sad pogledalo i poslušalo oko milion gledatelja.

 

 

Dvestotinjak izvođača smenjivalo se na posebno dizajniranim i ukrašenim pozornicama, među kojima se posebno ističe novo, vizualno atraktivno izdanje Clearing pozornice, na kojoj su nastupali neki od glavnih zvezda festivala, poput velikana P-funka Gerogea Clintona i pratećih desetak muzičara, Underground Resistancea, Moodymana, Surgeona, Mount Kimbiea i Four Teta. Ostale festivalske pozornice ugostile su setove techno, house i disco velikana, među kojima bismo posebno istaknuli nastup američke house legende Lil Louisa, izvanredan disko Danielea Baldellia, tvrdi techno super zvezda Bena Klocka i Rødhåda i uvek energične izvođače već kultne Mungos pozornice.

 

 

Rano jutro u ponedjeljak označilo je i sam kraj Dimensions festivala, ali štinjanska tvrđava i kamp Brioni već se polako pripremaju za osmi Outlook festival, koji će od 2. do 6. septembra predstaviti najbolje od svetske dub, reggae, dubstep, hip-hop, drum‘n’bass, garage muzike i soundsystem kulture. Brojčano nadmoćniji posetitelji Outlook festivala već pristižu u Pulu kako bi u sredu prisustvovali najavnom koncertu u Areni. Tom će se prilikom na pozornicu popeti rekordan broj od četrdeset muzičara koji će u šest sastava provesti publiku različitim muzičkim pejzažima, od hip-hopa, preko drum’n’bassa do duba. Zvezde večeri su SBTRKT – izuzetno uspešan house/dubstep/bass producent specifičnog scenskog nastupa. Koncert u Areni je poslednja stanica njegove velike svetske turneje, na kojoj nastupa u posebnom audio-vizualnom izdanju u pratnji 11 muzičara.

 

 

Nakon sedam godina pauze, važan deo istorije hip-hop muzike i jedan od najuticajnijih bendova tog smera – legendarni američki sastav Jurassic 5 – u punom sastavu zatrešće Arenu. Amfiteatrom će se prelamati drum’n’bass sastava Roni Size Reprazent Live, dobitnika cenjene Mercury muzičke nagrade. Tu je i eklektični te sve popularniji Gentleman’s Dub Club kao i institucija britanske sound system kulture – Trojan Sound System. Poslednja akvizicija ovog muzičkog vatrometa u Areni je mladi i jako talentovani bruklinski muzičar, Gabriel Garzón – Montano, čija je kombinacija neo-folka, soula i funka privukla i planetarno popularnog Drakea, koji je na svom poslednjem albumu semplirao neke od njegovih stihova. Montanova će muzika biti idealna zvučna kulisa za lagano zagrevanje pre impresivnih muzičkih imena.

 

 

Satnica koncerta otvaranja:
19:30 – 20:00 Gabriel Garzon Montano
20:00 – 20:55 Trojan Sound System – glavni nastup
20:55 – 21:55 Jurassic 5
22:25 – 23:40 SBTRKT
23:55 – 00:45 Gentleman’s Dub Club
00:45 – 01:10 Trojan Sound System
01:10 – 02:05 Roni Size Reprazent Live

 

Avatar photo

Autor: Igor