JOŠ JEDNA DRŽAVA ĆE USKORO LEGALIZOVATI MARIHUANU

 

Predložena su dva nova zakona kojima bi se legalizivalo korišcenje marihuane u rekreativne svrhe u državi Illinois.

Kako piše abc7chicago, Državna Senatorka Heather Steans i Državna Predstavnica Kelly Cassidy predstavile su novi zakon kojim bi se legalizivalo posedovanje 28 grama, a prodajna mesta bi mogla prodavati proizvode s marihuanom osobama iznad 21 godine. Porez bi bio sličan onome za alkohol.

S obzirom da bi marihuanu tretirali slično kao i kupovanje i konzumiranje alkohola, kupci će na zahtev morati predočiti licnu kartu, a neće smeti voziti pod uticajem.

Steans se nada kako bi novim prihodom od poreza država mogla pokrpati rupe u budžetu.

Legalizovanjem i oporezivanjem marihuane nećemo i ne bismo trebali rešiti sve naše probleme, ali to bi trebaao biti deo razgovora o rešavanju sve gorih problema s budžetom. Svaki prihod će nam pomoći da zatvorimo rupu od 5 miliona dolara

Rekla je Heather Steans, i napomenula kako je država Oregon uprihodila više od 60 miliona dolara s novim porezima u prodaji marihuane, a Colorado, koji je legalizivao korišcenje marihuane 2012., je uprihodio više od 140 miliona dolara u 2016.

Illinois je započeo sa pilot programom korišcenja marihuane u medicinske svrhe 2013, a do sada je marihuanu u SAD-u legaliziralo 7 država i Washington D.C.

IZVOR: Mixmagadria

Avatar photo

Autor: Igor