Richie Hawtin: “Pojavom EDM-a, elektronska muzika je izgubila anonimnost”

 

Jednako kao i mladi rejver kakav je bio, Richie Hawtin, svojim setovima želi publici pružiti jednako iskustvo. Za High Snobiety izjavio je kako je u svojim prvim rejv koracima iskazivao ljubav prema muzici i plesu. Mogli ste ga pronaći ili na plesnom podijumu gde je zatvorenih očiju želeo biti hipnotisan i izgubljen u svom umu ili kod DJ bootha gde je gledao tehniku mixanja. Kao opis svog posla dok stoji za pultom naveo je kako želi da se ljudi, izgube, pronađu i nastanjuju svoje posebno mesto.

Od odgovora da je veliki fan Detroit traka sa kasnih osamdesetih Derrick Maya i Kevin Saundersona, Richie je izneo i svoje mišljenje o EDM-u i kakav je uticaj ostavio na današnju scenu i gde ju je doveo.

“Elektronska muzika oduvek je bila vrlo DIY (do it yourself) i zajednica gotovo nepoznata ostatku sveta. Sada sa EDM-om, tajna te zajednice više ne postoji, tako da postoje brojni izazovi za održavanje anonimnosti, kontrole i estetike ”napravi sam”.

Richie se takođe dotakao činjenice kako je elektronska muzika danas postala velika industrija i za kraj je pitao, “kako ulazimo u svoje 50-e i 60-e, trebamo li usporavati te ne stajati za pultom u klubovima koji su namenjeni 20-godišnjacima ili je to deo čarolije?”

 

Celi intervju pročitajte ovde – https://www.highsnobiety.com/2017/10/18/richie-hawtin-interview/

Avatar photo

Autor: Igor