Najveća pozornica ikad postavljena u Areni dočekuje Massive Attack!

 

Krunska domaća letnja pozornica, pulska Arena, u sredu 24. avgusta osvanuće sa najvećom ikad postavljenom muzičkom pozornicom na kojoj će nastupiti kultna i progresivna britanska grupa Massive Attack uz pratnju eklektičnog detroitskog DJ-a i showmana Moodymana te američkog saksofoniste Kamasija Washingtona. Peto izdanje Dimensionsa festivala – pomno birane elektronske muzike koji će se od 25. do 28. avgusta održati na dvestogodišnjoj tvrđavi Punta Christo, ovim će koncertom na najbolji način obeležiti početak proslave jubilarnog izdanja muzičke fešte koja se u vrlo kratkom vremenu smestila na sam vrh omiljenih evropskih festivala. Nakon pet godina diskografske tišine, bristolski muzičari iz grupe Massive Attack ove su godine izuzetno produktivni na muzičkom i vizuelnom polju. Početkom godine izdali su EP Ritual Spirit na kom se okupio veći broj nekadašnjih saradnika na čelu sa Trickyjem, a krajem juna objavili su i tri nove pesme koje nagoveštaju novi album najavljen za kraj ove godine. Gotovo sve pesme prate izuzetni video radovi eminentnih režisera sa protagonisticama poput velike glumice i oskarovke Cate Blanchett, kolegice joj Rosamund Pike, svetskog supermodela Kate Moss i albanske glumice Arte Dobroshi.

Poznati po svojim istovremeno vizualno spektakularnim te politički i socijalno osvešćtenim nastupima, Massive Attack u Pulu stižu sa vlastitom velikom produkcijskom podrškom, impresivnim video zidom i svetlosnim efektima. Devet muzičara prati dvadeset i sedamtehnike i menadžmenta. Pored ključnih članova grupe, Roberta 3D Del Naje i Granta Daddy G Marshalla, na pozornici će gostovati i jamajčanski roots reggae pevač Horace Andy čiji je glas obeležio album Blue Lines, pevačica Deborah Miller – alternativa glasu Share Nelson na pesmama Unfinished Sympathy, Safe From Harm i Daydreaming te britanski kantautor i producent Azekel, saradnik na pesmi Ritual Spirit sa istoimenog, poslednjeg EP-ja.

 


Ovako je izgledalo prošle godine na otvorenju Dimensions festivala, Foto: Ross Silcocks

Fantastična kreativna energija na kojoj ove godine ponovo plove članovi uvek odličnog Massive Attacka, čiji su zvuk i vizuali i nakon dvadeset i pet godina inovativni, jedinstveni i aktuelni, odlično će se uklopiti u uvek iznova magičnu scenografiju i atmosferu pulske Arene. Premda je Massive Attack glavna zvezda ovog Dimensions spektakla, nikako ne valja podceniti nastup iskusnog američkog DJ-a Moodymanna, veštog i omiljenog upravo zbog spajanja nespojivih muzičkih žanrova te prvi hrvatski nastup izvrsnog Kamasija Washingtona, jednog od najcenjenijih jazz muzičara današnjice. Osim po saradnji sa višestrukim dobitnikom nagrade Grammy Kendrickom Lamarom na njegovom poslednjem albumu To Pimp A Butterfly, Washington je prošle godine pokorio publiku i kritiku debitantskim trostrukim albumom The Epic – svojevrsnom posvetom soul-jazzu, Johnu Coltraneu, Milesu Davisu i američkom fusion-jazz sastavu Weather Report. U Puli će nastupiti u sklopu svoje velike svetske turneje i u pratnji osmočlanog orkestra.

 


Pogledajte najnoviji spot Massive Attack s Cate Blanchett u glavnoj ulozi

Ulaznice za koncert otvaranja Dimensions Festivala u Areni po ceni od 350 kn mogu se kupiti putem Entrio sistema te na pretprodajnim mestima širom Hrvatske. Box office ispred pulske Arene radi od subote 20. avgusta do utorka 23. avgusta od 14 do 21 sat, a u sredu 24. avgusta od 14 do 23 sati. U prodaji su i ulaznice za Dimensions Festival po ceni od 850 kn za posetioce iz Hrvatske i regije: Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Avatar photo

Autor: Igor