No Sleep Novi Sad: Berlinska tehno institucija Tresor slavi jubilej na Exitu!

 

No Sleep Novi Sad, kultna bina EXIT festivala koja promoviše nezavisnu elektronsku muziku i savremenu kulturu, u petak 8. jula ugostiće berlinsku tehno instituciju Tresor. Turneja kojom se obeležava četvrt veka rada jednog od vodećih evropskih klubova i izuzetno uticajne izdavačke kuće, nakon Amstersama, Londona, Detroita i Sidneja, stiže i na Petrovaradinsku tvrđavu. Listu izvođača predvodiće ikona elektronske muzike i osnivač savremenog berlinskog zvuka Moritz van Oswald, dok će ga u stopu pratiti lideri nove evropske tehno scene Zadig, Dasha Rush i Psyk! Domaće boje braniće naši producenti koji među retkima na ovim prostorima imaju iza sebe nastupe u Tresoru, Miloš Pavlović, kultni beogradski producent koji živi i radi u Berlinu, a kojeg tamošnja scena odlično poznaje pod pseudonimom Regen, te novi favorit beogradske scene i rezident kluba Drugstore, Filip Xavi.

 

Moritz van Oswald, neprikosnoveni kompozitor elektronske avangarde, uvek je bio u samom vrhu inovativacija u svetu moderne muzike. Plemić iz kuće čuvenih Bizmarka, Von Oswald je klasično učeni perkusionista koji je rano krenuo sa istraživanjima mogućnosti koje nudi, tada još nova elektronska muzika. Služeći kao most između pionirske tehno scene u Detroitu i Berlina kojem je ovaj zvuk bio privlačan, upravo je Von Oswald jedan od pionira današnjeg berlinskog zvuka i same etikete i kluba Tresor. Pokrenuo je neke od najeminentnijih sastava u istoriji savremene umetnosti: Basic Channel, Maurizio, Rhythm and Sound, kao i famozni Moritz van Oswald Trio gde su još i Tony Allen, te Max Loderbauer. Zajedno sa Juanom Atkinsom čini dup Borderland, a upravo su objavili i novi album za koji su prvi recezenti već naveli da se radi o jednom od najboljih izdanja ove godine. Inspirisao je mnoge i postavio standarde svojim transformisanim zvukom koji se karakteriše kao posebna fuzija minimala i dab-tehna. Saradnje sa Carl Craigom na reimaginaciji klasičnih dela Ravela i Musorgskog, te i sa poznatim norveškim džez trubačem Nills Petter Molvaerom dovoljno govori koliko duboko i daleko Moritzova strast prema muzici seže.

Na EXIT dolazi i kultna ruska producentkinja Dasha Rush, jedna od najintrigantijih ličnosti na savremenoj tehno sceni. Čuvena po svojoj izdavačkoj kući “Fullpanda”, te izuzetno autentičnom zvuku koji nastaje iz retke sposobnosti da briše žanrovske granice između nebrojenih stilova elektronske muzike. Njeno ime danas je neizbežno na vodećim elektronskim događajima kao što je pariski Weather, meksički Mutek ili berlinski Atonal, a njen poslednji album “Sleepstep – Sonar Poems for My Sleepless Friends” doneo je nepodeljenu pažnju muzičke javnosti, dok su njena dva DJ miks izdanja “Intense Vertical” i “Sleepless Horizontal” savršena priprema za beskrajno širok zvuk koji nas očekuje u petak, 8. jula na No Sleep Novi Sad bini.

 

 

Jedno od vodećih imena nove pariske scene, Zadig je među zaslužnima za vraćanje „grada svetlosti“ na mapu savremene tehno muzike. Prvo izdanje po imenu „Vision“ mu je otvorilo vrata ka mnogim izdavačima, među kojima se našla etiketa Sino, čuvenog dua Technasia, koji ga je otkrio svetu. Njegova Construct Re:Form etiketa pokrenuta je 2011. da bi kasnije dobio rezidenturu u kultnom Rex klubu gde kroz promociju jača scenu i sarađuje sa kultnim figurama poput Antigone, Voiski, Birth of Frequency. Stalan je gost svetski poznatih klubova Tresor, Concrete, te francuskog Weather festivala.

Madriđanin sa beskompromisnim stavom, Psyk okarakterisan važi za jednog od najtalentovanijih producenata poslednjih nekoliko godina. Njegova izdanja su našla mesto među velikanima elektronskog izdavaštva poput etiketa Minus (za koji je izdao sa samo devetnaest godina), Drumcode, CLR i Mote-Evolver, zbog kojih ga često kultni artisti Oscar Mulero i Robert Hood navode kao i trenutno najinteresantnijeg producenta. Talenat i naporan rad, doneli su mu uspeh sa izdanjima poput “Lowdown” i “Eclipse”, te “Arcade” koji je dostigao sam vrh top liste prestižnog Resident Advisora! Stalan je gost vodećih evropskih klubova Fabric, Tresor i Concrete, dok ovog leta očekuje dosad najobiminija svetska turneja i proboj u sam vrh današnje tehno scene.

 

U toku je i omiljena akcija EXIT fanova: 4+1!

U toku je i omiljena akcija EXIT fanova u kojom društvo koje zajedno kupi četiri četvorodnevne ulaznice za EXIT, trodnevne Sea Dance ili za celu EXIT Avanturu, petu dobija na poklon! Svih pet ulaznica jedino moraju da budu iste, pa kombinovanje ulaznice nije moguće. Ulaznice za Exit i Sea Dance prodaju se po ceni od 6.490, odnosno 4.990 dinara, dok cela Exit Avantura košta samo 6.990 dinara. Ulaznice su dostupne putem www.exitfest.org, te u prodajnoj mreži Gigs Tix na preko 60 prodajnih mesta u 25 gradova širom Srbije. Exit festival održaće se ove godine od 7. do 10. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi, a zatim Exit Avantura putuje na Jadransko more radi trećeg Sea Dance festivala od 14. do 16. jula.

Avatar photo

Autor: Igor