Jedan od najiščekivanijih ovogodišnjih događaja u Beogradu, No Sleep Festival, počinje danas!

 

Jedan od najiščekivanijih ovogodišnjih događaja u Beogradu, No Sleep Festival, počinje danas! Od 15. do 18. novembra, na više lokacija u Beogradu, festivalske posetioce očekuju setovi i nastupi vrhunskih imena muzičke scene, uz snažnu lokalnu i regionalnu podršku! Festival od starta počinje snažno, jer danas, 15. novembra, na centralnu lokaciju festivala Veliki Hangar, stiže i berlinska techno legenda Marcel Fengler! Nakon nastupa Fatboy Slima, publiku će u jutro uvesti upravo Marcel Fengler i DJ Tennis u b2b setu!

Pored svojih planova i novih izdanja pod pseudonimom AZUR, kao i sjajnih hip-hop preporuka, Marcel Fengler nam je otkrio i kako se oseća pred svoj No Sleep nastup, koji je ujedno i njegov prvi nastup i Srbiji!

Zdravo Marcel, hvala na razgovoru. Šta radiš trenutno, baš u ovom momentu?

Pa, trenutno je 11 uveče. Iskreno, ustao sam pre pola sata, i dalje pokušavam da se razbudim. Imao sam dugu noć u studiju, jer trenutno radim na svom drugom solo albumu. Gde je ta kafa? ☺

Techno je popularniji nego ikada pre. Kakav ti gledaš na to?

Sjajno je što se techno vratio veći nego ikada. U današnje vreme popularnost izvođača brzo raste i postoji novi talas novih, veoma talentovanih umetnika koji imaju svetlu budućnost. Oni su veliki uzori za mlađe generacije. To znači da će techno ostati vrlo popularan u narednim godinama, iako nisam veliki fan komercijalnog pristupa, koji zna da se ispoljava u poslednje vreme. Ponekad se pitam kako je techno kod nekih postao opis ili status zarad finansijskog uspeha.

Šta je, po tvom mišljenju, esencijalni “sastojak” dobrog DJ miksa?

Po mom mišljenju, karakter miksa zavisi od njegove svrhe. Dobar DJ miks koji je snimljen uživo na festivalu zvuči potpuno drugačije od konceptualnog miksa ili studio miksa snimljenog kod kuće. Naravno, svi oni mogu da zvuče super, iako mi se ne dopada kada miks postane previše linearan. Više volim buntovnije i dinamičnije mikseve u kojima se preklapa nekoliko stilova i koji ne zvuče kao da se radi o miksu u kome ide traka za trakom.

Bio si rezident kluba Berghain duže vreme. Da li se klub promenio otkad si prvi put puštao muziku tamo? I ako jeste – na koji način? Da li je sada, možda, komercijalnije?

Da, prilično sam siguran da ne bih bio umetnik kakav jesam, da nije bilo Berghaina. Do kraja života ću biti zahvalan na činjenici da sam deo njihove istorije. Ove godine obeležiće 14. godina postojanja. Naravno, mnogo toga se promenilo od početka, ali u dobrom pravcu i pristupu koji nije komercijalan i koji održava originalan duh živim. Kada odem tamo nedeljom nakon nastupa, i dalje osećam neverovatnu energiju. Taj magičan osećaj koji ne popušta odmah osvaja. I dalje je jedan od mojih apsolutnih favorita!

Gajiš strast i ka hip-hopu, žanru u kome si započeo karijeru. Koje albume iz tog perioda bi izdvojio kao najuticajnije?

Tako je, moje prvo hip-hop iskustvo bilo je Electric Beat Crew, neposredno pre nego što je Berlinski zid srušen. Bili su gotovo jedini uspešni rap kolektiv u Istočnoj Nemačkoj, jer hip-hop nije bio mnogo popularan u tom delu. Tada sam počeo da kupujem veliki broj ploča koje sam vrteo na rođendanima kod prijatelja. Mislim da je moja prva kupljena hip-hop ploča bila Big Daddy Kane. Kolektivi i izvođači iz takozvanog „zlatnog doba“, tj. sredine devedesetih, i dalje me mnogo privlače. Rime i bitovi iz tog vremena bili su neverovatno jedistveni. I pored favorita kao što su NWA, A Tribe Called Quest, Kool Keith, Pete Rock ili KRS ONE, veliki sam obožavalac Gang Starra. Kombinacija DJ Premiera i njegovog zlatnog dodira, kada je u pitanju produkcija, kao i izvanredno bacanje rima od strane Gurua (R.I.P, genije), bezvremenska je. Zato bih uputio na njihov album “Moment of Truth” iz 1998. godine, kao jednu od mojih zvezda vodilja, koja i dan danas sumira srž sjajnog hip-hop albuma.

Možeš li nam otkriti nešto o narednim projektima?

