Massive Attack rasprodali pulsku Arenu i hipnotisali brojne posetioce

 

Izvanredan običaj organizatora festivala Outlook i Dimensions da pre svakog izdanja organizuje i koncert najave na otvorenoj pozornici spektakularne pulske Arene, sinoć je doživeo svoj vrhunac – rasprodano gostovanje kultne britanske trip-hop grupe Massive Attack hipnotisalo je i oduševilo do poslednjeg mesta popunjenu Arenu. Ovo je ujedno najposećeniji do sad organizovani koncert od strane Outlooka i Dimensionsa.

Sa poslednjim zracima sunca koji su se probijali kroz arkade pulskog amfiteatra, na pozornicu velikog najavnog koncerta polujubilarnog, petog izdanja Dimensions festivala popeo se mladi jazz saksofonista Kamasi Washington sa svojim orkestrom te je virtuoznom svirkom uveo okupljene posetioce u koncert koji će se pamtiti kao jedan od najuspešnijih ikad održanih u Areni.

Naime, glavna zvezda koncerta bio je Massive Attack – uticajni britanski muzički sastav koji na sceni deluje već 25 godina, kako smo se sinoć uverili – sa entuzijazmom, bez kreativne krize i sa jednakim interesom za goruća svetska, hrvatska i regionalna socio-politička pitanja. Publika je, očekivano, najemotivnije reagovala na klasike Massive Attacka poput pesama Angel, Safe From Harm i Unfinished Sympathy, dok su ih novinski naslovi iz domaćih medija o političkoj i estradnoj sceni projektovani na video zid u jednakoj meri brinuli i zabavljali.

Osećali smo se vrlo skromno nastupajući na istorijskom lokalitetu kakva je Arena. Publika je učinila taj doživljaj veličanstvenim. Nadamo se da su ideje i poruke s pozornice odgovarale trenutku, izjavili su Robert 3D Del Naja i Grant Daddy G Marshall, čelni članovi Massive Attacka, netom nakon koncerta.

Nakon melankolično-aktivističkih Attackovaca, scenom su zavladali detroitski house i techno autoritet Moodymann sa svoje dve verne pratiteljice. Trojac je rasplesao međunarodni sastav mlađe, ali i malo starije publike koja se zabavljala do ranih jutarnjih sati.

Uvek rado slušan showmaker Moodymann svoje će trikove u četvrtak isprobati i na posetiocima prvog dana Dimensions Festivala. Moodymann nastupa na obnovljenoj i proširenoj pozornici The Clearing na kojoj će naslediti Darkstar – uticajan duo britanske elektronske scene koji inspiraciju za tekstove pesama nalazi u pričama mlađeg dela lokalnog stanovništva. Svi posetioci željni tvrđeg techno zvuka uputiće se prema pozornici The Void na kojoj će DJ bravure pokazati jedan od vodećih techno izvođača današnjice – Ben Klock. Na Mungo’s Courtyard se vraća jedan od začetnika dubstepa, Mala, a na pozornicu The Stables (nekadašnja Fort Arena), penje se i Moritz Von Oswald koji će nam se, pre nego što u petak nastupi u formi tria, predstaviti svojim DJ setom.

Na popisu izvođača za petak, subotu i nedelju nalaze se neki od najvažnijih DJ-eva, producenata i sastava različitih muzičkih rodova te predstavnici uzbudljivih muzičkih etiketa. Marcell Dettman i Tama Sumo predstaviće paletu zvukova kultnog berlinskog kluba Berghain i etikete Ostgut Ton, nakon 20 godina pauze nastupom uživo razveseliće nas čikaški pionir house muzike Larry Heard aka Mr. Fingers, iz Australije stiže novo vruće ime future-soula – sastav Hiatus Kaiyote, a veliki DJ mag Richie Hawtin predstaviće se posebno za Moat skrojenim četverosatnim techno setom. Na festivalu će nastupiti i nemali broj domaćih izvođača među kojima ističemo koncerte ABOP-a i Chuia te nastup najvećeg techno autoriteta u nas – Petra Dundova. Popularni zagrebački klub Sirup u subotu će dirigovati malom, ali opakom pozornicom Noah’s Ballroomom.

 

U prodaji je ograničeni broj festivalskih ulaznica po ceni od 850 kn za posetioce iz Hrvatske i regije; Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore. Takođe, dostupan je i ograničeni broj dnevnih ulaznica po ceni od 250 kuna, dvodnevnih od 500 kuna te trodnevnih po 700 kuna. Ulaznice će se moći kupiti na glavnom festivalskom ulazu, na blagajnama koje rade po sledećem rasporedu:

Četvrtak 25. avgusta – 00 do 04
Petak 26. avgusta – 11 do 04
Subota 27. avgusta – 11 do 04
Nedelja 28. avgusta – 11 do 02

Avatar photo

Autor: Igor