Ledeni za Onlyclubbing.com: “Andrenalinski boost i interakcija sa publikom na nastupu je nešto za šta živim!”

 Ledeni za Onlyclubbing.com: “Andrenalinski boost i interakcija sa publikom na nastupu je nešto za šta živim!”

OnlyClubbing.com donosi intervju sa nezaustavljivim DJ Ledenim! Ovaj talentovani mladi DJ i producent elektronske muzike izabran je kao jedan od spotlajera na prvom nacionalnom konkursu “SERBIA CREATES: THE SPOTLIGHT”. Njegov nastup na Lovefestu zakazan je za 5. avgust, a kako se sprema i šta možemo da očekujemo u Vrnjačkoj banji – pročitajte u intervjuu ispod.

Čestitamo ti na uspehu na nedavno održanom prvom nacionalnom konkursu “SERBIA CREATES: THE SPOTLIGHT” organizovanom od strane Serbia Creates Music koji je okupio mlade muzičare, autorske bendove i DJ-eve iz Srbije. Kako se osećaš zbog činjenice da si odabran kao spotlajter iz oblasti elektronske muzike i šta to znači za tvoju karijeru kao DJ-a i producenta?

– Hvala vam puno, čast mi je na saradnji. Presrećan sam što sam deo ovog Serbia Creates Music projekta zajedno sa ostalim izabranim izvodjačima, prvenstveno jer imam mogućnost da predstavim autorski rad i viziju sa širom publikom, a zatim i da steknem nova iskustva i prijateljstva sa ljudima iz muzičkog sveta.

Sa samo 21 godinom, već si ostvario impresivan put u svetu elektronske muzike. Šta su planovi za dalje?

– Kao do sad, glavni fokus mi je muzičko razviće. Delom u studiju, gde sam se većinski prepustio hardveru i igranju sa patch poljima, a delom u live performansu, gde uživam da izlazim iz zone komfora i isprobavam nove tehnike. Redovno pokušavam da nadjem svoju savršenu kombinaciju slobode u studiju i agilnosti u lajv izvodjenju, kreirajući, za sad, hibridne setove, a uskoro nadam se i cele live setove.

Tvoj stil se ogleda u techno muzici, ali si stekao iskustvo u više žanrova. Šta je presudilo pa si odlučio da se fokusiraš na techno?

– Koji god žanr da sam radio, imao sam potrebu da idem do same granice žanra, pravim nešto novo, elektronski. Smatram da je techno jedna velika površina gde zapravo ne postoje pravila, niti granice, i da kroz njega mogu najbolje da ispoljim svoje kreacije. Mislim da se ista priča oslikava na njegovu kulturu takodje, gde svako ima pravo na slobodu, da iskaže svoje ludilo, jer te ljudi uvek dočekuju otvorenog uma.  

EP “Modular Solution” je dostupan na svim platformama. Jesi li zadovoljan?

– “Modular Solution” je moj prvi techno EP projekat, koji je izdat za domaći Let’s Mix It! Records. Sastoji se od 3 trake, koje su brzog, mračnog i hipnotičnog karaktera, što savršeno opisuje moj stil. Za 2 trake (Modular Solution i Rafflesnake) gledao sam da se limitiram sa jednim sintisajzerom pri kreiranju, pa sam tako, za one koji se razumeju, koristio isključivo Quadrantid Swarm za 90% elemenata. Naravno, zadovoljan sam svojim finalnim proizvodom i često volim da ih ubacim u svoj set.

Imaš iskustvo nastupa na raznim događajima uključujući i poznate festivale. Kako se pripremaš za nastupe i šta za tebe znači interakcija sa publikom tokom performansa?

– Adrenalinski boost tokom setova i interakcija sa publikom kroz muzičku vožnju je nešto za šta živim. Kao što sam već spomenuo, volim da začinim svoje setove elementima live performansa, jer kroz igru imam mogućnost da prenesem svoju energiju na masu i svaki dogadjaj učinim posebnim. 

Kroz godine, stekao si iskustvo saradnje sa različitim umetnicima, uključujući Sajsi MC, Fox, Iliju Mihailovića, JST400 i drugih. Kako je rad sa ovim talentovanim izvođačima uticao na tvoju muzičku viziju i kreativnost?

– Saradnje sa izvodjačima iz različitih žanrova, omogućile su mi da se oprobam u novim stilovima, proširim svoje znjanje, iskustvo, viziju. Jednostavno, kroz svaki žanr stekao sam novi workflow, naučio nove fore, norme, koje podsvesno pospešuju moj rad pri kreiranju nove muzike danas. Rekao bih da sam istražujući zaradio iskustvo koje će mi zauvek značiti.

Serbia Creates Music nacionalni konkurs ti je pružio prilikuda budeš spotlajer i predstaviš se na velikim muzičkim festivalima. Kako vidiš tvoju ulogu u podržavanju i inspiraciji novih generacija muzičara u Srbiji?

– Kao neko ko je inspirisan radom drugih umetnika, svakog oblika, trudim se da ispoljim svoju emociju kroz kreacije i performans. Tako se isto nadam da će moj rad da inspiriše nekog sledećeg i nastavi ciklus, to me čini srećnim. Uvek sam spreman da podržim iskren trud i rad, podelim svoje znanje i iskustvo, pa često na društvenim mrežama i svoju rutinu pri kreiranju u studiju. 

Lovefest je jedan od najvećih muzičkih festivala u regiji. Ti ove godine nastupaš 5. avgusta. Da li ti je ovo prvi nastup na tom festivalu i kakav set spremaš? 

– Da, ovo je moj prvi Lovefest, i jedva čekam i radujem se tome. Radiću klasičan DJ set, popunjen techno trakama bržeg tempa koje su groovy i hipnotične. Takodje za ovaj nastup napravio sam specijalan intro, koji ćete ekskluzivno čuti na festivalu.

Ko su tvoji muzički uzori i kako su oni uticali na tvoju umetničku viziju?

– Svoju inspiraciju nalazim u delima raznih muzičara, uglavnom techno muzike, kao što su Stef Mendesidis, Oscar Mulero, Phara, UFO95, Mathys Lenne. Veliko poštovanje imam prema izvođačima koji rade live izvodjenje, pa i sam težim ka tome. Smatram da muzika koju slušam oblikuje moj zvuk, ali sasvim dovoljno da me pokrene da radim nešto novo i to uradim na svoj originalni način. 

Nadamo da ste uživali u intervjuu sa ovom sjajnim mladim DJ-em i vidimo se u Vrnjačkoj Banji…

Avatar photo

Autor: Igor