Nema festivala bez Nine Kraviz!

 Nema festivala bez Nine Kraviz!

Višestruko talentovana Nina Kraviz je na samom čelu globalne techno scene skoro jednu deceniju. Dugo je važila za najpopularniju među ženskim DJ-evima, još od perioda kada se one nisu podrazumevale na najavama festivala, a sada je hedlajnerka na gotovo svakom.

Deo je EXIT porodice, njeni napori da 2021. ipak stigne u Novi Sad godine ostaju upamćeni, kao što je urezano u sećanje da je cela Dance Arena prvi put skandirala njeno ime!

Osim što je voljeni izvođač, vodi izuzetno uspešnu etiketu, kojom proviše eksperimentalnu muziku ustoličenih likova scene, ali i lansira nove zvezde žanra. 

Bila je produktivna kada smo bili zatvoreni u svoje domove i počela da eksperimentiše sa synth-popom, odnosno, vratila se muzici koju je pravila kada je bila u tročlanom bendu Myspacerocket. Možda ćemo je jednog dana videti na Glavnoj bini Petrovaradina sa mikrofonom u ruci i bendom iza sebe, ali pre toga, već ove nedelje, dolazi u Beograd na No Sleep festival! 

Ide ona i na Coachellu, Primaveru, festivale kao što su Ultra i Sonar, ali dolazi i na naš zvanično Najbolji novi evropski festival za koji je sigurno spremila neki od remiksa koji su za njene pevačke singlove napravile kolege kao što je proslavljeni Solomun, možda Dubyshkin ili Hi-Lo. Skoro izvesno je da će pustiti „Lollytrance“ koju potpisuje Antigone, prema mišnjenju mnogih – techno-trance traku godine. 

Zubarka iz Sibira sada je možda najprepoznatljivije lice techno muzike. Njen techno je oštar, ali otvorenog uma. Postoji taj čuveni set u Melburnu na početku njene internacionalne karijere kada je menjala tempo i stilove i zbunila masu toliko da su neki tražili povrat novca. Velikim postom na svojim društvenim mrežama nije se pravdala, već objasnila da je njena definicija techna očigledno nešto šira nego tadašnje publike. Nastavila je da gradi svoj stil, a ubrzo ga je publika prihvatila i zavolela.

Rođena je u sibirskom delu Rusije pre skoro četrdeset godina. Za muziku se zainteresovala slušajući radio Europa Plus. U nepopularnom terminu su emitovali opskurnu elektronsku muziku, izvođače kao što su Armando ili Steve Pointdexter. Studirala je stomatologiju u Moskvi, kasnije se tu i zaposlila u struci, a pored toga što je popravljala zube, počela je da radi na lokalnoj radio stanici i da vikendom nastupa u klubovima kao što je Propaganda. 

Dobila je priliku da u Sijetlu uči o muzičkoj produkciji, ali nije dobila američku vizu. Uspeva da ode na akademiju u Melburnu, ali se uglavnom sama snalazila i objavila album za Rekids na početku 2014. godine. Ubrzo je pokrenula svoju etiketu трип, a onda i odabrala trake za prestižnu DJ-Kicks kompilaciju koja je odvaja kao selektora vrsne muzike. 

Sada je tu i podlejbl GALAXIID, koji je još jedan dokaz o širini interesovanja Ninočke, gde je interesuje ruska avangarda sedamdesetih i ambijentalna japanska muzika.

Možete je videti i u najhajpovanijoj video igri novije istorije. Osim što je pisala muziku za „Cyberpunk 2077“, čak ima i malu ulogu. Sve ovo samo govori koliko se Kravizova probila u mejnstrim. Ne bi iznenadilo da uskoro o njoj bude i pitanje u Slagalici! 

Višestruko talentovana, izuzetno produktivna, ambiciozna i istrajna. Predvodi talas (ženskih) DJ-eva jakog techna za velike mase i oblikuje današnju scenu, odnosno definiše je. Poseban odnos sa našom publikom uvek joj daje prostora za nove eksperimente, što nastupima na Exitu i No Sleepu daju posebnu dimenziju i bivaju obavezni za sve koji se nazivaju klaberima. Na No Sleep se vraća u petak, 8. aprila, u hangar Matrez.

Autor: Vojkan Bećir

Avatar photo

Autor: Igor