Nakon podrške i sjajnih reakcija na moju trostruku kompilaciju koja se sastoji od 15 ekskluzivnih traka i tri remiksa pređašnjih produkcija izdatih putem moje izdavačke kuće Index Marcel Fengler (IMF), ponovo ću se fokusirati na svoju produkciju. Upravo sam završio neke remikse za sjajne Glaskin momke preko Hotflush izdavačke kuće, a imao sam i zadovoljstvo da uradim remiks jednog klasika i ličnog favorita iz devedesetih pod nazivom “Lava Flow” od Equusa, izdatog preko izdavačke kuće Some. Kako sam ranije pomenuo, radim na svom drugom solo albumu i razmišljam da uskoro izdam prvi AZUR EP. To je moj novi pseudonim koji se bavi groovy zvukom sa više topline, a produkcije Marcela Fenglera održavam sirovim i jakim. Oba izdanja biće objavljena putem IMF lejbla. Pored svega toga, takođe radim na kolaboraciji sa Rolandom. Prvo su došle ideje, a sada ubrzano napredujemo.

Čemu težiš u 2019. godini?

U protekle tri godine mi se mnogo toga dogodilo u životu. Ne govorim samo o promenama u privatnom životu, već i o meni samom kao producentu i DJ-u. Znam da se stvari stalno menjaju i to je zaista u redu, ali iskreno bih voleo da se stvari malo primire, pa da se koncentrišem na ono što najviše volim – produkciju i stvaranje muzike. Kako stvari teku u dobrom pravcu, imam veoma dobar osećaj u vezi sa ovim. Jedva čekam sjajnu 2019. godinu!

Naš favorit iz tvog opusa je “RazKaz” – kako pronalaziš inspiraciju za produkciju?

Prvenstveno, hvala mnogo. Divno je čuti da ta traka i dalje zvuči zarazno. Ona je zapravo rezultat dve stvari – s obzirom na to da volim žičane instrumente generalno, radio sam na takvoj traci, ali nije zvučala kako sam želeo. Zato sam nabavio nove plug-in “igračke”, Camel Phat plug-in i neke Universal Audio alate, da zaista osnaže čitav zvuk. Eksperimentisao sam sa tim i primetio da mogu da poboljšaju žičanu podlogu u “RazKaz”. I tako je ta traka nastala. U suštini sam vrlo intuitivan producent i inspiracija često dolazi od potpuno neočekivanih stvari. Ali sviđa mi se ovaj vid produkcije, s obzirom na to da me sposobnost iznenađivanja samog sebe održava radoznalim i tera me da napredujem.

Dolaziš na prvo izdanje No Sleep Festivala u Beogradu, koja su tvoja očekivanja? Šta bi poručio svojim fanovima u Srbiji koji dolaze da te čuju?

Da, prvi put ću biti deo No Sleep platforme i prvi put dolazim u Srbiju. Čuo sam toliko divnih stvari za No Sleep i EXIT. Suvišno je reći koliko se radujem ovom iskustvu. Povrh svega, zadovoljstvo je imati još jedan b2b set sa mojim prijateljem Manfredijem (DJ Tennis). Naš prvi b2b set dogodio se ove godine u Parizu u klubu Concrete, trajao je devet sati i bio je neverovatno zabavan. Takođe sam uzbuđen što sam deo panela na No Sleep konferenciji u petak. Ne mogu da dočekam svoj prvi nastup u Srbiji u savršenom okruženju, sa rasplesanom publikom. Dobre stvari su na vidiku i, kako ja uvek kažem – dođi rano, ostani do kasno!

Hvala ti, Marcel, i vidimo se u Beogradu!

Danas počinje No Sleep Festival, u prodaji i dalje pojedinačne ulaznice!

Već u prvoj godini održavanja, No Sleep Festival je prevazišao sva očekivanja, jer su trodnevni kompleti ulaznica za festival rasprodati. Takođe, usled ogromnog interesovanja koje vlada za No Sleep Festival, kako kod nas i u celom regionu, tako i među stranim posetiocima, već od prvog izdanja dolaze festivalski ljubitelji iz oko 30 zemalja sveta. Kompleti ulaznica biće menjani za narukvice koje omogućuju ulaz na sve žurke, a informacije o zameni vaučera za festivalske narukvice, kao i sve ostale korisne informacije nalaze se na zvaničnom sajtu No Sleep festivala.

Za one koji žele da idu na samo neku od ovih žurki, u prodaji su i dalje pojedinačne ulaznice od 1.590 dinara za četvrtak, odnosno petak, te 1.390 dinara za subotu u Velikom Hangaru, kao i od 690 dinara za petak ili subotu u Drugstoru. Ulaznice se prodaju na blagajnama prodajne mreže Gigstix.com širom Srbije i onlajn putem sajta Nosleepfestival.com. Ulaz za žurke u ostalim klubovima, za sve one koji nemaju festivalske narukvice, biće naplaćivan na ulazu, ukoliko kapacitet kluba ne bude bio popunjen.

No Sleep Festival će biti održan od četvrtka, 15. novembra do nedelje, 18. novembra, na više lokacija u Beogradu, među kojima su Novi Hangar, Drugstore, 20/44, Marsh Open Space, Yugovinyl, Mladost Gadost, Gajba, Pržionica D59B, DOT i Mint. U Beograd stižu imena među kojima su Fatboy Slim,Nina Kraviz, Cassius, Lee Burridge, DJ Tennis, Marcel Fengler, Dax J, I Hate Models, Agnes Aves, Alexi Perala, Francois X, Molly, Olof Dreijer, Randomer i mnogi drugi.

Avatar photo

Autor: Igor