MUZIČARI I DJ-EVI IZ EU TREBAĆE VIZU ZA NASTUPE U VELIKOJ BRITANIJI OD 2021. GODINE!

 MUZIČARI I DJ-EVI IZ EU TREBAĆE VIZU ZA NASTUPE U VELIKOJ BRITANIJI OD 2021. GODINE!

DJ-evi i muzičari iz EU trebaće vizu za nastup u Velikoj Britaniji od 2021. godine. U izveštaju objavljenom u utorak, iz matični kancelarije potvrđeno da će umetnici iz EU morati podneti zahtev za vizu Tier 5 (privremena radna viza) nakon što se u decembru finalizira britanski Brexit.

Naime, Brexit će zaustaviti slobodu kretanja između Velike Britanije i EU od decemra 2021., što znači da će umetnicima iz EU trebati viza kako bi mogli raditi u zemlji. Politico izveštava da je viza potrebna za nastupe uživo kao i za natecanja, audicije, različite promotivne aktivnosti, radionice, predavanja i sudelovanje u kulturnim događanjima.

Viza Tier 5, odnosno privremena radna viza košta do 244 funte i zahteva potvrdu o sponzorstvu. Nakon odobrenja, takve vrste vize mogu vrediti između 12 i 24 meseca. Ovakva odluka predstavlja šok za kulturnu industriju s obzirom na to da je ministar kulture Velike Britanije, Nigel Adams, još prošli mesec tvrdio kako je “bitno” da umetnici iz EU zadrže slobodu kretanja. Zahtev za vizu imaće izravan učinak na muzičku industriju; pododbor Doma lordova EU za unutrašnje poslove još je 2018. godine zaključio da će “takav razvoj događaja naštetiti britanskom kulturnom sektoru i predstavljati značajan gubitak publici koja uživa videti talente iz cele Evrope, a koji nastupaju u Velikoj Britaniji”.

IZVOR: Mixmagadria.com

Avatar photo

Autor: Igor