Ključne tačke IMS-ove analize: Elektronska industrija vredi gotovo 12 milijardi dolara!

 Ključne tačke IMS-ove analize: Elektronska industrija vredi gotovo 12 milijardi dolara!

U susret letu, elektronska industrija se okupila na Ibizi u sklopu International Music Summita. Centralni događaj IMS-a je predstavljanje godišnjeg izveštaja, a mi donosimo ključne tačke.

International Music Summit je objavio svoj godišnji izveštaj koje analizira elektronsku industriju u proteklih godinu dana. Među brojnim sprovedenim istraživanjima u svom velikom godišnjem izveštaju, najzanimljivija činjenica je rast vrednosti elektronske industrije na 11.8 milijardi dolara, rast od 17% u odnosu na godinu pre.

Novi godišnji izveštaj otkriva koliko je elektronska muzika postala integrisana u mainstream kulturu. Od festivala do filmova, od mode do finansija.” istakao je suosnivač IMS-a Ben Turner.

Elektronska industrija je zabeležila rast i na još nekoliko polja. Jedno od njih je i prodaja fizičkih izdanja, kao i rast slušanosti žanra na streaming platformama. Iako je rast slušanosti porasla, IMS tvrdi da je monetizacija i dalje veliki problem za muzičare. I dalje, najveći izvor prihoda za muzičare na elektronskoj sceni su gigovi, a kako analiza otkriva – one su u proseku manje plaćene i teže ih obezbediti. Najveći strah brojnih aktera unutar industrije, kao i samih fanova jeste da će ekonomska situacija u svetu u velikoj meri uticati na dalji razvoj industrije.

Elektronska muzika je krenula naveliko osvajati nova tržišta, tako su Brazil, Meksiko, Indija i Južna Afrika postala nova “žarišta” scene. Unutar same elektronske muzike, kako istraživanje IMS-a navodi, najpopularniji podžanr je tech-house, a odmah ga prate house, techno i drum ‘n’ bass.

U narednim nedeljama ispred nas, detaljnije ćemo proučiti IMS-ovo godišnje izveštaje i doneti zanimljiva istraživanja i analize koje se nalaze u njemu.

Možete pogledati klikom ovde.

IZVOR: Klubskascena.hr

Avatar photo

Autor: Igor