Objavljen program na sedam živopisnih pozornica Dimensions festivala

 

Ostalo je nešto više od tri meseca do početka 6. Dimensions festivala, koji se ponosi time što svake godine složi jednu od najizbirljivijih i najraznolikijih lista izvođača, dovodeći muzicare i publiku iz celog sveta na idiličnu tvrđavu Punta Christo pored Pule.

Nakon što je nedavno otkriven popis svih muzicara, kojeg mahom čine prvaci iz sveta housea, techna, disca, soula i funka, ali i sveži talenti, vreme je i za program na sedam živopisnih pozornica raspoređenih na idiličnom štinjanskom poluostrvu, sa pogledom na Brijune. Putovanje u sve dimenzije elektroniske muzike, ali i šire, kreće 30. avgusta u pulskoj Areni, gde će u istorijskom okruženju festival otvoriti neponovljiva Grace Jones. Nakon velikog otvorenja, od 31. avgusta do 3. septembra, kroz uzbudljiva četiri dana i noći, na pozornicama će se izmeniti preko 150 izvođača, a neki od njih kao što su Hessle Audio, Zeezout, Clone Records, Resident Advisor, Stamp The Wax, Metalheadz, Exit Records, Bodytonic biće domaćini pozornica.

Svaku od pozornica Dimensions festivala krasi jedinstven karakter, od opuštene pozornice na plaži na kojoj se preko dana tik uz more mogu poslušati koncerti i DJ setovi iz sveta soula, disca i world muzike, pa do kultne The Moat pozornice, 100 metara dugog rova, mesto poklonstva za sve ljubitelje techna i electra. Detaljan program na pozornicama pronađite ovde.

The Beach pozornica

The Clearing, glavna festivalska pozornica ove će godine ugostiti Floating Points, funk soul legende u punm sastavu Cymande, multiinstrumentalista Shuggie Otisa, čikaške electro pionire Aux 88, italijanskog eksperimentalista Alexandera Robotnicka, techno kralja Jeff Millsa, kraljicu minimalnog techna Ninu Kraviz, disco donove Horse Meat Disco te mnoge druge.

Pripreme za veče kreću već u podne kada počinje festivalski dan na The Beach pozornici, idealnom mestu za uživanje u koncertima i DJ setovima muzicara iz celog sveta tik uz more. Vrhunac programa na plaži biće nastup trija iz Texasa – Khruangbin, koji vešto spajaju thai funk i surf rock, za ljubitelje jazza i funka nezaobilazni su nastupi epitoma modernog funka Dam Funka, Moses Boyda, Alma Negra, ali i domaćeg benda Chui.

Šumom okružena The Garden pozornica ove će godine biti proširena kako bi prihvatila vrlo uticajan niz imena; amsterdamski kolektiv Zeezout predstaviće Mr Tiesa i Josey Rebelle, tu će nastupiti i jedno od vodećih imena savremenog techna – Marcel Dettmann, poseban celonoćni set Theoa Parrisha biće posebna poslastica, a soul, hip-hop, house, jazz, afro i latino žanrove vešto će miksati Gilles Peterson, Danny Krivit i Telefon Tel Aviv.

 

The Void

Naoružana vrhunskim zvučnim i svetlosnim dizajnom The Void pozornica predstavlja dublje i mračnije zvukove iz sveta elektronske muzike. Berlinski Club Der Visionaere klub šalje svoje predstavnike Powder i Leo Leala, a kultni Berghain predstavljaju Tama Sumo i Lakuti, Paul St Hilaire i Rhauder (live), DJ Willow te Moses i Nuno. U petak se na pozornici izmenjuju prvaci housea Maurice Fulton, Romare, Bradley Zero, a subota je u znaku pravog underground techna kada nastupaju Levon Vincent, Mike Dehnert, Luke Hess i Upwellings.

Kultnu The Moat pozornicu zauzimaju prvaci Hessle Audio kolektiva koji obeležavaju deset godina delovanja; Ben UFO, Pearson Sound i Pangaea, sa prvom damom electra Helenom Hauff. Rov će zaposesti i Billy Nasty, Resom i DynArec.

U samom srcu tvrđave smestila se The Stables pozornica sa vrlo eklektičnim nizom imena. Andy Stott, Demdike Stare i Kaitlyn Aurelia Smith provesće nas kroz prave muzicke raritete. Unutar 20 metara visokih zidova pozornice nastupiće electro veteran Radioactive Man koji ove subote zagreva Zagreb za 6. Dimensions festival, a tu je i jackin’ funk majstor Gary Gritness te electro duo Dopplereffekt. Subota će biti u znaku soul i disco žanrova koje nam donose Sadar Bahar, Antal,Sassy J i Interstellar Funk, a u nedelju The Stables je mesto za ljubitelje rapa i hip-hopa sa MNDSGN, Sofie, Gilla, Lexis i Jonwayne.

Mungo’s Arena na neki je način duša Dimensions festivala još od 2010. godine, koja je dom svetski poznatom Mungos Hi Fi razglasu koji se svake godine prevozi iz Škotske u Hrvatsku. Deep Medi ekipa i njihov šef Mala preuzimaju Arenu u četvrtak sa Kode 9 i Equiknoxxomkada će se zidovi tresti od dancehall i dub hitova. Drum and bass vlada Mungos Hi Fi razglasom u petak i subotu, a na listi su; dBridge, Alix Perez, Skeptical, Fixate, Goldie. Veliki Adrian Sherwood u live izdanju i Pinch zatvaraju festival u nedelju.

 

Petu godinu za redom, zagrebačka organizacija Ekstrakt predstavlja Dimensions festival u Zagrebu. U dvorani Željezničar, u petak, 26. maja nastupiće britanski producent Keith Tenniswood a.k.a. Radioactive Man, jedan od pionira i predvodnika UK electro scene na kojoj je aktivan još od sredine devedesetih, a zajedno sa Andrew Weatherallom čini kultni UK dvojac Two Lone Swordsmen. Keith će u Zagrebu predstaviti svoj fantastični live act koji izvodi isključivo na hardweru, a takođe će nastupiti na tvrđavi ovo leto.

 

Sledeće regionalno zagrevanje za Dimensions dogodiće se 2. juna u Novom Sadu, u Borisovom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi u organizaciji partnera Extra BASS. Na zabavi će nastupiti Avoid aka Vladimir Acic & Mikadroid, ovogodišnji predstavnici novosadske elektronske scene u Puli uz podršku residenta Future Sound Of Danube – DJ RaDa.

Avatar photo

Autor: Igor