LEGENDARNI LTJ BUKEM USKORO U SARAJEVU!

 

Sarajevo Intergalactic Sessions predstavlja svoj drugi program serijala sa kojim počinje novo putovanje sasvim drugačijim muzičkim žanrovima sa legendarnim LTJ Bukemom.

Nakon prve posete BiH tokom Jazzfesta Sarajevo pre 9 godina, britanski producent LTJ Bukem se vraća u Sarajevo, ovaj put u pratnji energičnog MC Lowqui nastupom u amfiteatru Doma mladih.

Dugoočekivani susret sa LTJ Bukemom, 12. maja u Sarajevu biće poseban i zbog zanimljivih gostiju na programu te, pored izuzetne selekcije domaćih, regionalnih i svetskih  artista, bit će zanimljivo svedočiti toj energičnoj simbiozi DJeva, MCeva i same publike. Na programu će zajedničkim snagama publiku svojim rimama i energičnim beatovima dočekati:

Sassja & DJ Soul / BiH / 
Euphorics & MC EDGE/ SRB / 
LTJ Bukem DJ & LowQui Mc/ UK / 
NKV Klemens/ BiH / 
MPJ SLO  /  KONTRA crew / BiH /

Legendarni producent i DJ koji je prije trideset godina pokrenuo nezaustavljivu lavinu novog zvuka smatra se inovatorom liquid, jungle, acid jazz d’n’b scene.  Danny Williamson aka LTJ Bukem prve korake u muzici napravio je kao klasični pijanista, no ubrzo je otkrio jazz fuziju u tinejdžerskim godinama te osnovao i vlastiti jazz funk bend. Krajem osamdesetih godina postao je DJ a već početkom devedesetih proslavio se na rave sceni. Serija kompilacija pod nazivom Logical Progression označila je sasvim novu, jazz i ambijentalnu stranu d’n’b-a. Stil je postao široko poznat kao “intelligent drum and bass” iako se sam Bukem ne slaže sa implikacijom da drugi stilovi nisu “inteligentni”.

https://www.youtube.com/watch?v=va_BkyP_ruc

U program serijala Sarajevo Intergalactic Sesissions dospio je upravo kao inovator u ovom žanru. LTJ Bukem je poznat po energičnom, brzom ritmu u kojem se vješto poigrava sa melodičnim seansama jazza i ovaj put ga slušamo sa fantastičnim MC Lowquijem. Od ranih devedesetih godina Bukem kroz svoju muziku postavlja alternativnu budućnost za d’n’b korištenjem efekata suptilnijih dimenzija iz londonskih 1980-ih i acid jazz scene, a Logical Progession otkriva nove uticaje, kao i upotrebu gudača i zvukova iz prirode. Izdavačku kuću Goodlooking osniva iz uvjerenja da jedinstveni muzički izražaj zahtijeva jedinstvenu platformu. Vremenom je Goodlooking postala jedna od utjecajnijih etiketa kada je elektronska muzika u pitanju.  Njegova producentska istaživanja i korištenje klavijatura, živih vokala i down tempo prelaza lansirao je Bukemov stil u posebnu kategoriju “intelligent drum and bass” koja je imala veliki uticaj na popularizaciju hardcore muzike u Velikoj Britaniji tokom sredine devedesetih godina.

MC Lowqui  jedan je od najtraženijih britanskih MCeva, prirodni showman. Posebno  je vješt u čitanju publike, te svojim energičnim rimama sjajno povezuje DJ-a i publiku. Kao MC radi već dvadeset godina i prvi je izbor za imena kao što su Goldie, S.P.Y, Andy C, DJ Marky, Black Sun Empire, dBridge. Redovni je host Metalheadz i Hospitality događaja. Poznat je i kao DIY junglist –  nesumnjivo je da će kao MC ostati za mikrofonom do kraja života.

Ulaznice po ceni od 30 KM mogu se kupiti preko online servisa i svim prodajnim mjestima Kupikartu.ba, biletarnicama BKC-a i plato Skenderija.

Na dan eventa cijena ulaznice će iznositi 35 KM.

https://www.kupikartu.ba/karte/event/3352/ltj-bukem-mc-lowqui

Aktivnosti i najave serijala mogu se pratiti na FB i IG page:

https://www.facebook.com/SarajevoIntergalacticSessions/

www.instagram.com/sarajevointergalacticsessions

ili na FB eventu:   

https://www.facebook.com/events/1820490424912294/

Avatar photo

Autor: Igor