Jedan jedini neponovljivi – Paul Kalkbrenner!

 Jedan jedini neponovljivi – Paul Kalkbrenner!

Paul Kalkbrenner je jedan od najvećih živih DJ-eva stadionske elektronike. Pitate se šta je stadionska elektronika? Pa, ako postoji stadionski rok, muzika koju bendovi praše pred više desetina hiljada ljudi, onda mora da postoji i padnan ovom žanru u elektronskoj sceni, s obzirom na to da se u prethodnim decenijama izgradilo nekoliko imena u raznim žanrovima za koje su klubovi već odavno mali i tesni. Kalkbrenner je svakako jedan od predvodnika takvog žanra. 

Naravno, svi počnu na najmanjim binama i najmanjim klubovima, gde puštaju za svoje partnere i najbolje prijatelje. Onda, naravno odrastu, porastu i prerastu male dvorane, ali malo ko zna da komanduje ogromnom masom od 20 i više hiljada ljudi ispred sebe. Tu se onda pokazuje veličina i umeće, a Kalkbrenner je to odavno pokazao, dokazao, i dobio sva moguća priznanja i ordenje. 

U iščekivanju smo njegovog novog albuma i nove muzike. Ove godine se oglasio s novim singlom Graf Zahl, kao i remiksom za traku Invisble izvođača NTO, koje ćemo sigurno ovog jula čuti na Tvrđavi. Međutim, ono zbog čega najviše volimo Paula je što se „ne stidi“ da zavrti svoje najveće hitove. Tamo gde njegove kolege ponekad isprobavaju nov materijal i testiraju naše granice raspoloženja, Kalkbrenner izvlači iz rukava svoj best of katalog, bez kojeg su njegove žurke nezamislive. Od trake Aaron, preko remiksa za White Rabbit, do najskuplje Sky and Sand.

Dvanaest godina je prošlo od izlaska ove kultne trake, a i dalje zvuči sveže i tera na ples kao i 2009. godine, kad je samostalno izašla, van saundtreka filma Berlin Calling. U saradnji s rođenim bratom Fritzom, nastao je klasik za sva vremena. Odvojeno, dva brata rade najbolje u svojim žanrovima, ali zajedničkim snagama, uspeli su da naprave pesmu koja nadilazi žanr elektronske muzike, i koju vole i oni koji nam se neće pridružiti 9. jula na Dance Areni, ali će je slušati nasamo ili u društvu. Mi ostali stapaćemo se u jedno pod vedrim nebom, uz magiju koja dopire iz zvučnika, dok nas Kalkbrenner vozi na još jedno putovanje do meseca, jer kako i kaže pesma:

In the nighttime
When the world is at it’s rest
You will find me
In the place I know the best
Dancin’, shoutin’
Flyin’ to the moon
Don’t have to worry
‘Cause I’ll be come back soon

Tekst: Miloš Dašić

Avatar photo

Autor: Igor