Sven Marquardt, ostvareni fotograf i ozloglašeni nemački “gatekeeper” koji čuva vrata svetski poznatog noćnog klubu Berghain, uspešno je tužio švedsku kompaniju Beware Of Ninja za 15.000 eura nakon što su iskoristili njegovu sličnost bez saglasnosti u Bergnein-u, kartaškoj igri koja je inspirisana ovim noćnim klubom.


Sven Marquardt, ostvareni fotograf i ozloglašeni nemački “gatekeeper” koji čuva vrata svetski poznatog noćnog klubu Berghain, uspešno je tužio švedsku kompaniju Beware Of Ninja za 15.000 evra nakon što su iskoristili njegovu sličnost bez saglasnosti u Bergnein-u, kartaškoj igri koja je inspirisana ovim noćnim klubom.

Igra sa kartama, koja je prvobitno bila nazvana Berghain Ze Game, je “igra za brzu i zabavnu vožnju za 2-6 igrača” u kojoj igrači igraju ulogu “jednog od legendarnih izbačenih igrača” i podstiču pravi spoj likova u klub. Igrači se menjaju kao izbacivač, dozvoljavajući pravim ljudima da sabotiraju svoje protivnike. Na špilu se nalazi karta koja prikazuje Svenovu sličnost koja, očigledno, nije previše volela svetski poznatog i izbirljivog izbacivača.

Prošle nedelje, presuda koju je doneo švedski okružni sud u Geteborgu završila se u korist Marquardt-a. Kompaniji je naloženo da ne plati samo Marquardt-u 15 000 evra, već i da mora da uništi sve kopije igre, koja je prvi put objavljena u 2016. godini.

Tokom razgovora sa švedskom radio emisijom Musikguiden, kreator igre Alekander Kandiloros nazvao je vladajuću “apsurdnom” i izjavio da je “satira mrtva u Švedskoj“.

Trenutno, kopija ispod prijave newsletterna Bergnein.com glasi “prijavite se za najnovije vesti (kao na primer, ako nađemo način za slanje još igara bez ponovnog suđenja).

U međuvremenu, Sven Marquardt je nedavno otvorio novu fotografsku izložbu u klubu Kahndi u Tiblisi-ju. Saznajte više o tome ovde.

Slike kartaške igre Bergnein pogledajte ispod.

 

 

Izvor: Mixmag

Avatar photo

Autor: Igor