Manu Chao La Ventura za jedno od najjačih izdanja EXIT festivala!

 

Revolucionarni muzičar, aktivista i jedan od najvažnijih glasova svetske muzike Manu Chao, održaće novi nastup na glavnoj bini Exit festivala u subotu, 11. jula! Uz već potvrđena imena Exit Avanture kao što su Robbie Williams, Motorhead, The Prodigy, Faithless, John Newman, Rudimental, Clean Bandit, Hardwell, Sigma, Martin Garrix, Tom Odell, Tale of Us, te još brojna iznenađenja, aktuelna muzička sezona u Novom Sadu, Beogradu i Budvi, biće jedna od najjačih u istoriji Balkana. Sedam godina od prethodnog, istorijskog koncerta na Petrovaradinskoj tvrđavi, kada je glavna bina bila tesna za 35.000 fanova koji su horski pevali i skakali u ritmu Radija Bembe, Manu se vraća na proslavu 15. rođendana Exita sa La Venturom,  koju, pored njega, čine još gitarista Madjid, basista Gambeat i bubnjar Garbancito. Ova turneja La Venture biće pojačana sa još dva duvača, a set listu pored najvećih himni kao što su „Clandestino“, „Rainin’ In Paradize“, „Mi Vida“, „Politik Kills“ ili „Mala Vida“, činiće i brojna iznenađenja, neobjavljene pesme, a ponekad i obrade legendi kao što su Bob Marley! Manu je prošle godine nastupao na najvećim svetskim festivalima kao što su Roskilde i Woodstock, a nedavno je održao i nekoliko stadionskih nastupa u Argentini i Kolumbiji!

 

Revolucionarno prodoran i podjednako miroljubiv, poznat po društvenom aktivizmu i nezadrživim stihovima, Manu Chao jedan je od najuticajnijih muzičara u novijoj istoriji, hvaljen podjednako širom planete! Francuski umetnik i aktivista španskog porekla, svoj karakteristični zvuk gradio je kroz razne pank uticaje kao što su The Clash, Jam ili Dr. Feelgood. Njegove pesme karakterišu beskompromisni stihovi, zbog čega je priznat kao glas slobodarskih generacija i mislećih ljudi koji ne prihvataju diktat globalne politike i sve većeg otuđenja savremenog sveta.  Manu, kao nijedan muzičar na svetu, objedinjuje pank stav, liričnost šansona, ritmiku salse, egalitarizam regea i euforiju ska muzike, što njegovim pesmama daje poseban šmek, blizak publici sa svih meridijana.

Manu peva na čak sedam jezika, a teme obuhvataju političku kritiku, imigraciju, ljubav, život u getou, slobodu mišljenja i življenja, te priče o autentičnim događajima iz svog živopisnog iskustva. Još dok je sa bratom Antoanom vodio grupu Mano Negra, nastupao je u nekoliko primorskih lokacija Afrike na bini sagrađenoj na palubi broda kojim su putovali tokom cele turneje. Još jedna atipična bina je svakako i voz „The Ice Express“ na kojem je nastupao i putovao tokom turneje kroz ruralne delove Kolumbije. Preko pet miliona prodatih primeraka samo za albuma „Clandestino“ svedoče o Manuovoj univerzalnosti. To dodatno potvrđuje činjenica da je i Robbie Williams obradio pesme „Bongo Bong“ i „Je ne t’aime plus“, te uz produkciju Marka Ronsona i prateće vokale Lily Allen, objavio ih kao jednu pesmu na albumu „Rudebox“.

Avatar photo

Autor: Igor