Od pokreta otpora do svetskog glasa Pariz slavi 18. Techno Parade

 

Transplatacija se dogodila nakon što je 1996. u zadnji tren otkazan festival “Polaris” jer se Lyon bojao povezanosti tek ničuće muzičke scene sa drogama i izgredima. Sponzorska organizacija parade, Technopol, formirana je tako upravo kao odgovor na ovu vladinu represiju i od tada brani žanr postavljajući paradu svake godine od 1998.

FRENCH TOUCH
Od tada nadalje francuski techno je stvorio svoj vlastiti bogati zvuk na koji je britanska štampa nalepila etiketu “French Touch”. Od sredine devedesetih promenio se i način na koji vladajući gledaju ovaj muzički event pa je tako i Ministarstvo kulture priskočilo u pomoć sa finansiranjem festivala. Ovo je sudbina svih kulturno umetničkih pokreta – otpor, prihvatanje i na kraju slavljenje. Na Techno Paradeu svake godine učestvuje od 15 do 20 opremljenih kola na kojima se pušta muzika najpopularnijih svetskih DJ-eva, poput Boba Sinclara, Juana Atkinsa, Agorie, Cassiusa, Dana Ghenacia itd.


400.000 Posetioca
Tokom dana na ulicama Pariza okuplja se oko 400.000 posetioca iz svih delova sveta, uglavnom ljubitelji elektronske muzike koji plešu i pozdravljaju dolaske 20-tak različitih moderno opremljenih kamiona. Kamioni su zvučno i svetlosno opremljeni sa binom, bannerima, video zidovima i DJ stageom na kojem sviraju različiti umetnici. Uoči Techno Paradea održava se Paris Electronic Week – nedelja na kojoj se predstavljaju različiti klubovi, koncepti i festivali u noćnim klubovima francuskog glavnog grada.

Jedan od učesnika savršeno je sabio svoje iskustvo događaja koji uprkos futurističkim zvucima još uvek neverovatno vuče na iskonske tribalne sugestije zajedništva: “Beat je tako glasan da vas udari u stomak; jedina stvar koju možete je poslušati ga i plesati.”

Subota, 24.09. od 12h – We are Techno Parade

Avatar photo

Autor: Igor