Nina Kraviz, sibirska techno kraljica!

 Nina Kraviz, sibirska techno kraljica!

Da li je ovo još jedan primer suprotnosti koje koegzistiraju na jednom prostoru, ne znam. Ali, poprilično je simptomatično da se na jednom ledenom mestu kakvo je Sibir rodi se jedna potpuno vrela pojava na svetskoj muzičkoj sceni kakva je Nina Kraviz. 

Nina je bila osuđena na uspeh. Mogla je biti zubarka, radio voditeljka i novinarka u pokušaju, mogla je čak i da pevuši u raznim bendovima koji su se zadovoljavali sa pedesetak svojih prijatelja u publici, bež želja za svetskom slavom. Sve to su stepenice, škola ili samo smetnje koje joj nisu odvukle pažnju, i nakon kojih je postala to što je danas. 

Od malih klubova širom Evrope, preko Red Bull akademije u Melburnu, pa do sviranja na Kineskom zidu, trebalo je puno rada i pokazivanje talenta, ali i magične zvezdane pojave koju Nina svakako ima i kojom pleni sa bine. 

Jedna je od prvih žena koja je postala hedlajnerka na festivalima, što je značajno na mnogo nivoa. Kako i sama kaže, to nimalo nije bilo lako jer je seksizam nešto što je rašireno u svakoj sferi života, pa tako i u DJ svetu. Protiv toga je morala dugo da se bori i da diže svoj glas. Gomila muškog sveta ju je gledalo i nije verovalo u nju, ili nike želelo da veruje, nazivajući je lepojkom i drugim pežorativnim terminima. Svima je vrlo brzo zapušila usta kada je postala ime na glavnim elektronskim binama festivala, dok su oni i dalje ostali u anonimnosti ruskih klubova.

Okupila je ludake kakve voli na svom lejblu Trip, odakle emituje muziku kakvu voli, i stavlja je u prvi plan. Tri puta je zatvarala Dance Arenu, dočekivali smo zoru uz njene setove i nismo joj dali da ode. Doduše ni ona nama. Ovog puta, tu je na početku festivala, prvog dana. Uvešče nas u sve ono što će nam se dešavati u narednim danima kad izađe na jednu od najbitnijih elektronskih pozornica na svetu. Klasična jedna priča u kojoj kraj je početak, a početak je kraj. 

Kad izađe pred publiku, ko zna u kojem pravcu će je odvesti noć. Nikad ne priprema setove, jer kako i sama kaže, svakog dana je druga osoba i ne zna kako i šta će je sve inspirisati. Ghetto house, old-school hardcore, footwork, trance, drum’n’bass, acid, sve su to njeni omiljeni žanrovi koji vam možda baš ništa ne znače, ali kad čujete sve to zajedno u pesmama Ghetto Kraviz ili Dream Machine – jednostavno znate da je to Nina Kraviz muzika.  

Tekst: Miloš Dašić

Avatar photo

Autor: Igor