Nauka kaže: Muzika je kao sex i hrana

 

Znaš već neko vreme da je strast prema zvučnim pejzažima, nevezano za žanrovske odrednice, nešto duboko usađeno u samu esenciju tebe, osetio si žmarce koji se penju kičmom na dobru stvar, osetio si adrenalinsku navalu dok je svaki atom tebe plesao u ritmu udarnog talasa iz zvučnika. Ako si pomislio da je osećaj gotovo orgazmički, nisi pogrešio, a sada imaš i potvrdu onih koji ispred imena stavljaju Dr.

Neurobiolozi, kognitivni psiholozi i svakojaka svita onih koje zanimaju tajne crne kutije koje nosiš u neuronima uputili su se u istraživanje tvoje temeljne povezanosti sa muzikom. Stolećima je opisivana kao univerzalni jezik, onaj koji spaja svetsku Vavilonsku kulu bez da se zapliće u lingvalne kompleksnosti različitosti jezika. Koherentno povezani tonovi nose moć da te podignu, inspirišu, pokrenu i oblikuju celokupnu percepciju sveta.
 
Već znaš da postoje terapije muzikom, moguće da si naleteo na činjenicu da se ritam otkucaja srca usklađuje s beatom. Ali uz to što se čini da na dobru muziku sve u tebi pleše i uz to što mesnato sedište tvoje persone aktivira odmah i područja za pokret (da, zato ne možeš mirovati na dobar beat), motoričko planiranje (kako bi se mrdao koherentnije, svi znamo onog ortaka kom ovo baš ne funkcioniše) pažnju i auditorni korteks, ipak događa se još jedna stvar. Naime, okružen muzikom mozak te prelije talasima dopamina, one iste supstance koju možeš naći u hemijskoj jednačini zaljubljenosti, za vreme karnalnih užitaka sa svojom boljom polovinom, dok uživaš u dobroj hrani ili koristiš opijate.
 
Dopamin je zapravo biološki način da te usmeri prema određenim ponašanjima, kao mali hemijski lakat u rebra sa kojim telo vrišti “To nam se sviđa, nastavi to raditi i radi to često”. Zanimljiva činjenica je da se dopamin ne luči samo u sladostrašću vrhunca pesme ili konkretne lascivne fizičke aktivnosti već i u njenom očekivanju (što je ujedno isti mehanizam koji upravlja suptilnim uzbuđenjem kada čuješ da tvoji gadžeti zvrndaju, znaš da imaš poruku, ali mozak ne zna konkretan sadržaj i u iščekivanju luči dopamin – i tako sine postaneš oni ljudi koji nikada ne dižu pogled s ekrana, to je zavisnost baš kao i svaka druga).
 
Dakle za tvoj mozak, i telo kojim upravlja, muzika predstavlja jedan od temeljnih užitaka koji ujedno oblikuje i socijalne interakcije. Šanse su da ćeš dok uživaš u muzici i osobe koje upoznaješ percipirati u boljem svetlu i biti otvoreniji. Zato je toliko lakše povezati se sa nekim na koncertu ili muzičkom eventu. Pa eto, sledeći put kada ti neko kaže da previše rejvuješ, imaš potvrdu da se nauka sa njim ne bi složila! Reci mu da imaš opravdavdanje od doktora.
 
 
 
 
 
 
Izvor: KlubskaScena
Avatar photo

Autor: Igor