Modifikovani Ekstazi uspešno ubija ćelije raka!


Modifikovani EKSTAZI bi mogao postati lek za neke vrste rakova koji napadaju krvna zrnca poput leukemije, limfoma i meuloma.

Naime, nedavna testiranja pokazala su da modifikovani ekstazi vrlo efikasno ubija kancerogene ćelije u epruveti, a sami rezultati istraživanja objavljeni su nedavno časopisu Investigational New Drugs. Podsetimo kako je još 2006. godine na Univerzitetu u Birminghamu otkriveno da opojna ilegalna droga ekstazi, ali i antidepresivi poput Prozaka, teoretski mogu zaustaviti širenje raka. Problem je bio u tome što su za tretman bile potrebne količine koje ljudsko telo ne može podneti.

Univerzitet zapadne Australije ozbiljno je prionuo na posao modifikovanja te droge i zabeležili su zapanjujući uspeh: povećali su dejstvo ubijanja ćelije koje su zahvaćene rakom za sto puta i ujedno smanjili toksičnost te droge za mozak. Zahvaljujući izuzimanju pojedinih atoma iz molekula ekstazija, sada se umesto doze od stotinu grama ekstazija pacijentu može dati jedan gram te droge da bi se postigao željeni učinak.

Naučnici su prilikom testiranja na krvi u epruveti uspeli izbrisati čak sto posto bolesnih ćelija, koje se od zdravih razlikuju po osetljivosti. Nakon što dođu u dodir sa poboljšanim ekstazijem, njihove membrane se raspadaju, dok su zdrave ćelije otpornije na njega. Nažalost, navode kako im predstoji još testiranja na životinjama i ljudima i smatraju da će se pacijenti oboleli od leukemije, limfoma i meuloma ekstazijem moći lečiti tek za nekoliko decenija.

 

IZVOR: Klubska Scena

Avatar photo

Autor: Igor