No Sleep Novi Sad bina spaja Beč i Beograd na EXIT festivalu!

 

Grelle Forelle, vodeći elektronski klub u Beču, uz Drugstore, beogradsku tehno “katedralu”, na No Sleep Novi Sad bini EXIT festivala, predstaviće neke od najsvežijih producenata svetske elektronske scene! Zvuk savremene scene i one koja tek dolazi, u nedelju 10. jula na Petrovaradinsku tvrđavu donosi britanski “leftfield” heroj Powell, čiji će novi, furiozni nastup uživo predstaviti novi album koji ove godine izdaje za XL Recordings! Jednako uzbudljiv biće i set koji priprema Alex Tsiridis iz popularnog tehno dueta Cassegrain, te holandski industrial-techno producent u usponu Parrish Smith. Same klubove najbolje će predstaviti njihovi rezidenti, iskusni bečki mag Laminat Kobermann i beogradski umetnik Nenad Marković, poznatiji kao 33.10.3402. Noć će otvoriti čak tri uzastopna “live” nastupa čiji avangardni zvuk se kreće od ambijentalne i world muzike do eksperimentalne elektronike. Čast da otvori ovaj segment uživo imaće Lakmus Red, član cenjenog novosadskog kolektiva Ubivae, a zatim sledi kӣr, takođe rezident kluba Drugstore, te predstavnik ugledne “NY Infrastructure” etikete, australijski producent Campbell Irvine.

No Sleep Novi Sad at EXIT 2016 – Full Line up: 

 

Anti-zvezda, ali u izuzetnom usponu, Oscar Powell je britanski buntovnik novog kova čija se muzika može opisati kao provokativna, uzbudljiva i lišena žanrovskih odrednica. Malo je onih koje prestižni časopisi kao što su The Guardian ili The Wire nazvali novom muzičkom senzacijom i uporedili sa Chemical Brothers, uličnog senzibiliteta kao Beastie Boys. Nakon upečatljivih izdanja poput „Body Music“ i „The Ongoing Significance Of Steel & Flesh“, izdao je singl „Sylvester Stallone“ za giganta nezavisne muzike “XL Recordings” koji je njegovu muziku okarakterisao kao „najintenzivniju, fizičku stvar koju smo čuli“! Njegov novi, kratki, ali izuzetno energetski nabijeni “live” nastup, ove godine premijerno videće samo publika na odabranim festivalima.

Parrish Smith je opsesivni “kopač” ploča, sa predispozicijom ka čvrstom, industrijalnom zvuku. Nakon odlično prihvaćenih izdanja na etiketama “Nation”, “Contort Yourself”, kao i na popularnoj izdavačkoj kući Nine Kraviz “Trip”, Parrish se smatra jednom od enigmi elektronske scene. Slično kao i Powell, nastoji da izbegne oko javnosti i kroz DIY pristup izbegava sva dosadašnja pravila muzičke industrije i promocije. Iako bi imao sa čim da je popuni, njegova biografija samo kratko navodi: “no elitism, no prejudices, no genre, hypnotic, tense, comprehensible, a state of mind”.

Sve popularniji berlinski tehno duo Cassegrain na No Sleep Novi Sad bini u DJ setu predstaviće Alex Tsiridis, uz plejadu njihovih izdanja na prestižnim izdavačkim kućama “Prologue”, “M Rec Ltd”, kao i “Infrastructure New York” kultnog producenta Functiona, koji ih je takođe uvrstio u svoj Berghain miks. Njihov album “Centres of Distraction” produciran je na 4DSOUND sistemu, revolucionarnom projektu na polju audio inovacije, radeći rame uz rame sa pionirima elektronske scene kao što su Max Cooper i Stimming.

Još jedan predstavnik izdavačke kuće “Infrastructure New York” dolazi na No Sleep Novi Sad binu, a u pitanju je Campbell Irvine, producent iz Australije koji je svoj “live” nastup predstavio sa 23 godine, ni manje, ni više, nego u kultnom Berghainu. Ritualne kompozicije inspirisane tradicijom i ritmovima Srednjeg Istoka u spoju sa “musique concrete” čine njegove neobične “live” setove. Rezident je Panorama Bara, a njegov putni kalendar čine nastupi po planetarno poznatim klubovima kao što su Fabric, About Blank i Corsica Studios.

Ovogodišnji koncept No Sleep Novi Sad bine predstaviće četiri noći u znaku nekih od vodećih “underground” klubova Evrope. Čast da pokrene nesanicu prve noći imaće kultni klub Nitsa iz Barcelone, čiju trodecenijsku istoriju u četvrtak, 7. jula, predstavljaju The Hacker, Rebolledo, DJ Fra aka Ferenc, Tijana T, Klaus, Comrade Winston i Cameron Jack. Petak, 8. jul, rezervisan je za veliku proslavu 25 godina rada famozne tehno institucije Tresor iz Berlina, a za ovu priliku na tvrđavu dolaze Moritz von Oswald, Dasha Rush, Zadig, Psyk, Regen aka Miloš Pavlović i Filip Xavi. I ove godine se očekuje da subota, 9. jula, bude rekordno posećena, a za to se svakako sprema i trenutno najpopularniji evropski klub, Concrete iz Pariza, koji posle velikog uspeha svog Weather festivala na EXIT šalju svoju prvu postavu uz dva domaća pojačanja: Tommy Four Seven, Antigone, Francois X, Shlømo (Live), Lag, te Vegim & Flekitza! Udruženi zajedno, vodeći austrijski elektronski klub Grelle Forelle iz Beča i kultna “tehno katedrala” Drugstore iz Beograda za finale su spremili inovativan i uzbudljiv elektronski zvuk koji na No Sleep Novi Sad binu u nedelju, 10. jula donose Powell (live), Cassegrain, Campbell Irvine (live), Parrish Smith, Laminat Kobermann, 33.10.3402, kӣr (Live) i Lakmus Red (Live).

Avatar photo

Autor: Igor