MARŠALOVA OSTRVA LEGALIZOVALA KOKAIN

 

Novoizabrani predsednik Republike Maršalova Ostrva objavio je kako je sićušna pacifička država legalizovala kokain, javlja stranica CBS Breaking News. Predsednik Jurelang Zedkaia dodao je i kako za ulazak u njegovu državu turistima neće trebati vize, bez obzira iz koje zemlje dolaze.

Ove odluke rezultat su snažne potrebe za stranim valutama jer Maršalova Ostrva doslovno potapa rastući ocean. Maršalova Ostrva su arhipelag od 29 atola i pet ostrva smeštenih u sredini Pacifika, udaljenih od Havaja čak 4000 kilometara. Populaciju čini manje od 70 hiljada stanovnika.

Atolima preti ocean, čiji se nivo podiže zbog globalnog zagrevanja. Stručnjaci veruju kako će nacija prestati postojati do 2040. godine.

“Nećemo otići kao Kiribati. Nećemo napustiti svoje domove i brati voće za one koji su ovo uzrokovali.”, rekao je Zedkaia osvrćući se na slično pogođenu državu Kiribati koja je sa Australijom i Novim Zelandom dogovorila preseljenje populacije pod uslovom migracijskog rada. U prevodu, Kiribaćani će putovati sa farme na farmu te brati plodove čim sazru.

Govoreći u kameru, vidljivo emotivno uznemiren vođa Maršalovih Ostrva rekao je kako ‘njihova zemlja ima ponosnu hiljadogodisnju istoriju’.

” Kada su zapadnjaci došli prvo su doneli atomske bombe, a sada njihove neodgovorne emisije (gasova koji stvaraju efekat staklene baste) potapaju naša ostrva. Umorni smo od napastovanja i bivanja žrtvi. Kao suverena nacija, proglašavam pravo da ova zemlja legalizuje sve supstance koje želi.” odlučan je Zedkaia.

Porez od prodaje kokaina pomogao bi zemlji da sagradi obranu od oceana ili kupi povišene delove kopna u drugim područjima Pacifika.

Na pitanje odakle će dobavljati kokain, Zedkaia nije želeo odgovoriti, ali istakao je kako će biti ‘prava stvar, nerezan i čist, najbolji koji se može nabaviti’.

Maršalova Ostrva bili su područje za nuklearne testove pre nego što su izborili nezavisnost od Sjedinjenih Američkih Država, a lokalno stanovništvo tvrdi kako se posledice i dalje osećaju. Američki ambasador na tom ostrvu je odbila komentarisati odluku o legalizaciji kokaina te je odmah napustila predsedničku palatu.

Avatar photo

Autor: Igor