Možete li se razboleti od muzike?

 

Help Musicians UK bacila se na posao prošle godine kako bi proveli najveće istraživanje uticaja muzike i njene industrije na muzicare. Podeljena u dve faze, ova studija tražila je odgovore koje stvari svakodnevno muče muzicare u životu koji se čini kao ostvarenje sna. Mukotrpan je to posao, kom je potrebna velika predanost, ali da bi došli do sreće morate proći i sve ono ostalo, svaku negativnost koju ona nosi.

Ucestvovalo je preko dve hiljade muzicara i prvobitni rezultati  uticaja industrije na njihove živote su sledeći: 71.1% muzicara potvrdilo je da su imali iskustva sa napadima panike, 68.5% se susrelo sa depresijom, od koji je 30% izjavilo bi hteli ili već jesu zatražiti/li pomoć. Preeliminacija je saznala kako umetnici utehu pronalaze u produkciji, dok je rad u samoj indutriji veliki razlog zašto muzicari obolevaju, a razlozi su sledeći: loši uslovi rada – nemogućnost planiranja vremena i budućnosti, nedostatak priznanja za vlastiti posao, fizički učinci muzicke karijere – mišićno-koštani poremećaj, te biti žena u industriji – ravoteža između posla i porodice te seksualna uznemiravanja.

Drugi deo istraživanja Can Music Make You Sick? uz pomoć 26 muzicara dubokom analizom pronašli se pravi razlozi koji štete njihovim životima:

1. Odnos muzickih stvaratelja prema vlastitom radu je sastavni deo osećaja JA, tako se definisu.
2. Ljudi u industriji trebaju verovati u sebe i svoj rad, ali nepredvidljivost može iz njih izbaciti tu veru.
3. Muzicari mogu biti samokritični, a nalaze se u okruženju konstantnih kritika i povratnih informacija.
4. Muzicka karijera često je neizvesna i nepredvidiva.
5. Mnogi muzicari rade i po nekoliko različitih poslova, jer se osećaju kao da bez prestanka rade 24/7
6. Za muzicare je teško priznati nesigurnost zbog konkurencije i želje da budu pri vrhu.
7. Porodica i prijatelji igraju veliku ulogu, ali tako takođe dolazi i do osećaja krivice.
8. Radna okolina muzicara je neprijateljska i anti-socijalna pri čemu je prisutno i seksualno zlostavljanje te uznemiravanje i nasilničko ponašanje.

Kao rešenja za te nastale situacije najbolje je primeniti obrazovanje, kodeks najbolje prakse i potraga za uslugom podrške mentalnog zdravlja za one koji rade u muzici.

Celu studiju detaljno možete proučiti ovde – https://www.musicmindsmatter.org.uk/the-study/

 

 

Izvor: Klubska Scena

Avatar photo

Autor: Igor